Postures incorrectes en xiquets: mite o realitat?

Adoptar postures incorrectes és molt freqüent tant en els xiquets com en els adults. T’ho contem tot sobre les males postures i si tenen conseqüències.

cures infantils

Compartix

Estem acostumats a sentir “no t’assentes així, que et farà mal l’esquena” o “assenta’t bé, que et faràs mal a les cames”, i fins i tot, als més menuts de la casa, tendim a corregir-los postures perquè no influïsquen en el desenvolupament motriu. 


Durant molts anys s’ha cregut que la postura adoptada per molts xiquets anomenada W-sitting, és a dir, amb els genolls doblegats cap arrere i amb les natges en terra, era perjudicial per als xiquets de bolquers i un poquet més majors.

Esta postura té eixe nom perquè, si mirem el xiquet des de dalt, les cames formen una W amb el cos. 


És molt comú que els més menuts de la casa adopten esta postura quan juguen en terra, ja que des d’esta perspectiva poden arribar millor als joguets i a tots els llocs, perquè passen molt ràpid a la postura de gatejar, per exemple, i els dona equilibri. I encara que als adults ens pareix una postura molt incòmoda, per als xiquets és molt còmoda, perquè són molt més flexibles. Esta postura es produïx per l’anteversió femoral, que els primers anys de vida està augmentada: el fèmur es gira cap a dins i els permet poder assentar-se així. 


Hui en dia s’ha desmitificat la problemàtica d’esta postura i els especialistes asseguren que no hi ha cap risc per a la salut i per al desenvolupament psicomotor dels xiquets per assentar-se en W. Per tant, en els xiquets amb un desenvolupament motor normal, sense alteracions a nivell musculoesquelètic, si adopten la posició en W en moments puntuals no ha de ser necessàriament perjudicial, ja que l’activitat habitual d’un xiquet, com ara córrer, saltar o caminar enfortirà els músculs i els ossos creixeran amb normalitat.


Quines conseqüències té adoptar una mala postura

No hi ha males postures, hi ha temps prolongats en una mateixa postura que ens poden afectar a llarg termini. Per això és important tindre una bona higiene postural i fer exercici amb moderació i de manera saludable per a enfortir bé els músculs i els ossos. 


Però hi ha altres mites que també s’han d’eliminar, sobretot referits als xiquets, per exemple: 

-El pes en la motxilla no causa desviacions a l’esquena. Però, alerta, s’han de tindre en compte alguns detalls, perquè sí que pot causar dolor muscular si se sobrecarrega. L’ideal és que el pes de la motxilla no sobrepasse el 10% o el 15% del pes del xiquet. Es recomana que les bandes axil·lars siguen amples, que el contacte amb l’esquena estiga encoixinat i que tinga compartiments per a distribuir el pes, i a més que es puga agafar a la cintura.

-Jugar a videojocs tampoc és la causa de cap alteració musculoesquelètica. En general, els xiquets s’asseuen en posició “índia”, amb el coll flexionat i el tronc inclinat cap a davant. Esta postura no és perjudicial en si mateixa, ni provoca alteracions de l’eix de la columna. Així i tot, si es manté durant moltes hores, pot produir sobrecàrrega muscular, articular i fins i tot discal, i, com a conseqüència, dolor.