Propietats de la carxofa: el que n'has de saber
Coneix les propietats de la carxofa i tots els beneficis que pot aportar este aliment al teu organisme. No t’ho perdes.
![](/public/Image/2016/5/losfrescos_icono.png)
els frescos
Compartix
![](/public/Image/2016/9/Los-frescos---Alcachofas-02_Mediano.png)
Tots els beneficis de menjar carxofa
El component fonamental de les carxofes és l’aigua (85%). És rica en fibra, que ajuda al trànsit intestinal, i en vitamina C, que contribuïx a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu i millora l’absorció del ferro. A més, aporta minerals, sobretot potassi, que contribuïx al manteniment de la tensió arterial. La seua temporada de recol·lecció i la millor època de consum es troba entre setembre i maig.
Recepta de carxofes farcides de foie. T'animes a preparar-la? Fes-te amb tots els ingredients en el teu Consum o fent clic ací.
La mida de cada peça varia en funció de la varietat, però en general es troba entre els huit i els dotze centímetres de diàmetre. El seu pes pot variar entre els 50 i els 100 grams.
![](/public/Image/2016/9/Los-frescos---Alcachofas_Mediano.png)
DO “CARXOFA DE BENICARLÓ”
Hi ha moltes varietats de carxofa, algunes autòctones: “Morada Mallorquina”, “Camus de Bretanya”, “Romana Gran”, “Blanca de Tudela”, etc. A Espanya, per les seues propietats excel·lents, destaca la “Carxofa de Benicarló” que, a més, té denominació d’origen pròpia.
L’àrea de producció d’esta carxofa s’estén per la part nord de la província de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat, concretament, entre les localitats de Benicarló, Càlig, Peníscola i Vinaròs.
El Mediterrani preserva estes terres de fortes oscil·lacions tèrmiques, i oferix hiverns moderats, que permeten que la carxofa es desenvolupe consistent, redona i compacta. Este clima li dóna de forma natural una gran resistència que, en condicions òptimes de conservació, permet una llarga duració sense minvar-ne la qualitat.
El Consell Regulador de la DO en controla tot el procés –des de la recollida als camps fins a la selecció, l’envasat, l’etiquetatge i l’expedició-, per garantir que arriben a taula únicament les millors peces.
![](/public/Image/2016/9/Los-frescos---Alcachofas-03_Mediano.png)
CONSELLS
• Es conserven durant més temps si submergim la tija en aigua, com “una flor”, per a mantindre’n la frescor.
• Fregar-les amb una llima evita que s’ennegrisquen una volta tallades.
• Afegir una miqueta de suc de llima i una culleradeta de farina a l’aigua de cocció fa que estiguen més tendres.
• Convé evitar la “sobrecocció”, ja que afecta el seu sabor i la textura.
DE LA NOSTRA WEB A LA TEUA TAULA
Les carxofes es poden menjar crues en ensalada, adobades amb unes gotes d’oli i una mica de sal i pebre; al forn amb pernil o anxoves; en paella o menestra de verdures, amb vi o acompanyant carn de corder. A continuació, vegem-ne alguns exemples:
• Risotto de tomaca, carxofes i formatge
• Wok verd amb pit de pollastre, espirals i carxofes
![](/public/Image/2016/6/Bimi-envuelto-de-iberico_ExtraGrande.jpg)