Propietats de les castanyes
Descobrix les propietats i els beneficis de les castanyes. Coneix el seu valor nutricional i disfruta d’esta fruita seca típica de la tardor.
a examen
Compartix
Les castanyes tenen un valor alt en hidrats de carboni, compostos en la major part per midons. És per això que les castanyes tenen un índex glucèmic mitjà-baix, i això vol dir que el nivell de glucosa augmenta de forma lenta i sostinguda, fet que resulta útil quan es requerix una aportació d’energia constant.
La castanya també és rica en fibra, per això ajuda al bon funcionament del trànsit intestinal, i és font de vitamina C, que és l’antioxidant per excel•lència.
Pel que fa als minerals, en destaca l’aportació de potassi i de zinc.
Beneficis de les castanyes
Proporcionen sensació de sacietat, per això ens poden ajudar a evitar picar entre hores mentre ens manté amb energia.
Els seus minerals, entre altres beneficis, contribuïxen al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs i al manteniment dels ossos, de la pell i de les ungles en condicions normals.
A pesar de tots estos beneficis, tenen fama de resultar un poc indigestes per a algunes persones o, fins i tot, produir gasos, encara que menjar-les cuites en comptes de crues millora significativament la seua digestió. A continuació, t’expliquem les millors maneres de fer castanyes.
Com es fan les castanyes
La forma més comuna de menjar-ne és torrades a la brasa o al forn. Per a fer-les així cal fer una incisió en la part inferior. El temps de cocció oscil•la entre els 20 i els 40 minuts a 180 °C, en funció de la sequedat i de la mida que tinguen.
Si triem fer-les a la brasa o a la paella, hem de remenejar-les sovint perquè no se’ns cremen. Perquè ens queden més sucoses, podem deixar-les en remull un quart d’hora abans de cuinar-les. En este remull podem posar-hi sal, una miqueta de licor, vi dolç, caldo o qualsevol altre líquid. En cada regió les fan d’una manera diferent: en algunes zones de Castella i Lleó les torren amb mel, i a Galícia hi solen afegir un poc de sal grossa.
Una altra manera de menjar-les és bullides. Utilitzant el mateix temps i procediment que la manera anterior, però amb aigua. Així es poden pelar més fàcilment, utilitzar com a guarnició o en puré, saltar o ofegar amb verdura, pasta… i, fins i tot, fregides. Si només es volen pelar, n’hi ha prou d’escaldar-les 2 o 3 minuts.
Les castanyes combinen molt bé amb els bolets, la ceba cuita, els porros, els alls, la carabasseta…
També són nombrosos els exemples de putxeros tradicionals amb castanyes: el potatge de castanyes de Las Alpujarras o el pote de castanyes mayucas o pilongas, i el de col i castanyes que fan a Astúries.
Al nostre país, les receptes dolces són les que més abunden, sobretot en la festivitat de Tots Sants. Algunes d'elles són el flam de castanyes, la castanya confitada, les reinetes d´El Bierzo farcides de castanyes o el massapà de castanyes de Huelva.
També és comú, la farina feta amb castanyes que, a més, amplia esta oferta de postres, ja que amb ella es poden elaborar rosquilles bunyols, cardes, pastissos, galetes… Això es deu al fet que la farina de castanyes és un bon substitut de la farina convencional, sobretot per a aquelles persones que pateixen celiaquia, ja que, al no ser un cereal, no conté gluten.
Ara que coneixes un poc més sobre les castanyes i els seus beneficis, t'animes a provar-les? Pots trobar-les ací.