Vi per a principiants: Nocions bàsiques
Estàs descobrint el món del vi? Si és així no et pots perdre estos consells. Et portem unes nocions bàsiques sobre el vi per a principiants.
saber comprar
Compartix
Com diuen alguns experts, la set la calma l’aigua, però el vi acompanya els moments i genera records al voltant de la taula. Una bona degustació de vi a l’hora de dinar o sopar fa que este instant es transforme en un moment especial. A més, els vins, són els acompanyants perfectes per a celebracions, tertúlies… Fins i tot, anar a comprar un vi ja forma part de l’experiència de disfrutar-lo, per això els que els elaboren senten un gran orgull pels vins que fan, ja que saben que formen part de molts moments de goig de les persones.
Precisament compartir vi és una de les coses que ens pot ajudar a conéixer-los i aprendre’n més, ja que tastar-los en grup sempre genera que es puguen compartir matisos, impressions i comparacions amb altres vins.
Així que, com més vins tastem, millor sabrem de quina classe ens agraden més o menys, ja que, per a començar a entendre de vins, hem de començar per saber què és el que més ens agrada observant-los, olorant-los i, sobretot, tastant-los i disfrutant-los.
5 cosas que debes saber sobre vinos
- La copa. Hem de subjectar la copa per la tija o la base per a evitar calfar el vi amb les mans. Farem girar la copa suaument des de la base en xicotets cercles cap als dos costats. Amb este moviment observarem, d’una banda, com cauen les llàgrimes del vi: com més baixa siga la velocitat de caiguda, més densitat i, per tant, més graduació alcohòlica tindrà. I, d’una altra, com ixen els diferents aromes quan s’oxigena el vi.
- La temperatura. Acabem amb els falsos mites que el vi blanc ha d’estar fred i el negre a temperatura ambient. El vi blanc es pren més fred que el negre, però, òbviament, un vi molt fred no fa gust de res, per tant ha de mantindre la frescor, però no estar gelat. Pel que fa al vi negre, ha d’oscil·lar entre els 15 i 17 graus en les zones més fredes del nostre país; si vivim en una zona més càlida podem arribar, perfectament, als 14 graus per a degustar-lo. No oblidem que el terme «temperatura ambient» es va encunyar a França a finals del segle XVII; per tant, també hem de mantindre el vi negre a la temperatura recomanada anteriorment.
- El color. Observant el color del vi podem esbrinar si és un vi més jove o té més edat. Per exemple, en els vins blancs, si distingim tons grocs, pàl·lids, pallosos o verdosos, estem davant d’un vi jove que està en el primer o segon any i que ve d’una zona més freda. Mentre que si el groc és intens tirant a or, el vi té més edat, ha sigut fermentat en bota o és un vi dolç. Amb els negres, encara que a primera vista tots ens poden paréixer del mateix color, si el to és més carmí o teula significa que estem davant d’un vi més vell.
- Tastar vins de la mateixa tipologia de raïm, però de diferents denominacions d’origen alhora per a entendre bé els matisos que té cada zona. També podem fer-ho amb el mateix raïm de diferents països. Així aprendrem a diferenciar per la classe de raïm, però també la zona.
- Guardar les etiquetes dels vins que més ens agraden. A mesura que tastem vins, podem anar guardant les etiquetes dels que més ens hagen agradat i així sabrem quines varietats de raïm conté, si el vi és jove o vell i la zona d’on procedix. És un bon mètode per a començar a saber diferenciar-los.