Taronja sanguina o taronja roja, vitamines d’hiverno

Les taronges sanguines, també conegudes com sanguinelli o taronges de sang, són una varietat especial de taronja que destaca tant pel sabor com pel color roig fosc. És una taronja amb molt de suc, per la qual cosa és perfecta per a escórrer. És un antioxidant natural gràcies, en part, a la seua aportació en vitamines C.

els frescos

14 febrer 2019

Compartix

Naranja sanguina o naranja roja, vitaminas de invierno

La taronja sanguina és una varietat de cítric que es diferencia per la polpa de color roig fosc. Es tracta d’una mutació de la taronja dolça comuna que es produïx de forma natural quan es donen les condicions adequades. Eixe color tan característic es deu principalment als forts canvis de temperatura entre el dia i la nit quan la taronja està creixent. La seua pell també sol presentar tonalitats rogenques.

 Les taronges roges, també anomenades taronges de sang, estan en temporada en els mesos de fred, de desembre a maig , així que ara és el millor moment per a consumir-les.

El L’origen de la taronja sembla que se situa en certes zones de la Xina o del sud-est del Mediterrani. Les migracions van portar el cultiu dels cítrics fins al sud d’Itàlia, especialment a Sicília, on portuguesos i genovesos van introduir la varietat dolça de taronja. L’origen concret de la sanguina no és clar, però el més probable és que la seua explotació com a producte comercial se situe entre Espanya i Itàlia. Las taronges de sang han guanyat popularitat recentment als EUA gràcies al sabor tan especial que tenen.

Itàlia és un dels principals productors de la taronja roja a causa del seu clima, amb nits fredes i dies càlids. Al nostre país, la Comunitat Valenciana és una de les poques zones d’Espanya on es produïx este tipus de taronja.


Naranja sanguina o naranja roja, vitaminas de invierno

 Per què la taronja sanguina és roja?

El distintiu color roig fosc de la carn de les taronges sanguines es deu a la presència d’antocianines, una família de pigments amb propietats antioxidants comuna en moltes flors i en altres fruites com les roges, però poc freqüent en els cítrics.

Propietats de la taronja sanguina

Si les taronges comunes destaquen per les virtuts nutricionals, la sanguina no es queda arrere. Eixes antocianines que tinyen de roig a la taronja constituïxen un antioxidant natural. La taronja sanguina també és rica en betacaroté, un pigment vegetal amb capacitat antioxidant que es transforma en vitamina A. També és rica en vitamina C.

Per a aprofitar al màxim els seus beneficis i disfrutar de tot el sabor, es recomana prendre-la sola o combinada amb altres fruites en macedònia, però sempre una miqueta freda. Els sucs que s’elaboren amb esta varietat estan boníssims.