Idees d'activitats per a xiquetsi bons hàbits per a l'estiu

Ni alarmes, ni despertadors, ni timbres… les vacances d’estiu han arribat i també la revolució! Els xiquets han acabat les classes i tenen al davant tres mesos per a descansar, jugar i disfrutar de l’aire lliure en família i amb amics.

cures infantils

Compartix

Com els majors, els xiquets necessiten sentir que realment estan de vacances, desconnectar i canviar les rutines que els han acompanyat al llarg del curs. Per això, es recomana donar-los una setmana de “llibertat”, sense horaris ni deures.

Però el més probable és que, al costat de les notes, els xiquets porten una llista de tasques per entregar al setembre, i molts pares, per motius laborals, no poden ajudar-los durant la setmana. El millor per a no tornar-se boig és seure amb ells i establir un horari junts. No cal seguir este horari “rigorosament”, però serà bo perquè s’organitzen, tant els xiquets com els qui estan amb ells.  



Faenes domèstiques

A l’estiu, els pares han de seguir inculcant als xiquets la importància de cuidar i mantindre la casa i les coses personals amb un cert ordre. Encara que amb més flexibilitat, és important seguir fent-los partícips de les faenes de casa. Si durant el curs paraven taula, recollien la roba o feien el llit, a l’estiu haurien de seguir fent-ho.

És una bona oportunitat per a ampliar la llista de faenes que han de fer a casa i que adquirisquen més responsabilitat.


Deures

Hagen passat el curs amb nota o amb alguna assignatura pendent, és recomanable que els xiquets continuen fent alguns treballs escolars durant l’estiu, perquè no obliden el que han aprés al llarg del curs i perquè els servisca de distracció i no perden l’hàbit.

Les primeres hores del matí són les millors per a fer este tipus de treball, ja que és quan els xiquets tenen més concentració.


Lectura

Molts xiquets veuen la lectura com una obligació i aprofiten l’estiu per a deixar de banda els llibres. És just en esta època on més hem d’incentivar-los que s’endinsen en el món de la lectura i s’acabe consolidant com una afició. Per a aconseguir-ho, és important fer-ho de forma entretinguda, i associar així la lectura amb una activitat plaent i no com una obligació.

Poden marcar-se com a objectiu acabar un llibre abans que acabe l’estiu. És important que siguen ells qui el trien.  

Alimentació y descans

En la mesura possible, convé respectar els horaris de les menjades i de son. En el cas de les menjades, perquè els ajuda a regular la fam, i amb les hores de son ocorre una cosa pareguda. Encara que els deixem gitar-se i alçar-se més tard, és bo que seguisquen unes rutines perquè descansen bastant. De tota manera, inevitablement, variaran en funció de l’activitat que hagen fet aquell dia i de com de cansats estiguen.


Jocs i oci

Al poble, a la muntanya, a la platja… siga el lloc on siga que estiuegem, els xiquets necessiten jugar i divertir-se. Gran part del seu temps a les vacances hauria de destinar-se a fer activitats i jugar. La piscina i la platja sempre seran una bona opció, però, sobretot, és un moment fantàstic per a fer excursions i escapades en família. A més, sempre podem intentar que estes eixides tinguen un punt educatiu, aconseguint que es divertisquen i aprenguen alhora.

És l’oportunitat ideal de disfrutar més en família i reforçar les inquietuds que tenen els fills, prestant-los més atenció i formant part de les seues aficions. A més d’aprofitar per a fer junts algun viatge, visitar museus o practicar algun esport.


Televisió, videojocs i telèfons mòbils

Agrade més o menys, a la majoria dels xiquets els agrada estar més temps del que molts pares voldrien veient la televisió i jugant amb alguna consola o dispositiu electrònic. D’estes activitats, també és important que s’establisca i es consensue un temps màxim, així com seleccionar prèviament els programes que pot vore i els jocs a què pot jugar.