Com es fa el falàfel casolà pas a pas
T’expliquem com fer el falàfel de cigrons de manera fàcil i deliciosa amb la nostra recepta. Descobrix més coses sobre esta recepta vegetariana en este article.
hui mengem
Compartix
Segurament has sentit parlar del falàfel, una recepta importada de l’Orient Mitjà que ha guanyat una gran popularitat entre vegans, vegetarians i inclús celíacs. Però, què és el falàfel? El falàfel és una mescla triturada de cigrons, ceba, all, herbes i espècies. Amb la pasta resultant d’estos ingredients, es fan una espècie de mandonguilles xicotetes que es frigen i que s’acompanyen amb salsa de iogurt. També es poden ficar dins de pa de pita.
El falàfel és un plat nutritiu, saludable i saborós, molt fàcil d’elaborar i fantàstic si vols menjar llegums d’una manera diferent. L’únic misteri que té és que cal posar els cigrons a remulla 24 hores abans de fer la recepta (no servixen els cigrons cuits ni els cigrons de pot típics). Una vegada arremullats, només cal escórrer-los, eixugar-los bé i combinar-los amb la resta dels ingredients.
El falàfel, com l’hummus, la tahina i el tabule, és ideal per a aprofitar els cigrons que tenim al rebost i per a oferir un aperitiu casolà. A més, resulta tan versàtil que es pot menjar així, com a aperitiu, però també sol, com a primer plat, com a tapa… Ara vorem com es fa el falàfel.
Ingredients del falàfel casolà
Els ingredients del falàfel són els següents. Apunta’ls!
- 300 g de cigrons (hidratats 24 hores abans)
- 120 g de ceba (pelada)
- 1 all (pelat)
- 100 g de farina de cigró
- 5 g de rent químic
- 10 g de comí molt
- 1 manoll de coriandre fresc
- 1 manoll de julivert fresc
- oli de gira-sol per a fregir
- sal
- pebre negre molt
Recepta del falàfel de cigrons
Primer que res, val la pena repetir-ho, s’han de posar els cigrons a remulla durant 24 hores, ja que això és clau perquè isca bé la recepta del falàfel. Transcorregut este temps, i després d’escórrer-los i eixugar-los (és important que no hi queden restes d’aigua), els fiquem en el vas d’un robot de cuina o en una batedora potent, amb l’all, la ceba, el coriandre, el julivert i el comí molt i ho triturem tot.
Hi afegim la farina de cigró (en reservem un parell de cullerades) i el rent químic, i ho salpebrem. Ho triturem tot fins a obtindre una mescla homogènia, que deixarem reposar en la nevera durant uns trenta minuts.
Fem boletes xicotetes de la mida d’una anou amb esta pasta i les arrebossem amb la farina de cigró que havíem reservat. Calfem en la paella oli abundant i les fregim a foc mitjà alt. Hem d’anar girant-les perquè es dauren igual per tots els costats. Una vegada fregides, les col·loquem en un plat amb un tovalló de paper perquè absorbisca l’excés de greix durant un parell de minuts abans de servir-les.
Com podem combinar el falàfel?
Si et preguntes com pots combinar el falàfel, va molt bé amb salsa de iogurt, tipus tzatziki, i amb ensalada de fulles verdes. Es pot servir dins de pa de pita, com si fora un entrepà, o amb altres elaboracions com l’ensalada grega. També pots preparar hamburguesa de falàfel amb vegetals i salsa de iogurt, falàfel amb pita i hummus, o burrito de falàfel amb xilis i crema agra.