Jocs casolans per a xiquets i xiquetes

 Et donem unes idees sobre com fer jocs casolans per a xiquets i xiquetes amb materials que tots tenim a casa. Divertix-te i recicla amb els més menuts de la casa.

cures infantils

Compartix


No és fàcil estar tots a casa tot el dia, pares teletreballant i fent les faenes de casa i xiquets als quals demanem, constantment, que es duguen bé, quan ells el que realment necessiten és eixir al carrer, jugar amb els amics i córrer lliurement. Per això, a més d’establir rutines i horaris per a estos pròxims dies, hem de mantindre’ls tranquils i entretinguts.

Jocs de taula casolans per a xiquets i xiquetes

A part dels jocs de taula tradicionals com el parxís, l’oca o qualsevol joc de cartes també podem fer alguns jocs casolans, que, alhora que ens ajuden a passar el temps, serà una activitat més per a fer-la amb els més menuts de la casa.


  1. Tetris casolà. Amb una cartolina fem un tauler amb cel·les i columnes com un panell de Tetris. Després, agafem fulls i els retallem amb les diferents formes de les fitxes del Tetris, intentant que les peces siguen de la mateixa mida que les cel·les que hem fet en la cartolina, i les pintem. Així podrem posar un temps en el cronòmetre i cada membre de la família ha d’anar posant fitxes per a encaixar-les dins del tauler.
  2. 3 en línia. Agafem una cartolina o una caixa de sabates de cartó vella que tinguem a casa. Retallem la base de la caixa, que usarem com a tauler. Podem folrar-la per a donar-li el nostre toc personal. Amb un regle, pintem el tauler del 3 en línia en la base. I després farem 6 fitxes amb la resta de la caixa. Podem fer-ne 3 d’una forma i 3 d’una altra. I si optem perquè siguen redones, en pintem 3 d’un color i 3 d’un altre.
  3. Bingo casolà. Amb taps de botelles podem fer els números del bombo i amb cartolines o fulls, els cartons. Si tenim xiquets menuts no cal que arribem fins al 90, podem posar els números fins als que se sàpien. Després, fiquem els taps en una bossa i... a jugar!


4. Carreres de gots. Si tenim gots de plàstic i palletes a casa, podem fer carrils al terra amb cinta adhesiva que incloguen una zona d’eixida i d’arribada. En el joc, cada participant ha de bufar el got de plàstic amb la palleta i fer que arribe a la meta sense eixir-se’n del carril.

5. La caça del tresor. Fem un plànol de diverses estances de la casa i guardem en una caixa que tinguem per casa algunes coses que ens agraden: serà el nostre tresor. Després, escrivim pistes amb uns fulls i li les donem als xiquets perquè troben el tresor.  

6. Plantem llentilles i altres llavors que tinguem a casa. És molt senzill, tan sols necessitarem un recipient, que pot ser un got de plàstic, la llavor o llentilla i cotó banyat. Deixarem el cotó banyat dins del recipient i posarem la llentilla al mig. En uns dies veurem com creix una nova planta.

7. Slime casolà. És una activitat molt senzilla, divertida i que a més els encantarà. L’slime és una massa viscosa que s’estira, s’encongix i es queda apegada. Tens com es fa pas a pas en este article.

8. Twister casolà. Només necessitem un tros de tela (ens pot servir un llençol vell), unes pintures al tremp per a tela o, si no en tenim, cartolines de colors o blanques i les pintem. Hem de fer quatre columnes amb cinc cercles. Mentre s’asseca, fem la ruleta. Marquem dos circumferències concèntriques i les dividim en quatre angles rectes amb l’ajuda d’un compàs perquè siguen exactes. Al mateix temps, dividim cada secció en quatre seccions més per a cada un dels quatre colors. Pintem la llegenda i col·loquem el pal i la tatxa o l’enquadernador de roseta, ajustant-ho de manera que puga girar bé.

9. Jocs de cartes. Als més menuts els encanten jocs com el cinquet o el mentider.

10. Exercici en família. Decidim una franja horària i destinem-la a fer esport tots junts. Podem fer-ho amb tutorials de YouTube o amb alguna aplicació mòbil.