Dolços de Tots Sants

Panellets, bunyols de vent, ossos de sant, castanyes torrades són alguns dels dolços i postres més típiques per a celebrar el Dia dels Sants.

hui mengem

Compartix

El dia 1 de novembre se celebra a Espanya el dia de Tots Sants, una festa d’origen religiós en què recordem els éssers volguts difunts, visitant els cementeris. No obstant això, com ocorre amb altres festivitats del nostre país, la celebració d’esta festa està molt lligada a una gastronomia variada, sobretot pel que fa als dolços. A continuació repassem els dolços més típics i populars.

Castanyada a casa

Si volem fer castanyes al forn a casa, és molt fàcil. Per a 4-6 persones, necessitarem 600 g de castanyes i sal. Només hem de fer un tall menut en cada castanya i, amb el forn precalfat, posar-les en la safata a 200 ºC durant 20-25 minuts. Després les assaonem i ja estan bones per a menjar.

Arrop i carabassat

El L’arrop i carabassat és un dolç típic de la zona de Múrcia. Però com en cada recepta, depenent de la zona geogràfica i dels productes típics, té les seues varietats i peculiaritats. Principalment, estes postres consistixen a fer un xarop a partir de figues seques i afegir-hi el carabassat, que és una mescla de codonys, meló i moniatos tractats amb calç i partits a trossos. La seua dolçor prové de les figues, ja que no porta sucre afegit.

Ingredients 

- 23 kg de carabassa
6 l d’aigua
- 1 kg de calç (es ven en drogueries)
- 750 g de sucre
6 kg de figues negres seques
- 1 moniato
½ meló
- 1 kg de peres

Elaboració:

- Per a fer l’arrop netegem les figues, les obrim per la mitat i les deixem a remulla amb aigua durant una nit.


L’endemà, les traiem de l’aigua i les reservem, i posem a bullir les figues amb aigua neta. Quan faça 3 hores que bullen, anem afegint-hi aigua, de la que havíem reservat, fins que les figues estiguen desfetes i obtinguem un caldo completament negre. Colem el caldo amb l’ajuda d’un colador de tela perquè
no passen les llavors de les figues i, quan l’hàgem colat, el tornem a posar en  una olla al foc a reduir, perquè s’evapore l’aigua i solament quede el suc de les
figues.

- Per a fer el carabassat, posem en una olla 9 litres d’aigua amb la calç i la deixem bullir. Quan apaguem el foc, deixem que la calç baixe al fons de l’olla. L’aigua ha de quedar transparent.

- Quan l’aigua estiga transparent, la trascolem a un altre recipient amb un culler i
amb molta cura de no remoure la calç que hi ha reposada en el fons.
Hi afegim la fruita que utilitzarem i la deixem a remulla, almenys, 8 hores.

- Quan passe este temps, la traiem i la llavem bé amb aigua de l’aixeta i l’afegim a l’arrop que tenim bullint. Deixem que bulla fins que les fruites estiguen un poc tendres, llavors ho retirem i ho deixem refredar.

Arrop i tallaetes

És la versió valenciana de la recepta anterior. Ací, la gran diferència és en el xarop, que es fa amb most de raïm i no amb figues seques, i en la fruita que, encara que podem utilitzar la que ens agrade més, és habitual fer les “talladetes” de carabassa.

Ingredients

1 kg de calç (es ven en drogueries)
- 2 l de most de raïm
2 l d’aigua
500 g de carabassa

Elaboració

- Primer preparem la carabassa. Per a 3 kg de carabassa necessitem 1 kg de calç.
En una olla gran, posem 2 l d’aigua i 200 g de la calç i deixem que bulla.
- Quan apaguem el foc, deixem que la calç baixe al fons de l’olla. L’aigua ha de quedar transparent.
- Mentrestant, pelem la carabassa i la tallem a gallons i a daus.
Quan l’aigua estiga transparent, amb un cullerot i sense remoure el fons, la trascolem a un altre recipient on deixarem la carabassa a remulla, almenys, 8 hores.
Quan passe este temps, la traiem i la llavem bé amb aigua de l’aixeta. La carabassa ja està preparada.
Per a poder fer el xarop del most, l’hem de posar a bullir en una olla a foc mitjà fins que es reduïsca a la mitat i quede un almívar molt obscur.
Mesclem en un recipient l’arrop i la carabassa perquè s’amaren bé. Quan la mescla estiga freda, ja es pot consumir.
 

