Què és el medi ambient per als xiquets?

Què és el medi ambient per als xiquets? Descobrix com despertar i fomentar la seua consciència per la cura del nostre entorn.

és eco, és lògic

31 octubre 2018

Compartix


La cura del planeta, del medi ambient, és cosa de tots, fins i tot dels més menuts. Però, com podem ensenyar els xiquets a cuidar l’entorn? Com podem fomentar que tinguen un comportament ecològic? I a partir de quina edat?

Tenint en compte que els xiquets aprenen jugant i de les seues experiències quotidianes i que l’exemple és un dels ensenyaments més poderosos, ja tenim algunes claus de les quals podem partir des de casa. D’una manera divertida i senzilla podem despertar en els nostres fills l’interés per cuidar la naturalesa, els recursos naturals i el clima.

Sobre els 3 anys, els xiquets comencen a mostrar interés i curiositat per les coses, volen conéixer tot el que els envolta. Este podria ser un bon moment per a despertar i fomentar la seua consciència ecològica. A continuació, et donem algunes idees perquè aprenguen a cuidar l’entorn:1) Reciclar, que condisca l’exemple!

Els xiquets són “esponges” i fan el que veuen, així que, si recicles a casa, ja tens una part guanyada. Explica-li per a què servix cada poal, i insistix en la importància de reduir el fem que generem

  • Ensenya-li la regla de les 3 “R”: reduir, reciclar i reutilitzar. Vos podeu inventar junts una cançó perquè la recorde millor. També amb els residus que van en cada poal.
  • Compra els poals de color i personalitza’ls en família, pintant cada un de blau, groc, verd i gris. Fins i tot, podeu decorar-los de forma divertida, amb adhesius al·lusius a cada residu. Així ho recordaran millor.
  • També podeu fer una “taula de tasques”; en comptes de fer-ho amb els dies de la setmana, feu-ho amb els poals de reciclar, i cada vegada que et diga bé en quin poal ha de tirar cada cosa, li poses un adhesiu d’estrela i pacteu un premi, el que sàpies que li agrada més. Segur que li encanta!

Ensenya-li que reciclar és divertit, com decorar els poals en família, pintant-los de cada color i personalitzant-los amb adhesius i inventant cançons per a recordar on va cada objecte, amb premi inclòs!


2) Estalviar energia

Una altra manera de cuidar el medi ambient és estalviant recursos, com l’aigua o la llum. Acostuma’l que tanque l’aixeta quan es llave les dents o la dutxa mentre s’ensabone. També a apagar els llums quan isca de les habitacions. És important que li expliques que els recursos naturals són limitats.


3) Respectar la naturalesa

Si el teu fill ja parla, potser t’ha preguntat on viuen els animals. Una bona idea és anar al camp amb els xiquets a passar el dia de pícnic i deixar que es relacionen amb la naturalesa amb tots els sentits, olorant una flor sense arrancar-la, sentint els pardalets en silenci, tocant els arbres, veient les fulles al terra i jugant amb elles a fer manualitats, no tirant fem a terra ni xafant les flors… Els hem d’explicar que la naturalesa és la casa dels animals i que és important observar-los sense molestar-los.4) Reduir la contaminació

Una bona manera de contribuir és utilitzar menys el cotxe, i explicar al xiquet el sentit d’anar caminant als llocs, com a l’escola, o amb bicicleta i optar pel transport públic, en comptes del cotxe particular. En cas que no es puga, hem d’intentar compartir el cotxe amb altres companys de l’escola i explicar que així contaminem menys perquè el cotxe funciona amb gasolina o gasoil, derivats del petroli, que emet gasos que contaminen. D’esta manera, reduirem la petjada de carboni de la família. A més, li podem explicar que el petroli es trau del fons de la terra i que és molt escàs.


5) Utilitzar material reciclat i productes ecològics

Tant en les llibretes o els fulls, com per als joguets. També jugar amb objectes reutilitzats, per exemple rotllos de paper higiènic, llandes de refrescos com a portallapis, xapes de begudes per a fer carreres… Segur que es divertiran molt en el procés. Els hem d’explicar que el paper s’obté dels arbres i que si en reduïm el consum o el substituïm per l’ecològic, cuidarem la naturalesa perquè puga descansar, recuperar-se i “sentir-se bé”.


En general, hem d’inculcar en els xiquets hàbits de compra més ecològics, per exemple dur la bossa de plàstic o de ràfia o el carro per a anar a comprar. Segur que, en el cas del carro, els encanta portar-lo ells.