Cítrics, font de vitamina C i antioxidants naturals 

Els cítrics són famosos per l’alt contingut en vitamina C que tenen i pel sabor àcid i dolç, segons les varietats. Espanya és una de les principals zones productores del món. Gràcies al nostre clima, podem consumir estes refrescants fruites quasi tot l’any.

els frescos

Compartix


Espanya, top-5 de la producció mundial 

A pesar que el cultiu de cítrics es troba molt estés a escala mundial, sembla que l’origen va ser al sud-oest d’Àsia. Actualment, tan sols 15 països concentren el 80% de la producció. Els principals països productors són la Xina, el Brasil, Mèxic, els EUA i Espanya, seguits de l’Índia, Turquia, Itàlia, Egipte, l’Argentina, el Japó, el Pakistan, Xipre, el Marroc i Sud-àfrica. Al nostre país, les principals zones productores són la Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia.

(FOTO)

Es desconeix amb certesa la superfície total plantada amb cítrics arreu del món, però s’estima que podria superar ja els 3 milions d’hectàrees. L’últim informe de la FAO indica una producció total de cítrics de tot tipus (taronges, mandarines, llimes grogues i verdes i pomelos) d’uns 78 milions de tones, de les quals el 66% són taronges, el 16% mandarines, l’11% llimes i un 7% pomelos.


Cada mes, la seua varietat

Afortunadament, el clima mediterrani permet allargar la temporada citrícola quasi tot l’any.

Les principals varietats que podem trobar al mercat són:

• Taronges: Washington Navel, Thomson, Navelina, Navel, Navel-late, València-late i Salustiana.

• Mandarines: Marisol, Satsuma, Hernandina, Okitsu, Esbal, Ortanique, Fortuna, Clemenvilla, Oroval, Clemenules, Elledale i Arrufatina.

• Llimes: Verna, Fina, Eureka, Lisbon;

• Pomelos: Marsh, Red Blush, Star Ruby.

Però sabries distingir quina és la millor varietat de taronja o mandarina en cada moment? Els calendaris següents et poden ajudar a descobrir-ho.

 

CALENDARI DE MADARINES

SEPT
OCT
NOV
DIC
ENE
FEB
MAR
ABR
MAY
JUN
JUL
MarisolSatsumaHernandina


Okitsu


Esbal


Ortanique


Fortuna


Clemenvilla


Oroval


Clemenules


Ellendale


Arrufatina


CALENDARI DE TARONJES

SEPT
OCT
NOV
DIC
ENE
FEB
MAR
ABR
MAY
JUN
JUL
Navelina


Navel


Navel Late


Valencia Late


SalustianaCítrics, antioxidants naturals

Encara que el nostre organisme té els seus propis antioxidants per a defensar-se dels radicals lliures, estos no són suficients i per això hem d’obtindre’ls amb l’alimentació.

Els cítrics (taronges, mandarines, llimes i pomelos) són aliments que contenen àcid ascòrbic o vitamina C, capaç de retardar l’envelliment cel·lular. Gràcies a la seua hidrosolubilitat, esta vitamina antioxidant es troba de manera intracel·lular i extracel·lular en la major part dels sistemes biològics. El seu paper antioxidant és doble, segons la Societat Espanyola de Nutrició (SEN): elimina directament els radicals i protegix les lipoproteïnes LDL de l’oxidació, de forma que reduïx el risc de sofrir aterosclerosi i malalties cardiovasculars. També ajuda a regenerar la vitamina E.

A més, la vitamina C intervé en la formació de col·lagen, d’ossos i dents i de glòbuls rojos, en l’absorció del ferro dels aliments i reforça el sistema immunitari. Alguns cítrics contenen potassi, un mineral necessari per a l’activitat muscular normal, i magnesi, que ajuda al bon funcionament d’intestí, nervis i músculs. La seua riquesa en sucres, especialment en fructosa, els fa fàcilment assimilables per l’organisme. A més, tenen un contingut d’aigua elevat. Els cítrics són aliments amb poques calories i com que el seu contingut en greixos i proteïnes és baix, són un aliat important en la dieta diària, sobretot a l’hivern.

                                                      Sabies que…


- El color
taronja típic de taronges i mandarines es deu a l’exposició al fred nocturn quan encara estan a l’arbre; per això, als països tropicals les taronges madures són verdes.
- La llima té efectes astringents. Totalment prohibida en restrenyiments crònics i úlceres gastroduodenals.
- La fibra de la taronja es troba en la polpa blanca que hi ha davall de la pell i entre els gallons. Per això, el contingut de fibra baixa en el suc, perquè normalment es cola i se’n rebutja esta part.
- La taronja i la llima són els cítrics que més vitamina C contenen