Valors nutricionals del pollastre i les seues propietats

Entre els valors nutricionals del pollastre ens trobem amb una considerable aportació de proteïnes, ferro i baixes quantitats de greix. Actualment, el pollastre és la carn d'au més consumida a Espanya i una de les més assequibles. De fet, representa el 37,4% del total de carn que consumim, seguida de la carn de porc i de vacú en este orde.

els frescos

Compartix


Per què resulta tan interessant conéixer els valors nutricionals del pollastre? Perquè és un aliment que produïm i consumim en gran quantitat al nostre país. I és que, segons les últimes dades del Ministeri d'Agricultura, Catalunya és la comunitat autònoma que encapçala la major producció de carn d'au a Espanya, seguida per la Comunitat Valenciana i Andalusia. D'altra banda, si ens referim al consum de pollastre, les comunitats que més consumixen este tipus d'aliment són: Castella-la Manxa, la Comunitat Valenciana i Aragó, mentres que Canàries, Cantàbria i Galícia es queden al final de la cua.

Valor nutricional del pollastre 

Un dels motius pels quals la carn de pollastre és una de les més consumides al nostre país és perquè el seu component majoritari és aigua, fins a un 70%! Seguida per proteïnes d'alt valor biològic. T'interessa saber més sobre valors nutricionals del pollastre? Pren nota dels més rellevants.

Per cada 100 g de pollastre, trobem els següents valors nutricionals:

 • Energia: 167 kcal
 • Proteïnes: 20 g
 • Greix: 9,7 g
 • Aigua: 70,3 g
 • Calci: 13 mg
 • Hierro: 1,1 mg
 • Magnesi: 22 mg
 • Sodi: 64 mg
 • Potassi: 248 mg
 • Fòsfor: 198 mg
 • Niacina: 10,4 mg

 Propietats i beneficis del pollastre

La carn de pollastre és una de les més recomanades pels nutricionistes, ja que no sols destaca per la seua gran versatilitat en la cuina, també, pels seus alts valors nutricionals, els quals suposen multitud de beneficis per al nostre cos:

- Es tracta d'una carn magra: a causa de la seua alta composició en aigua, el pollastre es pot considerar una carn magra, sobretot quan es consumix sense pell. El greix d'este animal residix en la seua pell i és majoritàriament greix monoinsaturada, majoritàriament, àcid oleic.

- És font de minerals: la carn de pollastre és font de minerals com el ferro, el magnesi i el fòsfor, el qual contribuïx al manteniment dels músculs, els ossos i les dents en condicions normals.

- És ric en vitamines del grup B: les principals vitamines presents en la carn de pollastre són aquelles del grup B, sobretot destaca la niacina i la vitamina B6. Este tipus de vitamines són les encarregades d'aportar energía al cos. 

Tipus de pollastre

Entenem com a pollastre a la gallina o al gall jove, el qual és sacrificat entre les 5 i les 16 setmanes de vida, quan arriba a un pes que ronda entre els 1,5 kg i 3 kg. Hui en dia podem trobar diversos tipus de pollastre, però en funció de com estiga alimentat i la forma de criar-lo, hi ha dos tipus de pollastre:

 • Pollastre industrial: són aquells pollastres que es crien en granges especialitzades i de forma massiva. La seua alimentació és a base de pinso perquè engreixament ràpidament i, a causa d'açò, la seua carn és blanquinosa i el seu sabor menys intens. A comparació del pollastre de corral, el seu cost en el mercat és més davall, per el que, es tracta d'una de les carns més consumides i econòmiques.
 • Pollastre de corral: són aquells pollastres que es crien en semillibertad i sense rebre medicaments. A diferència del pollastre de corral, estos animals s'alimenten a base de dacsa i altres ingredients més naturals, per el que, la seua carn és més ferm, té menys greix i presenta un color més groguenc. A causa del cost de la seua criança, la carn de pollastre de corral és un poc més cara que la del pollastre industrial.

A diferència dels pollastres industrials, en la família dels pollastres de corral, podem trobar diversos tipus de pollastre, entre els que estan:

 • El pollastre coentàs: es tracta d'un pollastre molt xicotet, el pes del qual és inferior a 500 g.
 • El pollastre tomater: es tracta d'un pollastre molt xicotet, el pes del qual oscil·la entre els 500 g i els 900 g, però sempre inferior a 1 kg.
 • Pollastre capó: és el pollastre que es brescadura quan és xicotet i s'enceba per a menjar-ho. Es tracta d'un pollastre molt gran, amb molta carn i molt sabor.
 • Pularda: són l'equivalent femella dels capons, encara que no tan grans. Posseïxen un gran sabor i contingut gras.

Propietats de cada part del pollastre 

Propietats del pit de pollastre 

- El pit: sense pell, és la porció amb menys greix i colesterol, només 92 kcal/100 g. Açò la convertix en la part que més se sol consumir a causa del seu ús en dietes principalment hipocalóricas.

Propietats d'altres parts del pollastre 

- La cuixa i la pata: amb menys proteïnes i el triple de greix que el pit. Se solen menjar sencers amb pell inclosa. La millor forma d'aprofitar tot el seu sabor és cuinar-los en fregits, guisats i arrossos.

- L'ala: aporta 56 calories per cada 100 grams sense pell i 111 calories amb pell. Perfectes per a barbacoes! - Vísceres: de gran aportació mineral i de vitamines, té 5 vegades més de greix que el pit. - Fetge: té 9 vegades més colesterol que el pit, però més ferro.

- Vísceres: de gran aportació mineral i de vitamines, té 5 vegades més de greix que el pit.

- Fetge: té 9 vegades més colesterol que el pit, però més ferro.

Consells de compra, conservació i cuina del pollastre

 • La carn de pollastre ha de comprar-se en últim lloc (igual que el peix i els congelats) i és recomanable portar-la en bosses tèrmiques.
 • Per a triar un pollastre, la pell ha de ser llisa i tersa, sense taques. Els reflexos verdosos o violetes, o l'extrem de les ales enfosquides són senyals que el pollastre no és fresc.
 • Ha de consumir-se de seguida, però si no és així, el millor és congelar-ho. El pollastre es conserva bé fins a 2 dies en la nevera i l'olla, de 3 a 4 dies. Ha d'estar sempre en la part més freda, a uns 4ºC. En el congelador aguanta de 6 a 8 mesos. El fetge i la morella es venen per separat.
 • La carn de pollastre ha de cuinar-se bé, tant si és a la planxa com en guisats, per a assegurar que els bacteris es destruïxen, però tenint atenció de no passar-nos, en el cas de la planxa, perquè no ens quede seca. Si ens sobra carn, es conserva bé fins a 2 dies en la nevera.
 • Per a fregir, la paella de ha d'estar molt calent i la sal sempre al final, quan l'anem a servir, ja que absorbix els sucs de la carn.