Descobrix els tipus d’exercici que hi ha i troba el que encaixe millor amb tu. Ja siga per a majors, joves o més menuts, n’hi ha un d’ideal per a cada u.

tema del mes

Compartix


No cal subratllar la importància de fer exercici físic per a la salut física i mental. Hi ha molts estudis que atribuïxen a la pràctica d’esport nombrosos beneficis per a la salut en l’àmbit fisiològic, psicològic i social.

Però no tots podem ni hem de fer el mateix tipus d’exercici físic. L’edat, el sexe, l’estat de salut, l’estat físic, les preferències o gustos i els objectius que vulguem aconseguir amb l’exercici físic determinaran l’activitat física més adequada per a cada u. I, sí, hi ha un esport per a tot el món, només cal anar provant i adaptant els nostres gustos i necessitats.

Segons dades que arreplega l’última enquesta feta pel Ministeri de Cultura i Esport, Hàbits Esportius a Espanya 2020, la pràctica esportiva ha augmentat un 6,1% en els últims cinc anys. D’acord amb l’informe, sis de cada deu persones practicaven esport de manera habitual a Espanya durant 2020. Entre els principals motius, “estar en forma” continua sent el principal per a un 28,3%; “motius de salut” ho és per a un 21,9%, amb un ascens notable de 7,1 punts percentuals respecte de 2015, i “diversió o entreteniment”, per a un 19,5%.

L’ideal, segons els experts, és practicar exercici un mínim de 30 minuts cada dia i combinar els tres tipus d’entrenaments per a mantindre una bona salut física i mental.Quins tipus d’exercici hi ha

 • Exercici aeròbic. És qualsevol tipus d’exercici que supose una activació cardiovascular que abaste els músculs més grans amb moviments rítmics i fent diverses repeticions. Este tipus d’activitat física fa que el cor, els pulmons, els vasos sanguinis i els músculs treballen més eficientment. També ajuden a augmentar i millorar la força i la resistència del cos.
  A més, esta activitat contribuïx a disminuir l’estrés, a reduir els nivells de colesterol i glucosa en sang, a tindre una millor qualitat del son i a alçar l’ànim.
  • Alguns exemples d’exercici aeròbic són caminar, trotar o córrer, anar amb bicicleta, ballar, nadar, jugar a tenis, practicar senderisme o jugar a golf, entre d’altres.
 • Exercicis de flexibilitat o estiraments. Tal com indica el seu nom, ajuden a millorar la flexibilitat i l’elasticitat dels músculs, així com l’amplitud de moviment de les articulacions. Tindre una bona flexibilitat corporal contribuïx a practicar millor unes altres activitats físiques, ja siga caminar, assentar-se o alçar-se. A més, entre els beneficis d’esta classe d’exercicis destaca que és un tipus d’activitat que ajuda a regular l’estrés i afavorix la relaxació, a més que disminuïx la rigidesa.
  • Taitxí, ioga, els exercicis d’estiraments o pilates són algunes de les disciplines que treballen este tipus d’exercicis.
 • Exercicis de força o resistència. Esta pràctica d’exercicis fa que el treball dels músculs siga més intens. A més, este tipus d’activitat contribuïx a enfortir els ossos i millora l’equilibri, la postura i la qualitat de vida, ja que treballar este tipus de coordinació pot evitar caigudes i lesions. Així mateix, l’entrenament de força, que pot limitar-se a alçar pesos lleugers, ajuda a controlar el pes i a mantindre la funció cerebral. No hem de confondre este tipus d’exercicis amb rutines molt pesades de gimnàs, de manera que este tipus d’activitat és apte per a qualsevol edat o sexe, ja que admet adaptabilitat i progressió.
  • Entre els tipus d’exercicis de força i resistència destaquen els exercicis d’alçament de pesos, flexions de braços, flexions cap a la paret o exercicis amb banda elàstica, entre d’altres.