Quin nou ingredient has de tastar tant sí com no? Quin tipus d’elaboració serà la més innovadora enguany? Quina paraula en anglés t’has d’aprendre per a estar al dia en totes les conversacions? En resum: què hi haurà en les taules i en les converses enguany?

tema del mes

Compartix

El ritme de vida accelerat, la moda, la curiositat per provar coses noves i la necessitat de cuidar-nos modifiquen la nostra manera d’alimentar-nos, i any rere any van ampliant el nostre vocabulari gastronòmic. Noves tendències que convé conéixer, tant si eres més foodie o menys.

Fast food però gurmet

Cada vegada tenim menys temps per a cuinar o per a seure una hora a dinar. El resultat és un augment de la demanda de tot tipus de menjar ràpid i fàcil d’emportar-se: burritos, entrepans, pites, hamburgueses, pastissets…

El contrapunt a eixa rapidesa és el requisit de qualitat que es busca en els ingredients utilitzats. S’exigixen plats ràpids però gurmet, es perseguix l’excel•lència en la combinació final perquè menjar, si ha de ser una experiència breu, siga molt saborosa.

En esta mateixa línia, i com a resposta al ritme de vida frenètic, enguany també cuidarem l’snacking, els menjars que fem fora dels clàssics desdejunis, dinars i sopars. Eixos refrigeris de mig matí, de mitja vesprada o, fins i tot, els ressopons, que es recomana que ens plantegem bé abans de prendre’ls, sempre amb una finalitat comuna: que siguen saludables.

Els antiaging

Si els últims anys han triomfat els aliments detox, els depuratius, 2020 serà l’any dels antiaging, aliments amb propietats antioxidants.

No són aliments nous, més bé tot el contrari, són aliments que ara es posen una altra vegada en valor per les propietats que tenen. Per exemple, bròcoli, tomaca, oli d’oliva verge extra (OOVE), fruita seca, raïm, all i all negre, xocolate negre (mínim 80% de cacau i sense sucre), llegums, canella i fruites roges.


Les proteïnes vegetals

La reducció del consum de carn s’està estenent els últims anys, sobretot, amb l’augment de les opcions flexitarianes (vegetarià que, en moments puntuals, menja carn), vegetarianes i veganes. Esta tendència busca alternatives a l’aportació de proteïnes en fonts vegetals.

A més de les anomenades carns vegetals, el tofu o el seitan, o els embotits vegetals, el canvi de proteïnes animals a vegetals tocarà també a fons el món del formatge.

Els fermentats

El que va començar amb els iogurts, ara s’ha estés a tot tipus d’aliments fermentats com el quefir, el kombutxa (fong de te) o el xucrut (fermentat de la col). Encara que l’acidesa i el gust inusual són un obstacle per a molts, la salut de l’aparell digestiu és una preocupació en creixement, per això es preveu que la seua demanda seguirà en augment.

Cuina asiàtica

Continua any rere any en tendència i després del boom del sushi, el pad thai i, més recentment, el ramen, arriben des d’Àsia altres plats que enguany apareixeran per les nostres taules i les nostres converses. El kimchi en serà un.

El gran protagonisme de les verdures, l’ús de llegums i peix i la poca utilització de greixos en els plats fan que la cuina asiàtica siga una de les més saludables. Este continent estarà de moda enguany, amb la celebració dels Jocs Olímpics al Japó, però, a més de la gastronomia nipona, Àsia oferix moltes altres especialitats culinàries. La cuina coreana mereix un esment especial, ja que atorga una gran importància als fermentats, o la filipina, una curiosa mescla d’influències orientals i hispanes.

El senyal d’identitat principal, comú a totes les variants de la cuina asiàtica, és la importància especial que s’atorga als condiments perquè cada persona puga crear el seu plat, en funció de l’elecció de la salsa d’acompanyament.

Amb els 5 sentits

“Menjar amb la vista”, o “amb els ulls” no és un concepte nou, però sí que ho és en el sentit supersensorial que ara adquirix el menjar. Esta tendència fa referència a la capacitat de l’alimentació per a generar un impacte que active els 5 sentits: sensacions originals i diferents associades al plaer de menjar i, ens agrade més o menys, al plaer de mostrar el que mengem. Per això es “treballa” tant en l’aparença exterior com en la combinació de textures i sabors.

 El que és tradicional serà trendy

Però si ens agrada tot allò clàssic, este 2020 també estem d’enhorabona. Els sabors de sempre, els que ens traslladen a la infantesa d’un mos, els guisats de la iaia, les sopes de cullera de sempre, els putxeros d’hivern…. Eixos plats que sempre caldegen ambients i converses, també seran tendència, si és que alguna vegada ho han deixat de ser…