Descobrix el turisme astronòmic

T’expliquem les millors destinacions per a observar les estreles a Espanya. No te les perdes!

VIATJAR AMB GUST

Compartix


Què és l’astroturisme?

L’astroturisme o turisme astronòmic és una activitat d’oci que consistix a observar el cel nocturn per a apreciar la bellesa del firmament i tots els astres. Este tipus de turisme guanya cada vegada més popularitat, i no és estrany. En una societat urbanitzada i tecnològica en què l’estrés ens perseguix contínuament, el fet de poder viure un moment de tranquil·litat en plena natura és molt reconfortant. A més, el turisme astronòmic destaca perquè és una modalitat de turisme sostenible i responsable que té un impacte positiu en el medi ambient, i ajuda a revitalitzar poblacions allunyades de les grans ciutats. Tot i que es pot fer de manera més professional, amb guies, telescopis o des d’un observatori, la part bona de l’astroturisme és que qualsevol persona pot disfrutar-ne, encara que siga a nivell d’aficionat. Només cal que trobem una bona destinació i fixar la vista en les estrelles.

On es pot fer astroturisme a Espanya?

Espanya, gràcies al bon clima, els paisatges espectaculars i al cel net, és un lloc perfecte per a fer astroturisme. De fet, al país hi ha nombroses destinacions i reserves Starlight, que són una certificació de la Fundació Starlight que acredita aquells llocs que tenen una qualitat de cel excel·lent i que representen un exemple de protecció i conservació. A continuació, et mostrem les millors ubicacions per a fer turisme astronòmic a Espanya:

Sierra de Gata

Sierra de Gata es troba a l’extrem nord-oest de la província de Càceres i, gràcies als paisatges abruptes que hi ha, oferix unes vistes espectaculars des dels pics més alts. Alguns dels llocs des d’on es poden contemplar les estreles a Sierra de Gata són la torre de l’Almenara, el castell de Trevejo, l’ermita de Dios Padre o el pantà de Rivera de Gata.

L’illa de La Palma

Gràcies al cel fosc i ras durant gran part de l’any, l’illa de La Palma és un dels llocs més privilegiats per a l’observació astronòmica. De fet, des de 2007 és una destinació turística Starlight. I tot i que es pot disfrutar de la màgia del cel nocturn quasi des de qualsevol punt de l’illa, et recomanem que faces una excursió al complex de telescopis del Roque de los Muchachos, que es troba al límit del Parc Nacional de la Caldera de Taburiente, a 2.396 metres d’altitud.

El Montsec

El millor cel de Catalunya es troba a la serra del Montsec, que té la doble certificació de Destinació i Reserva Starlight des de fa anys. En este enclavament únic, es troba el Parc Astronòmic del Montsec, un lloc per a la divulgació científica, la investigació i la formació, on també es fan activitats de turisme astronòmic.

Les illes Cíes

A les illes Cíes es pot observar el cel nocturn en tota l’esplendor i en plena natura. Este lloc idíl·lic que pertany al Parc Nacional de les Illes Atlàntiques, a Galícia, oferix oportunitats úniques per a l’observació d’estreles i està acreditat per la Fundació Starlight.Sierra Morena

Sierra Morena, a Andalusia, destaca com un dels millors llocs del món per a observar les estreles, amb una àmplia xarxa de destinacions turístiques Starlight distribuïdes per més de 400 quilòmetres al llarg de Huelva, Jaén, Còrdova i Sevilla.

El Parc Regional de Gredos

El Parc Regional de Gredos, a Àvila, també té la doble certificació de Destinació i Reserva Starlight. Al llarg d’este enclavament, trobarem un seguit de miradors estel·lars a localitats com ara Santiago de Tormes, Navatejares o Puerto Castilla, per a disfrutar d’experiències úniques davall un cel estelat. 

La comarca de Gúdar-Javalambre

El turisme astronòmic és un dels punts forts de la comarca de Gúdar-Javalambre, la capital de la qual és Móra de Rubiols. Cada poble disposa d’un mirador astronòmic i, durant tot l’any, s’organitzen diverses experiències per a disfrutar del meravellós espectacle nocturn que oferix la natura.

Aras de los Olmos

A Aras de los Olmos hi ha tres observatoris astronòmics. Este xicotet municipi de València, ubicat al territori de l’Alt Túria, s’emmarca en una reserva Starlight gràcies a la qualitat del seu cel.Característiques i exemples de turisme per a vore les estreles

Una de les característiques principals de l’astroturisme és l’oportunitat d’observar esdeveniments astronòmics específics, com els famosos perseids, a l’agost, en què es pot disfrutar de la pluja d’estreles més espectacular de l’any. Vore estos centellejos fugaços mentre creuen el cel nocturn és una experiència única.

Una altra activitat popular en l’astroturisme és el senderisme. En llocs allunyats de la contaminació lumínica de les ciutats, les senderes nocturnes oferixen l’oportunitat de submergir-se en la natura i contemplar la majestuositat de l’univers. Caminar davall les estreles, només amb la llum de la lluna i les constel·lacions com a guies, crea una connexió única amb l’entorn natural i el cosmos.

Els observatoris astronòmics també són destinacions clau per als entusiastes de l’astroturisme. Estos centres oferixen l’oportunitat d’aprendre sobre astronomia, observar els planetes, les estreles i les galàxies per mitjà de telescopis potents, a més de participar en activitats educatives i esdeveniments especials relacionats amb l’espai. La possibilitat d’interactuar amb astrònoms i experts en el camp aporta una dimensió addicional a l’experiència, i permet als visitants aprofundir en la comprensió de l’univers.

A més d’observar el cosmos i aprendre’n, molts aficionats a l’astroturisme també disfruten capturant la bellesa del cel nocturn amb la fotografia. Des de paisatges estel·lars fins a imatges detallades de planetes i galàxies, la fotografia astronòmica oferix una manera única de documentar les meravelles de l’univers i de compartir-les.