Tractament per a polls: Com llevar-los 

Coneix els trucs més eficaços i els millors tractaments per a eliminar els polls. Et portem els consells més destacats per a previndre’ls i llevar-los.

cures infantils

Compartix

Mantén a raya a los piojos


Si hi ha alguna cosa que dona maldecaps als pares de xiquets en edat escolar són els polls. Cada any, les infestacions per pediculosi tornen a les aules i creen alarmes i malestar entre els pares, ja que, tot i no ser un problema preocupant per a la salut, sí que és molt molest perquè requerix l’actuació immediata per a posar fi al contagi a la resta de membres de la família o de la classe. 


Polls en xiquets

Els polls són insectes que viuen al cabell, per això se’n diu paràsits. Es tenen polls quan es veu al cap un poll viu o més de cinc ous. Els ous naixen, més o menys, a la setmana de pondre’ls. Solen estar al bescoll, a la coroneta i darrere de les orelles.

Les llémenes són els ous dels polls. Es veuen com unes taques blanques o de color groc-marró molt a prop del cuir cabellut i molt apegades al cabell. És estrany confondre-les amb caspa, perquè la caspa cau molt fàcilment i les llémenes no es desprenen amb tanta facilitat. Són el més difícil d’eliminar.

Una vegada fan eclosió, el poll que naix es denomina nimfa i mesura quasi 1 mm. Este paràsit xupla la sang del cuir cabellut, però no pot pondre. Al cap de set dies es convertix en un poll adult, que arriba a mesurar entre 3 o 4 mm, i té un color marró més fosc. La femella del poll adult pon entre quatre i huit ous al dia fins a aconseguir una mitjana d’uns 150 ous, dels quals el 60% arribaran a ser adults. Per això, és molt important repetir el tractament al cap de set dies per a eliminar tots els paràsits. 

Els polls no poden sobreviure lluny del cabell humà (un dia només) i els seus ous no són viables passada una setmana.

Mantén a raya a los piojos

 El millor tractament per als polls

Pel que fa al tractament, hi ha diversos productes tòpics que han demostrat eficàcia, com són la permetrina, el malatió i la dimeticona.


1. Els productes amb permetrina són el primer escaló terapèutic, ja que este principi actiu és eficaç, tant en polls com en llémenes; però s’ha d’anar amb compte perquè pot ser tòxic si s’utilitza en excés. 

2. Els productes amb malatió estarien en el segon escaló terapèutic, però estan contraindicats en embarassades i en menors de sis anys. 

3. Els productes amb dimeticona (principi actiu que pertany a la família de les silicones) destaquen perquè no presenten toxicitat, ja que este principi actiu no s’absorbix. A més, no danya ni el cabell, ni el cuir cabellut. El seu mecanisme d’acció es basa a embolcallar i asfixiar el paràsit, a més de tapar els porus dels ous, fet que impedix l’intercanvi d’aire. L’avantatge d’este actiu és que no provoca resistències i els últims estudis científics demostren que té més efectivitat que la permetrina. Això sí, no s’han d’aplicar condicionadors ni vinagre mentre s’utilitzen, perquè poden inactivar el producte.


A més, en el cas de detectar polls hem d’extremar les mesures d’higiene per a impedir que tornen a aparéixer:


- Llavar tota la roba, llençols i tovalles que haja utilitzat el xiquet mentre tenia polls amb aigua molt calenta (50-60 °C ).

La roba que no es puga llavar en aigua calenta, els peluixos, els joguets de tela i els coixins s’hauran de llavar en sec o guardar-los en bosses tancades hermèticament durant unes tres setmanes.

- Passar de manera conscienciosa l’aspirador als matalafs, coixins, sofàs, estores, mobles que tinguen tela i a la tapisseria del cotxe.

Tirar al fem o desinfectar amb aigua i vinagre calent les pintes, raspalls, diademes, gomes i cintes per al cabell.

És important dir-ho a l’escola. Així, la resta de pares poden mirar els seus fills i evitar la reinfestació.

Es poden previndre els polls?

Lamentablement, no hi ha cap producte provat científicament que assegure una bona prevenció contra els polls, ja que l’ús d’antipolls preventiu pot contribuir a generar la resistència d’estos paràsits. Per tant, només podem: 


1. Revisar el cap del nostre fill periòdicament, passant la llemenera, floc a floc a tots els membres de la família.

2. Evitar les aglomeracions i el contacte cap amb cap.

3. Evitar compartir roba o accessoris que estiguen en contacte amb el cabell.