Quin és el valor nutricional del pollastre?

Coneixes els beneficis i les propietats del pollastre? Ric en proteïnes, és la carn d’aviram més consumida a Espanya. Descobrix els tipus de pollastre que hi ha i algunes receptes.

els frescos

Compartix


Per què resulta tan interessant conéixer els valors nutricionals del pollastre? Perquè és un aliment que produïm i consumim en gran quantitat al nostre país. Segons les últimes dades del Ministeri d’Agricultura, Catalunya és la comunitat autònoma que encapçala la producció més gran de carn d’aviram a Espanya, seguida de la Comunitat Valenciana i Andalusia. D’altra banda, si ens referim al consum de pollastre, és el tipus de carn més consumida al nostre país. Amb un consum mitjà de 12 quilos a l’any per persona, esta carn fresca és una de les més saludables que es pot trobar al mercat.

Valor nutricional del pollastre 

Un dels motius pels quals la carn de pollastre és una de les més consumides al nostre país és perquè conté proteïnes d’alt valor biològic. T’interessa saber-ne més sobre els valors nutricionals del pollastre? Pren nota dels més rellevants.

Per cada 100 grams de pollastre, trobem els valors nutricionals següents:

  • Energia: 167 kcal
  • Proteïnes: 20 g
  • Greix: 9,7 g
  • Calci: 13 mg
  • Ferro: 0,73 mg
  • Magnesi: 19 mg
  • Sodi: 83 mg
  • Potassi: 262 mg
  • Fòsfor: 165 mg

Propietats i beneficis del pollastre

  • La carn de pollastre és una de les més recomanades pels nutricionistes, ja que no només destaca per la gran versatilitat a la cuina; també, pels alts valors nutricionals, que comporten molts beneficis per al nostre cos.
  • La carn de pollastre es pot considerar una carn magra, sobretot quan es consumix sense pell. 
  • El greix d’este animal es troba en la pell i és majoritàriament monoinsaturat; sobretot, àcid oleic.
  • És font de minerals com el fòsfor, que contribuïx a mantindre els ossos en condicions normals. 
  • És ric en vitamines del grup B: les principals vitamines presents en la carn de pollastre són aquelles del grup B, sobretot la vitamina B6. Este tipus de vitamines s’encarrega d’aportar energia al cos.



Tipus de pollastre

Entenem com a pollastre la gallina o el gall jove quan arriba a un pes que es troba entre 1,5 kg i 3 kg. Hui dia podem trobar diversos tipus de pollastre, però, en funció de com estiga alimentat i la manera de criar-lo, n’hi ha de dos classes:

  • Pollastre convencional: són aquells pollastres que es crien en granges especialitzades. La seua alimentació és a base de pinso. En comparació amb el pollastre de corral, el seu cost al mercat és més baix, per això es tracta d’una de les carns més consumides i econòmiques.
  • Pollastre de corral: són aquells pollastres que es crien en semillibertat i sense rebre medicaments. A diferència del pollastre convencional, estos animals s’alimenten a base de dacsa i altres ingredients més naturals, per això la seua carn és més ferma, té menys greix i presenta un color més groguenc.

A diferència dels pollastres convencionals, en la família de l’aviram de corral podem trobar diversos tipus de pollastre, entre els quals hi ha els següents, que habitualment s’usen en èpoques nadalenques per a farcir-los o rostir-los:

  • El pollastró: es tracta d’un pollastre molt menut, amb un pes inferior a 500 g.
  • El pollastre de tomaquera: es tracta d’un pollastre menut, el pes del qual oscil·la entre els 500 g i els 900 g, sempre inferior a 1 kg.
  • El capó: és el pollastre que es castra quan és xicotet i s’enceba per a menjar-lo. Es tracta d’un pollastre molt gran, amb molta carn i molt de sabor.
  • La pularda: és l’equivalent femella del capó, encara que no tan gran. Té un gran sabor i un contingut gras.

Propietats del pit de pollastre

El pit de pollastre sense pell és la porció amb menys greix i colesterol, només 92 kcal/100 g. Això la convertix en la part que més se sol consumir perquè s’usa en dietes principalment hipocalòriques.



Consells de compra, conservació i cocció del pollastre

  • La carn de pollastre s’ha de comprar al final (igual que el peix i els congelats) i és recomanable portar-la en bosses tèrmiques.
  • A l’hora de triar un pollastre, la pell ha de ser llisa i fina, sense taques.
  • La carn de pollastre s’ha de consumir de seguida, però, si no és així, és millor congelar-la. El fetge i la morella es venen per separat.
  • Per a fregir-la, la paella ha d’estar molt calenta i la sal sempre s’ha d’afegir al final, quan la servim, ja que absorbix els sucs de la carn.

Les nostres receptes amb pollastre

Troba més receptes ací.