Com es fa l’arròs amb llet 

Descobrix com es fa un arròs amb llet casolà de forma fàcil i ràpida. Et contem com es prepara esta saborosa recepta de la cuina tradicional.    

hui mengem

Compartix

Cómo hacer arroz con leche

L’arròs amb llet són unes postres típiques en la gastronomia de molts països que tenen com a ingredient principal l’arròs, la llet i el sucre. Hi ha diferents teories sobre l’origen. Diuen que potser va nàixer a Àsia i que es va propagar per Europa i Àfrica, i que després de la colonització va arribar a Amèrica. Uns altres apunten que el primer ús de l’arròs a Occident va ser com a postres, arròs amb llet d’ametles i canyella, un plat que consta que abans d’arribar a Espanya es va servir al rei de França, Lluís IX, en un dinar al qual va assistir sant Tomàs d’Aquino a mitjan segle XIII. 

Hi ha moltes varietats d’arròs amb llet, segons el país on ens trobem, i cada una s’elabora amb algun ingredient propi. 

Encara que a Espanya el prenem fred, en altres llocs se serveix tebi. A Astúries és habitual servir-lo amb sucre cremat amb un ferro candent. En algunes zones s’hi afigen panses, i també és comuna afegir-hi vi de Porto. A Itàlia s’aromatitza amb corfa de taronja.  A Islàndia s’hi afig sagí, pomes a Alemanya, caramel a França i ametles i cireres a Noruega. Als països anglosaxons i nòrdics se sol aromatitzar amb vainilla, als mediterranis amb canyella, als del Carib i illencs amb coco o llet condensada, amb safrà a Iran i amb cardamom al nord de l’Índia. A Turquia són unes postres tradicionals conegudes amb el nom de sütlaç.

Com es fa l’arròs amb llet?

Hi ha diverses maneres de preparar-lo, però generalment l’arròs es cou a foc lent en llet amb sucre, llima i un canonet de canyella.

Recepta per a fer arròs amb llet casolà


Cómo hacer arroz con leche

Ingredients (6 persones)

- 1 litre de llet sencera
100 g d’arròs de gra redó
200 ml d’aigua
1 cullerada sopera de mantega
6 culleradetes de sucre blanc
Corfa de mitja llima
1 canonet de canyella
Sal

Preparación

1. Calfem en una olla la llet amb el canonet de canyella, la corfa de llima i un pessic de sal. Ho portem a ebullició i, abans que alce el bull, apaguem el foc i ho reservem. 

2. Col·loquem l’arròs amb l’aigua en una altra olla i deixem que bulla fins que es consumisca el líquid. 

3. Agreguem la mitat de la llet a l’arròs, i en la resta hi mantindrem la corfa de llima i la canyella i l’anirem afegint a poc a poc a l’olla a mesura que es vaja evaporant el líquid. Ho farem a foc lent durant uns 45-50 minuts. 

4. Quan la llet s’haja consumit quasi per complet però la mescla continue estant líquida, hi tirem el sucre i la mantega, ho remenem i ho servim en els recipients.

5. Deixem que es refrede. Abans de menjar-lo, el podem empolvorar amb canyella en pols o, si tenim bufador de cuina, hi tirem sucre i el flamegem.


 Trucs per a un arròs amb llet perfecte

• Llavar un poc l’arròs abans de bullir-lo, però no massa perquè no perda el midó.

• L’elaboració de l’arròs amb llet és senzilla, però necessita paciència. No es recomana remenar-lo durant la cocció.

• HCal evitar que la corfa de llima que utilitzem tinga la part blanca, ja que amarga. 

•  L’arròs amb llet es pot elaborar de forma ràpida amb un robot de cuina. Per a fer-ho, només cal col·locar la papallona en les fulles i tirar-hi la llet, l’arròs, la corfa de llima i el canonet de canyella i programar 45 minuts a 90 °C, velocitat 1. Després hi afegirem el sucre i la mantega i el programarem 10 minuts a 90°C, velocitat 1, l’abocarem en els recipients i el deixarem refredar.