Consells per a passar temps de qualitat amb els fills 

Ara que les festes de Nadal estan molt a prop, el millor regal que podem fer als nostres fills és passar temps de qualitat amb ells.

cures infantils

Compartix

Nadal, Cap d’Any i Reis són dies plens de màgia, sobretot, per als més menuts i –per què no?– també per als majors. Ens remeten a la nostra pròpia infància i ens fan recordar moments feliços.


Potser per esta raó, qualsevol pare vol que estes festes siguen inoblidables i es queden en el record dels seus fills de la mateixa manera que ell recorda la seua infància. Però, més enllà dels regals, el que més solem retindre en la memòria són els moments viscuts: reunions familiars, jocs, anècdotes... Són este tipus de coses les que recordaran quan siguen majors i les que hem de fomentar.

Per què és important passar temps amb els nostres fills?

El temps no es ven ni es compra, només nosaltres tenim el poder d’oferir-lo. La nostra disposició i que en siguem conscients és el més important per a passar temps de qualitat amb els nostres fills. No n’hi ha prou de llegir un llibre en 2 minuts mentre mirem el mòbil de reüll. Dedicar-los temps és ser “ací i ara”, plenament conscients del que fem i de com impactem en la seua felicitat.


Per tant, hem de deixar les presses de banda. Moltes vegades les obligacions del dia a dia fan que ens oblidem dels moments més preuats, aquells que, si no vivim, mai tornaran. I si la falta de temps és el problema, recorda que els teus fills n’agrairan més la qualitat que la quantitat.


Com es passa temps de qualitat amb la família?

Molt sovint ens adonem del temps que no hem passat amb els nostres fills i amb les persones que estimem quan ja és massa tard. Dedicar temps a la gent que estimes et fa sentir bé. Oblida’t de l’estrés i les preocupacions durant un moment i centra’t en estos consells:

  • Comença el dia amb tranquil·litat. Desperta els xiquets amb afecte i ja voràs com afrontes la jornada amb un altre humor.
  • En els dinars i sopars, evita les distraccions. Aprofita este moment per a parlar, per a explicar com ha anat el dia, etc. La comunicació és clau. Els xiquets se senten valorats quan els escoltem i veuen que ens preocupem per ells.
  • Fes excursions en família: la natura és un entorn perfecte per a desconnectar de la rutina diària i connectar amb les persones que més estimes.
  • Quan estigues amb els xiquets, apaga el mòbil i evita qualsevol distracció. Absorbixen la nostra atenció i no disfrutem plenament del moment present.
  • Juga amb ells; així de simple. Jocs de taula, pintures, disfresses... El que se t’ocórrega! Atrevix-te a ser xiquet una altra vegada.
  • Per a dormir, inventa’t un xicotet ritual. Gita’t amb el teu fill i conta-li un conte o una història. És una xicoteta estona d’intimitat que reconforta i crea una connexió molt íntima entre pares i fills. També pots cantar-li una cançó, fer-li cosquerelles o omplir-lo de besos. Seran moments inoblidables per als dos.
  • Besa, abraça i acaricia! Els xiquets necessiten el contacte físic, sobretot quan són menuts. Amb besos, abraçades i carícies els demostres el teu amor i afecte. De fet, els beneficis de les abraçades són enormes i estimulen la producció de neurotransmissors com ara la dopamina i l’oxitocina, que els faran sentir-se relaxats i potenciaran la confiança i la connexió emocional.
  • Mira’ls als ulls quan els parles. El contacte visual aconseguix captar l’atenció dels xiquets i permet una connexió més personal.
  • Demana’ls l’opinió en coses quotidianes que afecten la família o a ells mateixos. Encara que siguen menuts i tinguen poca experiència, això els fa sentir valorats i millora la seua autoestima.
  • Celebra sempre els seus èxits, per menuts que siguen. I no t’oblides de posar en valor l’esforç que han fet i d’animar-los a continuar esforçant-se. És imprescindible per al seu desenvolupament.
  • No t’oblides de les regles. Sí, tot i que la idea és divertir-se i compartir temps amb ells, hi ha unes determinades normes i límits que s’han de complir. Això sí, recorda sempre que s’ha de castigar el mal comportament, no el xiquet. Per això cal mostrar-los sempre amor, però evidenciant el que no han fet bé perquè intenten no repetir-ho.