Propietats dels pésols

Els pésols donen molt de joc en la cuina ja que combinen amb molts plats. Descobrix quines són les propietats i els beneficis d’este aliment.

els frescos

Compartix


El pésol (Pisum sativum) és la llavor xicoteta comestible de la planta que es cultiva per a la seua producció. A més, pertany a la família de les lleguminoses, encara que la majoria de les persones el considere una verdura.


Els pésols són les llavors madures de la planta homònima i estan tancades dins d’una coberta o baina de color verd intens, amb una longitud de 5 a 10 cm. En cada baina sol haver-hi entre 7 i 9 llavors.


La seua temporada de recol·lecció, i la millor època de consum, és de novembre a març. Segons la varietat, també podem trobar pésols frescos entre octubre i abril.Beneficis dels pésols

Pel que fa a les vitamines, cal destacar el contingut en tiamina, àcid fòlic, vitamina C i K.


Els folats contribuïxen al procés de divisió cel·lular i a la formació normal de les cèl·lules sanguínies. A més, afavorixen el creixement dels teixits materns durant l’embaràs. Per això és important ingerir aliments amb alts nivells d’àcid fòlic en este període. 


Pel que fa als minerals, aporten fòsfor i manganés, que contribuïxen al manteniment dels ossos en condicions normals, i potassi, que contribuïx al funcionament normal del sistema nerviós i dels músculs.
Com es preparen els pésols?

Bullits en olla tradicional o exprés: Si els pésols són frescos, omplirem l’olla tradicional d’aigua amb un grapat de sal, i quan comence a bullir afegirem els pésols i els cuinarem durant 20-25 minuts, aproximadament. En l’olla exprés, el temps de cocció es redueix a 4 o 5 minuts. 

Si els pésols són congelats, els cuinarem amb olla tradicional i seguirem el mateix procediment que abans, però el temps de cocció serà inferior, d’uns 5 o 7 minuts, segons la mida dels pésols.


Al vapor: En este cas, el temps de cocció serà el mateix tant si cuinem els pésols frescos com si són congelats. El temps anirà dels 7 minuts als 12 depenent del calibre del pésol. Hem de tindre en compte que per a esta tècnica de cocció necessitarem un recipient apte per a este tipus de cuina. 


Microones: Si els pésols són congelats, els posarem directament en un recipient apte per al microones i afegirem dos cullerades d’oli. Els tapem amb paper film o una tapa i programem 5 minuts a màxima potència. 

Si els pésols són frescos, els posarem en un recipient per a microones amb 2 o 3 cullerades soperes d’aigua. Els taparem amb la tapa o paper film i els cuinarem durant 7 minuts a màxima potència.