De copes pel Priorat

Visitar els cellers a Catalunya pot ser l’excusa perfecta per a viatjar i començar la teua ruta del vi per esta comunitat autònoma plena d’història.

VIATJAR AMB GUST

Compartix

Si parlem de vins de Catalunya hem de parlar de la comarca del Priorat, una regió amb una antiga tradició vitivinícola, amb vins ja famosos en el segle XII, coneguts pel seu potent sabor. Actualment, al Priorat hi ha dos denominacions d’origen (DO), la qualificada DOQ Priorat, que està formada pel territori històric del Priorat, i la DO Montsant, una DO més nova però sense res a envejar als vins més clàssics de la zona. 


L’enoturisme a Catalunya

La zona del Priorat, amb un paisatge vitivinícola divers però desconegut, està plena de llocs ocults i inesperats de gran bellesa, passejos entre vinyes que ens delecten amb un paisatge sempre canviant durant les quatre estacions, ple de colors i aromes intensos. A més de ser una terra especial, el Priorat té una geografia abrupta, de pendents molt pronunciats i paisatges espectaculars. Tant és així que els viticultors han de construir terrasses per a conrear les vinyes. No hem de perdre’ns el ventall de cellers visitables en la comarca, així com les experiències que oferixen: des de xafar el raïm fins a viure la verema o disfrutar d’un tast de vins guiat configuren una proposta turística d’allò més abellidora.

Gastronomia del Priorat

En esta comarca tarragonina destaca la cuina de caça i el peix de la Costa Daurada. Però si hi ha un plat per excel·lència en la zona és la truita amb suc. Una truita amb fesols, a la qual s’afigen espinacs i que es cou tot junt amb un llit de salsa de tomaca, all i alguna altra hortalissa segons la versió, sobre la qual la truita o les truites, una vegada fetes, fan un bull. Se’n poden trobar versions diferents, en les quals s’afig a la salsa abadejo, una picada, etc.

Un altre dels plats típics de la zona i que no deixa indiferent ningú és la llebre amb xocolate, una exquisidesa gastronòmica cuinada amb vi negre de la zona, una picada d’ametles, pinyons i xocolate. 

Si parlem de dolços, l’ametla és part notable dels dolços típics de la comarca. Des del  menjar blanc de llet d’ametles fins a les garapinyades, passant pels barretets (merenga amb fruita seca) o les ensanguinades d’ametla (que són com unes coques) són els dolços més típics de la zona juntament amb el codony, que és molt important al Priorat. 



Visites obligades del Priorat

  • La cartoixa d’Escaladei. Una construcció que data de l’any 1215 i que, segons diuen, és la primera cartoixa de la península Ibèrica. Actualment se’n poden visitar les ruïnes recorrent l’exterior dels tres claustres, l’església i el refectori, així com una cel·la reconstruïda.
  • El castell del vi de Falset. Es tracta del castell dels comtes de Prades de Falset, construït en el segle XII després de la reconquesta cristiana de la Catalunya Nova. Fa un recorregut per la cultura vitivinícola i les particularitats de les dos denominacions d’origen de la comarca: DOC Priorat i DO Montsant.
  • El conjunt històric i paisatgístic de Siurana. Situat en la part alta d’un cingle, és un lloc perfecte des d’on poder disfrutar d’unes vistes magnífiques de la serra de Montsant, la Gritella i les muntanyes de Prades. L’edifici més rellevant de la localitat és l’església, d’estil romànic, amb un portal amb timpà figurat emmarcat per tres arquivoltes de mig punt que descansen sobre columnes amb capitells decorats amb motius diversos. A més, és una destinació perfecta per a escaladors i excursionistes. 
  • Museu de les Mines de Bellmunt. Situat en el municipi de Bellmunt, este complex miner va ser el nucli més important de les explotacions mineres de la conca del Priorat per les seues dimensions, uns 14 km de galeries subterrànies, 620 m de profunditat, 20 plantes subterrànies, i pel seu rendiment extractiu. Del mineral explotat, la galena, s’obtenia el plom i s’exportava en lingots.