Sabor sense sal, és possible? 

Els espanyols consumim el doble de sal que el que recomana l'Organització Mundial de la Salut. Menjar sense sal s'associa, moltes vegades, a menjar insuls i sense sabor. És realment així? Analitzem el consum d'este condiment i les possibles alternatives

hui mengem

Compartix


Segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN), els espanyols consumim, de mitjana, 9,7 grams de sal al dia, quasi el doble del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Esta Organització establix el consum diari de sal en 5 grams, xifra que equival a una culleradeta de café o a 2 grams de sodi al dia.

La veritat és que, per costum, quasi ningú no controla la sal que incorpora als aliments, condimentem una miqueta “a ull” i tampoc solem valorar la proporció de sal que es troba en embotits, plats congelats, salses i aperitius, que representen el 72% del sodi que ingerim.

El gran problema es troba en el fet que un consum excessiu de sal està associat amb l’augment de la pressió sanguínia i, per tant, de les malalties cardiovasculars. Sabent que el 45% dels infarts de miocardi i el 50% dels ictus estan relacionats amb la hipertensió arterial, resulta més que important actuar de forma preventiva avaluant les diferents actituds que podem assumir de cara a reduir o adequar el consum de sal.

• Controlar la quantitat de sal que utilitzem en els menjars casolans. Podem fer-ho posant només la mesura justa de sal en una cullereta i intentar no utilitzar-ne més durant tot el dia.

• Examinar a consciència la composició dels aliments que comprem, intentant comparar i triar el que s’ajuste millor a les nostres necessitats. Per a calcular la quantitat de sal hem de multiplicar els grams de sodi per 2,5, i el resultat serà els grams de sal.

• Si tenim alguna patologia que requerisca disminuir el consum de sal, podem fer un pla d’alimentació hiposòdic, fet que comporta retirar la sal del saler i reduir de forma significativa els diferents aliments, que bé per naturalesa o pel seu processament, posseeixen sal.

Trucs per a disminuir-ne l’ús

• Herbes aromàtiques i altres condiments: dóna regna solta a la teua imaginació i prova a adobar els plats amb herbes provençals, espècies o condiments tipus curri, cúrcuma o gingebre, per exemple. Les possibilitats són infinites i pot ser que et sorprenga el seu resultat. A més, al supermercat trobaràs condimentadors amb diferents mescles (Mèxic, Itàlia, Orient, etc.) ideals per a plats concrets.

• Llima i vinagre: el seu punt àcid dóna un toc diferent als plats, sense passar-nos amb la sal.

• Cuina al vapor: com que els aliments cuits al vapor no entren en contacte amb cap altre element, el seu contingut natural de sodi es conserva molt millor.

• Deixa-ho per a demà: deixar reposar els guisats i els potatges d’un dia per l’altre fa que es concentren els sabors sense necessitat de recórrer a la sal.

• Aliments frescos baixos en sal: la fruita, la verdura, els llegums, la carn i el peix frescos, els productes de temporada, sobretot si es tracta de frescos, no solen contindre pràcticament sal i són una bona opció per a incloure’ls al teu menú, tant crus com cuits.

Reorganitzar hàbits alimentaris i culinaris perquè l’aportació de sodi siga de baix a moderat, juntament amb una selecció d’aliments saludables, el manteniment d’un pes d’acord amb l’edat, la talla i l’activitat es vincula amb una disminució de la incidència d’hipertensió.