Propietats de la cúrcuma

D’ús gastronòmic i medicinal, la cúrcuma la utilitzen cada vegada més aquells que busquen un estil de vida i una manera de menjar saludable. Descobrix què és, quins beneficis té i quines propietats curatives.

a examen

Compartix

Propiedades de la cúrcuma

 Què és la cúrcuma

La cúrcuma és una espècia que ve d’una planta de la mateixa família que el gingebre. És un dels ingredients del curri en la gastronomia índia i aporta un color groc intens característic, procedent de l’arrel de la planta. És nadiua del sud-oest de l’Índia, encara que es cultiva per tot Àsia de manera extensa. La cúrcuma és coneguda pels usos medicinals i culinaris, i això fa que siga una de les espècies més saludables que hi ha.

La cúrcuma té un gust fort i un aroma intens, un poc amarg i picant i un color groc daurat molt característic que li ve dels curcumoides que conté. S’utilitza en una gran varietat de plats de l’Orient i del sud-est asiàtic, on es fa servir des de fa més de 4.000 anys. Els seguidors de la dieta macrobiòtica la utilitzen molt en la seua alimentació, però per a la resta de la gent, almenys a l’Occident, no és tan familiar, encara que cada vegada està més present en les cuines i també amb finalitats terapèutiques.

Beneficis de la cúrcuma

L’arrel i el rizoma de la cúrcuma contenen curcumoides i curcumines, matèries colorants a les quals s’atribuïxen efectes antioxidants i antiinflamatoris. També conté un oli essencial amb zingiberè, polisacàrids i sals minerals com el ferro i el potassi. La cúrcuma, tant en la versió fresca com en pols, conté fibra i també moltes vitamines: E, K, B2, B3, B6 i B9. 

Propiedades de la cúrcuma

 Propietats curatives de la cúrcuma

Tant a l’Índia com al sud-est asiàtic, s’utilitza com a tònic general i amb finalitats terapèutiques:

- Pel seu poder antioxidant, ajuda a conservar el sistema immunològic en bon estat. 

- Ajuda a millorar la digestió, mantenint els nivells de colesterol.

- Promou una pell saludable.


Ús culinari de la cúrcuma

La cúrcuma és una espècia molt versàtil que es pot utilitzar en molts dels plats que mengem cada dia. Des de saltats fins a sopes, pastes, salses o llegums, sofregits o, inclús, també la podem afegir a una infusió o a un iogurt. No es recomana utilitzar-ne molta quantitat perquè té un gust potent que pot emmascarar la resta de sabors. Amb una cullera de postres n’hi ha prou per a donar un toc als nostres plats. Combina molt bé amb altres espècies com el comí o el pebre. De fet, el pebre negre augmenta l’absorció de la cúrcuma gràcies a l’acció de la piperina.