“Lliure de parabens”,“Sense silicones”, “Producte vegà”… Estesllegendes estan cada volta més presents en els lineals de supermercats,farmàcies i tendes especialitzades. Però, sabem què són?

tema del mes

30 octubre 2017

Compartix

Igual com passa amb l’alimentació, la preocupació creixent del consumidor per l’origen del que compra ha fet augmentar la demanda de cosmètics lliures de conservants. Però, realment són tan nocius com es pensa? Quins efectes provoquen els parabens i per què està cada vegada més estesa la tendència d’eliminar el seu ús?


Els parabens es definixen com un compost que s’utilitza com a additiu conservant en les indústries cosmètica, farmacèutica i alimentària; es tracta d’un conjunt de substàncies químiques originades per la condensació d’un àcid amb un alcohol. En podem trobar en els xampús, les màscares del cabell, les cremes hidratants, etc.

S’ha utilitzat com a conservants cosmètics des del començament del segle XX en dentifricis, cremes, desodorants, xampús, cosmètica, maquillatge, etc. De fet, entre el 70% i el 90% dels productes cosmètics en contenen. També s’utilitzen en els seus diferents tipus per a conservar brioixeria, menjar precuinat, refrescos, salses i, fins i tot, carn fresca. La indústria farmacèutica també n’inclou en diversos productes com ara xarops per a la tos, antiàcids, antibiòtics i en composicions de paracetamol i ibuprofén.

La seua funció principal és la de conservar i protegir, evitant la propagació de microorganismes (microbis), fongs o bacteris. A més, eviten que el producte perda efectivitat.


Són tòxics?

 Els parabens són substàncies aprovades per les autoritats sanitàries europees i espanyoles i estan catalogats com a productes amb baixa toxicitat i segurs, ja que el nostre organisme és capaç d’absorbir i metabolitzar esta substància i eliminar-la de forma ràpida



Llavors, per què es qüestionen?

L’alerta va arribar l’any 2004 quan alguns oncòlegs a la Universitat de Reading, a Edimburg, van dur a terme estudis amb teixits cancerígens i en el 90% de les mostres analitzades procedents de pacients amb càncer de mama s’havien trobat traces de parabens. Després de diversos estudis posteriors, no s’ha emés cap conclusió de com afecten els parabens en el desenvolupament del càncer de mama, encara que alguns científics apunten que els parabens tenen una acció que imita els estrògens (hormones sexuals, esteroides), i això podria contribuir al desenvolupament dels tumors cancerígens.

D’altra banda, diversos estudis afirmen que si s’ingerixen no hi ha risc real sobre la salut perquè són ben absorbits pel tracte intestinal i perfectament eliminats en l’orina, però quan són absorbits per la pell (quan s’utilitzen externament), sembla que la seua eliminació no és tan senzilla i ràpida.


Quin és el nostre paper?

Hi ha grans diferències pel que fa a la seguretat en els diferents compostos que formen la família dels parabens i és interessant conéixer quins són els compostos permesos i els que estan totalment prohibits per a evitar-ne l’ús.

Actualment estan admesos per la legislació de cosmètics a Europa els compostos següents:

  Methylparaben i Ethylparaben: són conservants segurs i eficients, han de trobar-se en un màxim del 0,4% de concentració en producte final.

  Butylparaben i Proylparaben: el Comité Científic de Seguretat dels Consumidors de la Comissió Europea ha recomanat recentment reduir-ne el límit legal al 0,14%, ja siga quan s’utilitzen sols o barrejats. A més, no es poden utilitzar en productes destinats a la zona del bolquer en menors de 3 anys, ja que la pell d’esta zona pot estar més danyada o irritada, cosa que augmentaria el risc d’absorció d’estes substàncies.

Per la seua banda, la Unió Europea va prohibir en 2014 els compostos següents: isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben i pentylparaben. No hi ha prou informació sobre els seus riscos, raó per la qual no és possible avaluar la seua seguretat i, per això, no s’han d’utilitzar.


Kyrey “sense parabens”

Consum, com a empresa compromesa amb l’entorn i amb la societat, no utilitza cap tipus de parabens en la formulació dels seus cosmètics de marca pròpia (Kyrey). La Cooperativa considera que hi ha conservants igual d’eficaços i amb estudis que avalen la seua seguretat. Pràcticament en tots els nostres productes de marca Kyrey destaquem la menció “sense parabens”.