Propietats de la carxofa: el que n'has de saber
Coneix les propietats de la carxofa i tots els beneficis que pot aportar este aliment al teu organisme. No t’ho perdes.
els frescos
Compartix
Tots els beneficis de menjar carxofa
El component fonamental de les carxofes és l’aigua (85%). És rica en fibra, que ajuda al trànsit intestinal, i en vitamina C, que contribuïx a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu i millora l’absorció del ferro. A més, aporta minerals, sobretot potassi, que contribuïx al manteniment de la tensió arterial. La seua temporada de recol·lecció i la millor època de consum es troba entre setembre i maig.
Recepta de carxofes farcides de foie. T'animes a preparar-la? Fes-te amb tots els ingredients en el teu Consum o fent clic ací.
La mida de cada peça varia en funció de la varietat, però en general es troba entre els huit i els dotze centímetres de diàmetre. El seu pes pot variar entre els 50 i els 100 grams.
DO “CARXOFA DE BENICARLÓ”
Hi ha moltes varietats de carxofa, algunes autòctones: “Morada Mallorquina”, “Camus de Bretanya”, “Romana Gran”, “Blanca de Tudela”, etc. A Espanya, per les seues propietats excel·lents, destaca la “Carxofa de Benicarló” que, a més, té denominació d’origen pròpia.
L’àrea de producció d’esta carxofa s’estén per la part nord de la província de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat, concretament, entre les localitats de Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs.
El Mediterrani preserva estes terres de fortes oscil·lacions tèrmiques, i oferix hiverns moderats, que permeten que la carxofa es desenvolupe consistent, redona i compacta. Este clima li dóna de forma natural una gran resistència que, en condicions òptimes de conservació, permet una llarga duració sense minvar-ne la qualitat.
El Consell Regulador de la DO en controla tot el procés –des de la recollida als camps fins a la selecció, l’envasat, l’etiquetatge i l’expedició-, per garantir que arriben a taula únicament les millors peces.
CONSELLS
• Es conserven durant més temps si submergim la tija en aigua, com “una flor”, per a mantindre’n la frescor.
• Fregar-les amb una llima evita que s’ennegrisquen una volta tallades.
• Afegir una miqueta de suc de llima i una culleradeta de farina a l’aigua de cocció fa que estiguen més tendres.
• Convé evitar la “sobrecocció”, ja que afecta el seu sabor i la textura.
DE LA NOSTRA WEB A LA TEUA TAULA
Les carxofes es poden menjar crues en ensalada, adobades amb unes gotes d’oli i una mica de sal i pebre; al forn amb pernil o anxoves; en paella o menestra de verdures, amb vi o acompanyant carn de corder. A continuació, vegem-ne alguns exemples:
• Risotto de tomaca, carxofes i formatge
• Wok verd amb pit de pollastre, espirals i carxofes