Quant dura un aliment en el congelador sense fer-se malbé?

El congelador és un gran aliat per a les famílies que disposen de poc de temps per a cuinar o anar al supermercat amb freqüència. Però no es tracta d’un baül on puguem guardar els aliments i descongelar-los sense tindre en compte el temps que hi han estat. El menjar congelat també té data de caducitat i cal conéixer el període de conservació màxim de cada aliment per a no endur-nos cap sorpresa desagradable.

a examen

8 agost 2017

Compartix

¿Cuánto dura un alimento en el congelador sin estropearse?
Quant dura un aliment en el congelador sense fer-se malbé?


El congelador s’ha tornat imprescindible en qualsevol casa. És indispensable no només per a aquells a qui tots els quefers diaris els impedixen anar al supermercat habitualment, també ho és per als qui tenen poc de temps per a cuinar i preferixen fer més quantitat de menjar i guardar-lo, o per a aquells que sobreviuen a base de tàpers del menjar casolà de les seues mares. A més, el congelador ens ajuda a ser més sostenibles, ja que permet reduir el malbaratament d’aliments. Tot i això, a voltes, quan obrim la porta del congelador ens envaïxen els dubtes: puc menjar-me el pa que vaig congelar fa tres mesos? Què faig amb el fumet de peix que en porta poc més de cinc guardat en el congelador? I eixa hamburguesa que he trobat al fons del calaix i que pot ser que porte allí més d’un any?

El congelador ens ajuda a ser més sostenibles, ja que permet reduir el malbaratament d’aliments

No podem guardar els aliments en el congelador de forma indefinida. Si volem que estos conserven totes les qualitats organolèptiques, el procés de congelar i descongelar aliments ha de seguir unes indicacions. Un excés en el temps de congelació no només pot afectar el sabor, l’olor i el color de l’aliment, també poden ser causants d’intoxicacions alimentàries. Però no tots els aliments aguanten el mateix sense perdre qualitat.

Carn

La carn és probablement un dels aliments que més espai ocupen en els congeladors. No és aconsellable conservar la vedella i el corder més de nou mesos quan encara no s’han cuinat. El porc aguanta menys, sis mesos si està cru i un màxim d’un any si està cuinat. Pel que fa a la carn blanca, podem mantindré el titot i el pollastre fins a dotze mesos sempre que no hagen sigut trossejats. Si els guardem tallats, el temps es reduïx a nou mesos. Les salsitxes només haurien de romandre congelades entre un i dos mesos.

Peix

Si parlem de peix, cal diferenciar-ne dos tipus: el magre, que aguanta fins a sis mesos; i el gras, que només s’hauria de conservar de dos a tres. Si el peix està cuit, el temps s’allarga fins als sis mesos, mentre que si està fumat, només dos. Alerta amb els mol·luscos, perquè duren poc sense fer-se malbé. Dos mesos hauria de ser el temps màxim de conservació.Fruita i verdura

La fruita resistix bé en el congelador. Albercocs, prunes, maduixots, nabius, gerds o figues poden aguantar fins a un any, però si parlem de cítrics el temps es reduïx als tres mesos. Les fruites amb pinyol és millor congelar-les partides, sense pinyol o bé en forma de compota. Quant a la verdura, es pot mantindré ben congelada de huit a dotze mesos. En el cas que hàgem congelat un caldo vegetal, no hauríem de tindre’l més de dos o tres mesos.

Plats cuinats

Guardar tàpers amb menjar sobrant és un costum molt arrelat al nostre país. Com que estan cuinats, estos plats poden durar de dos a tres mesos en el congelador. Les sopes, purés, cremes i salses aguanten fins als quatre mesos.

Pa

El pa que ens sobra del dia és un altre dels aliments que moltes famílies acostumen a congelar. El pa congelat dura aproximadament uns tres mesos, però el seu temps de duració també depén de com l’hàgem congelat. Perquè el pa conserve tot el sabor i la frescor durant el temps que s’estiga allí, hem d’embolicar-lo en bosses de plàstic aptes per al congelador.

Lactis i ous

Amb els lactis o els productes que porten ou cal tindre cura. El formatge dependrà molt del tipus que siga: el fresc resistix tan sols un mes, mentre que el curat pot arribar als sis mesos. Quant als ous, encara que no és molt freqüent congelar-los, sí que es pot fer, encara que caldrà guardar-los sense la corfa. Podem congelar-los separant la clara del rovell, batent-los o simplement oberts en un recipient. D’esta forma es poden conservar fins a sis mesos.
CONGELAR CORRECTAMENT


Per a fer el procés de congelació correctament, hem de guardar els aliments frescos en envasos de plàstic o bosses de polietilé destinades a este efecte, sempre ben tancades per a evitar que el fred entre en contacte directe amb ells. Si no és així, es produiran “cremades”, eixes taques típiques que apareixen moltes vegades quan congelem embolicant-los en paper film o paper d’alumini. Per a no tindre cap dubte sobre la data en què hem guardat cada aliment en el congelador, és aconsellable etiquetar cada bossa amb la data de congelació.