Propietats de la carxofa: el que n'has de saber

Coneix les propietats de la carxofa i tots els beneficis que pot aportar este aliment al teu organisme. No t’ho perdes.

els frescos

Compartix

D.O. 'Alcachofa de Benicarló' - Elena Cid Photo


Tots els beneficis de menjar carxofa

El component fonamental de les carxofes és l’aigua (85%). És rica en fibra, que ajuda al trànsit intestinal, i en vitamina C, que contribuïx a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu i millora l’absorció del ferro. A més, aporta minerals, sobretot potassi, que contribuïx al manteniment de la tensió arterial. La seua temporada de recol·lecció i la millor època de consum es troba entre setembre i maig.

Recepta de carxofes farcides de foie. T'animes a preparar-la? Fes-te amb tots els ingredients en el teu Consum o fent clic ací.

La mida de cada peça varia en funció de la varietat, però en general es troba entre els huit i els dotze centímetres de diàmetre. El seu pes pot variar entre els 50 i els 100 grams.


D.O. 'Alcachofa de Benicarló' - Elena Cid Photo

DO “CARXOFA DE BENICARLÓ”

Hi ha moltes varietats de carxofa, algunes autòctones: “Morada Mallorquina”, “Camus de Bretanya”, “Romana Gran”, “Blanca de Tudela”, etc. A Espanya, per les seues propietats excel·lents, destaca la Carxofa de Benicarló que, a més, té denominació d’origen pròpia.

L’àrea de producció d’esta carxofa s’estén per la part nord de la província de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat, concretament, entre les localitats de Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs.

El Mediterrani preserva estes terres de fortes oscil·lacions tèrmiques, i oferix hiverns moderats, que permeten que la carxofa es desenvolupe consistent, redona i compacta. Este clima li dóna de forma natural una gran resistència que, en condicions òptimes de conservació, permet una llarga duració sense minvar-ne la qualitat.

El Consell Regulador de la DO en controla tot el procés –des de la recollida als camps fins a la selecció, l’envasat, l’etiquetatge i l’expedició-, per garantir que arriben a taula únicament les millors peces.


D.O. 'Alcachofa de Benicarló' - Elena Cid Photo

CONSELLS

•  Es conserven durant més temps si submergim la tija en aigua, com “una flor”, per a mantindre’n la frescor.

• Fregar-les amb una llima evita que s’ennegrisquen una volta tallades. 

• Afegir una miqueta de suc de llima i una culleradeta de farina a l’aigua de cocció fa que estiguen més tendres.

• Convé evitar la “sobrecocció”, ja que afecta el seu sabor i la textura.

DE LA NOSTRA WEB A LA TEUA TAULA

Les carxofes es poden menjar crues en ensalada, adobades amb unes gotes d’oli i una mica de sal i pebre; al forn amb pernil o anxoves; en paella o menestra de verdures, amb vi o acompanyant carn de corder. A continuació, vegem-ne alguns exemples: 


•  Cloïsses amb carxofes 

•  Carxofes amb llima

•  Pizza amb carxofes i pesto

•  Bomba de carxofes

•  Risotto de tomaca, carxofes i formatge 

•  Wok verd amb pit de pollastre, espirals i carxofes