Com es fa l’arròs amb llet
Descobrix com es fa un arròs amb llet casolà de forma fàcil i ràpida. Et contem com es prepara esta saborosa recepta de la cuina tradicional.
hui mengem
Compartix
L’arròs amb llet són unes postres típiques en la gastronomia de molts països que tenen com a ingredient principal l’arròs, la llet i el sucre. Hi ha diferents teories sobre l’origen. Diuen que potser va nàixer a Àsia i que es va propagar per Europa i Àfrica, i que després de la colonització va arribar a Amèrica. Uns altres apunten que el primer ús de l’arròs a Occident va ser com a postres, arròs amb llet d’ametles i canyella, un plat que consta que abans d’arribar a Espanya es va servir al rei de França, Lluís IX, en un dinar al qual va assistir sant Tomàs d’Aquino a mitjan segle XIII.
Hi ha moltes varietats d’arròs amb llet, segons el país on ens trobem, i cada una s’elabora amb algun ingredient propi.
Encara que a Espanya el prenem fred, en altres llocs se serveix tebi. A Astúries és habitual servir-lo amb sucre cremat amb un ferro candent. En algunes zones s’hi afigen panses, i també és comuna afegir-hi vi de Porto. A Itàlia s’aromatitza amb corfa de taronja. A Islàndia s’hi afig sagí, pomes a Alemanya, caramel a França i ametles i cireres a Noruega. Als països anglosaxons i nòrdics se sol aromatitzar amb vainilla, als mediterranis amb canyella, als del Carib i illencs amb coco o llet condensada, amb safrà a Iran i amb cardamom al nord de l’Índia. A Turquia són unes postres tradicionals conegudes amb el nom de sütlaç.
Com es fa l’arròs amb llet?
Hi ha diverses maneres de preparar-lo, però generalment l’arròs es cou a foc lent en llet amb sucre, llima i un canonet de canyella.
Recepta per a fer arròs amb llet casolà
Ingredients (6 persones)
- 1 litre de llet sencera
- 100 g d’arròs de gra redó
- 200 ml d’aigua
- 1 cullerada sopera de mantega
- 6 culleradetes de sucre blanc
- Corfa de mitja llima
- 1 canonet de canyella
- Sal
Preparación
1. Calfem en una olla la llet amb el canonet de canyella, la corfa de llima i un pessic de sal. Ho portem a ebullició i, abans que alce el bull, apaguem el foc i ho reservem.
2. Col·loquem l’arròs amb l’aigua en una altra olla i deixem que bulla fins que es consumisca el líquid.
3. Agreguem la mitat de la llet a l’arròs, i en la resta hi mantindrem la corfa de llima i la canyella i l’anirem afegint a poc a poc a l’olla a mesura que es vaja evaporant el líquid. Ho farem a foc lent durant uns 45-50 minuts.
4. Quan la llet s’haja consumit quasi per complet però la mescla continue estant líquida, hi tirem el sucre i la mantega, ho remenem i ho servim en els recipients.
5. Deixem que es refrede. Abans de menjar-lo, el podem empolvorar amb canyella en pols o, si tenim bufador de cuina, hi tirem sucre i el flamegem.
Trucs per a un arròs amb llet perfecte
• Llavar un poc l’arròs abans de bullir-lo, però no massa perquè no perda el midó.
• L’elaboració de l’arròs amb llet és senzilla, però necessita paciència. No es recomana remenar-lo durant la cocció.
• HCal evitar que la corfa de llima que utilitzem tinga la part blanca, ja que amarga.
• L’arròs amb llet es pot elaborar de forma ràpida amb un robot de cuina. Per a fer-ho, només cal col·locar la papallona en les fulles i tirar-hi la llet, l’arròs, la corfa de llima i el canonet de canyella i programar 45 minuts a 90 °C, velocitat 1. Després hi afegirem el sucre i la mantega i el programarem 10 minuts a 90°C, velocitat 1, l’abocarem en els recipients i el deixarem refredar.