El meló de tot l'any: dolç, refrescant i molt complet
El meló de tot l’any és una de les fruites més consumides durant l’estiu. Compost principalment per aigua, és un dels aliments estrela per als dies calorosos.
els frescos
Compartix
Encara que l’origen del meló de tot l’any no es coneix amb exactitud, la història demostra que és una de les primeres fruites que l’home va cultivar. De fet, hi ha estudis que documenten el gran desenvolupament que va tindre este fruit en l’època egípcia, grega i romana. Els experts situen la seua procedència a Àsia Central, encara que la producció va acabar estenent-se per tot l’arc mediterrani i Amèrica.
Hui dia, el seu cultiu es desenvolupa principalment a la Xina, el Japó, els Estats Units, Itàlia, França i Espanya (Almeria, Badajoz, Cadis, Ciudad Real, Córdoba, Huelva, Múrcia, Sevilla, Toledo i València).
El meló de tot l’any es cultiva en països de clima càlid i té l’origen en una planta de la família de les cucurbitàcies, de la qual també provenen la carabassa, el cogombre i el meló d’Alger.
Es tracta d’un fruit amb forma redona o ovalada, amb la pell dura i una mica rugosa. El seu color varia entre el groc i el verd fosc per a l’exterior i el groc intens a l’interior. La polpa, de sabor suau i dolç, va acompanyada d’unes llavors que s’eliminen amb facilitat.
Varietats més preuades i consumides
Hui dia n’hi ha mésde cent varietats, classificades segons la forma, el color de la polpa i la pell, el període de maduració, etc. Encara que, com diu el seu nom, podem trobar melons en qualsevol època de l’any, aquells de qualitat superior es cultiven entre els mesos de juliol i setembre.
Entre les principals varietats trobem:
- Cantaloup o “meló francés”: de forma redona, este meló és molt preuat pel seu sabor i aroma. La corfa té un color verd clar i presenta una marca de malla molt característica. La polpa té un color ataronjat i la textura és bastant dura.
- Gàl·lia: es tracta d’un meló redó, de pell fina i polpa blana, amb un color entre verdós (exterior) i groguenc (interior). El sabor és dolç i molt aromàtic.
- Honey Dew: esta varietat té forma allargada i es presenta amb una corfa llisa de color verd clar i una polpa sucosa lleugerament groguenca. És un fruit de maduració tardana.
- Ogen o “meló de Canàries”: este meló és dels primers de la temporada. És xicotet i redó, amb una corfa fina de color groc i una polpa verda clara, de gust dolç i suculent.
- Pell de granota: també conegut com la varietat “pinyonet”, és un meló ovalat, amb una corfa de color verd fosc, un poc rugosa i una polpa blanca, fina i molt dolça.
- Tendral: conegut com “meló d’hivern”, esta varietat es produïx principalment en els mesos més freds de l’any (de novembre a gener). Té forma ovalada, amb una corfa grossa i rugosa i una polpa blanca amb un contingut considerable de sucre.
Beneficis nutricionals
El meló és un aliment molt complet que ens ajuda a refrescar-nos en estos dies de calor. Es tracta d’un dels fruits més preuats, sobretot per la gran quantitat d’aigua (90-95% del seu pes) i les poques calories que conté.
A més, destaca per l’aportació en hidrats de carboni (6%), la poca quantitat de greixos i un valor proteínic bastant baix. Tot això dona com a resultat una quantitat mínima de calories.
Menja meló de tot l’any sempre que pugues, 100 grams et proporcionen més de la mitat de la dosi diària recomanada de vitamina C.
Menja meló de tot l’any sempre que pugues, 100 grams et proporcionen més de la mitat de la dosi diària recomanada de vitamina C.
Consejos de compra y conservación
- Per a saber si un meló de tot l’any està madur, hem de comprovar que els extrems estan un poc blanets i que quan l’agafem tinguem la sensació que no està buit.
- A l’hora de comprar-lo, hem de triar aquells melons que estiguen ferms i que no tinguen marques.
- Per a conservar-lo, és millor deixar-lo en un lloc fresc i sec.
- Una vegada tallat, cal consumir-lo ràpidament perquè no perda tot el sabor i les propietats. Convé guardar-lo al frigorífic, però sempre a la part menys freda, perquè és molt sensible a les baixes temperatures. Es recomana no baixar de 7-10 °C.
Uso del melón en la cocina
Aunque el melón se consume principalmente en crudo después de las comidas, su versatilidad nos permite utilizarlo también como entrante o para acompañar ensaladas y algunos tipos de sopa. ¿Quién no ha probado alguna vez el melón con jamón?
Es un producto que combina a la perfección con otras frutas dulces, frutos secos, miel e, incluso, con algunos licores, como el jerez o el vino de Oporto.
Para postres, además de comerlo en crudo, se presenta en forma de helado, granizado y sorbete, refrescándonos en los días más calurosos.