Bunyols de vent

Ingredients

500 g d’aigua temperada
40 g de rent fresc
- 500 g de farina de força
- 1 pessic de sal
- 1 culleradeta de sucre
3 00 g d’oli de gira-sol per a fregir
150 g de sucre per a empolvorar

Elaboració

Posem en un recipient l’aigua temperada i el rent i ho batem bé.
Després, hi anem la farina, la sal i una culleradeta de sucre i continuem mesclant-ho fins que quede una massa homogènia.
Deixem la massa en un bol, la cobrim amb paper transparent i la deixem reposar 30 minuts.
Posem l’oli en una paella fonda i, quan estiga calent, fregim els bunyols.
Agafem boles de massa xicotetes i, amb el dit, els fem un forat al centre per a introduir-les en l’oli calent. Quan estiguen fregits, els escorrem en paper absorbent, els col·loquem en una font i els empolvorem amb sucre.


Ossos de Tots Sants


Els ossos de Tots Sants són un dolç típic a base de massapà i crema de rovell d’ou. La seua forma tradicional, allargada i cilíndrica, recorda la d’un os amb medul·la, d’on rep el nom i la vinculació amb els plats típics del dia de Tots Sants. Preparar-los és senzill, però requerix hores d’assecament, motiu pel qual convé començar el procés amb temps per a poder disfrutar-los en perfecte estat.


Ingredients:

Per al massapà:

200 g de sucre

100 g d’aigua

150 g d’ametla molta

Sucre en pols

Per al farcit:

-100 g de sucre

50 g d’aigua

4 rovells d’ou


Elaboració:

Per a preparar el massapà, aboquem l’aigua i el sucre en una olla i hi afegim l’ametla. Deixem que bulla i ho remenem bé fins que es forme una pasta. Després, la deixem refredar unes hores.

A continuació, preparem el dolç de rovell, fent un almívar en el foc amb el sucre i l’aigua i el reservem. Després, batem els rovells dels ous en un bol i hi afegim, a poc a poc, l’almívar mentre ho remenem. Ho aboquem de nou en el casset on hem fet l’almívar i ho posem al bany maria, remenant-ho fins que es quede molt espés. És important que no arribe mai a bullir perquè no es talle la crema. Llavors, la deixem refredar.

-Per a muntar els ossos: pastem el massapà i l’estirem amb el corró de cuina sobre una superfície plana empolvorada amb sucre en pols.

-Tallem la massa a tires de quatre centímetres i després la tallem a quadrats. Enrotllem cada quadrat en un pal redó, per exemple, el d’un mànec d’un utensili de cuina.

Apeguem la massa amb els dits per a formar cilindres xicotets, que semblen ossos, i els passem per sucre en pols. Els traiem del pal, els deixem assecar verticalment i els omplim de la crema de rovell amb cura utilitzant una mànega pastissera. Els empolvorem amb el sucre en pols i els deixem assecar abans de servir-los.


Panellets

Els panellets, uns pastissets amb base d’ametla en forma de boleta i de la mida d’una anou, es preparen la vespra de Tots Sants. Admeten versions diferents: amb coco ratllat, cacau, arrebossats amb ametla en làmines…

Ingredients: 

-2 ous

250 g de sucre

250 g d’ametla molta

150 g de creïlla o moniato cuits

60 g de pinyons

100 g de sucre en pols

Elaboració:

Bullim la creïlla i el moniato amb pell. Quan estiguen blanets, els retirem de l’aigua i els escorrem bé abans de xafar-los amb una forqueta. Els reservem.

En un bol, mesclem un ou amb el sucre i l’ametla molta. A continuació, hi afegim el moniato i ho mesclem bé fins a obtindre una pasta homogènia.

Formem boletes menudes amb la pasta del moniato. Es recomana que tinguen la mida aproximada d’una anou i que es modelen amb la mà sobre una superfície plana empolvorada amb sucre en pols.

Batem l’ou que hem reservat i, amb l’ajuda d’un pinzell, “pintem” els panellets i els arrebossem amb els pinyons abans de col·locar-los sobre una safata del forn coberta amb paper vegetal.

Col·loquem la safata en la part central del forn i els cuinem amb el forn precalfat a 180 ºC, durant 15 minuts aproximadament, o fins que comencen a daurar-se.

Abans de consumir-los cal deixar-los refredar.