Quant dura un aliment en el congelador sense fer-se malbé?

Mesos? Anys? Doncs depén. Com més ràpid es congele un producte, millor es conservaran les seues propietats de frescor i qualitat. Però alerta, perquè els aliments no es poden guardar en el congelador indefinidament. A continuació t’expliquem quan duren, en funció de cada tipus d’aliment.

a examen

Compartix

¿Cuánto dura un alimento en el congelador sin estropearse?


Les famílies que tenen poc de temps per a cuinar o anar al supermercat, amb freqüència tenen un electrodomèstic indispensable: el congelador. També per a avançar compres, per exemple de cara a Nadal, quan encara no hi ha tanta demanda de determinats aliments, com pot ser el marisc, i estan més assequibles; o, també, si som dels que cuinem una vegada a la setmana més quantitat i ho congelem per a anar traient-ho durant la setmana. Però quant duren els aliments en el congelador?


No podem guardar els aliments en el congelador indefinidament. Si volem que conserven totes les qualitats organolèptiques, el procés de congelació i descongelació ha de seguir unes indicacions concretes. Un excés en el temps de congelació pot afectar el sabor, l’olor i el color de l’aliment. Però no tots els aliments aguanten el mateix sense perdre qualitat. El més correcte és congelar un aliment cru tan prompte com siga possible i sempre ben embolicat en paper plàstic o ben aïllat en un tàper o una bossa per a congelats.


CARN

- Vedella i corder sense cuinar: fins a 9 mesos.

- Porc: 6 mesos si està cru i un màxim d’1 any si està cuinat. 

- Carn picada: 2 mesos.

- Titot i pollastre: fins a 12 mesos sense trossejar i 9 mesos si està tallat.

- Salsitxes: 1-2 mesos.



PEIX

- Peix magre o blanc cru (abadejo, llobarro, llenguado, lluç…): 6 mesos.

- Peix gras o blau cru (aladroc, tonyina, cavalla, salmó, sardina…): 2-3 mesos.

- Peix cuinat: fins a 6 mesos.

- Peix fumat: fins a 2 mesos.


MARISC

- Mol·luscos (catxels, clòtxines o cloïsses): 2-3 mesos.

- Gambes: 3 mesos com a màxim.

- Crancs: fins a 10 mesos.

- Llagosta: fins a 12 mesos.

- Marisc cuit: fins a 3 mesos.


FRUITES I VERDURES

- Albercocs, prunes, maduixots, nabius, gerds o figues: fins a 12 mesos.

- Cítrics: màxim 3 mesos.

- Verdures: 8-12 mesos.

- Caldo vegetal: 2-3 mesos.


LACTIS I OUS

- Formatge fresc: 1 mes.

- Formatge curat: fins a 6 mesos.

- Ou dur (sense la corfa): fins a 6 mesos.

- Clares d’ou fresques separades del rovell o tot batut: 6-12 mesos.


PA

- Pa embolicat en bosses per a congelador: fins a 3 mesos.

- Pa de motle: 1 mes.


PLATS CUINATS

- Menjar sobrant: 2-3 mesos.

- Sopes, purés, cremes i salses: fins a 4 mesos.