Hàbits saludables: Els 5 més recomanats per a cuidar-te

Menjar sa, practicar esport, exercitar el cervell i més, per a cuidar-nos per dins i per fora. Et portem els 5 hàbits saludables perquè cuides la salut este 2020. Descobrix-ho ara!

SALUT I BELLESA

Compartix

5 hábitos saludables

Beure més aigua

Creus que beus prou aigua al dia? Segons els últims estudis i enquestes, els espanyols estem per davall de la mitjana de la Unió Europea en consum d’aigua, amb 1,7 litres al dia de mitjana en hòmens i 1,6 litres en dones. Dos terços del nostre pes corporal són aigua, que ens ajuda a transportar nutrients, eliminar toxines, regular la temperatura, amortir les articulacions i intervé en la majoria de reaccions químiques del nostre cos. També influïx en la salut de la pell. De fet, una mala hidratació ens pot causar problemes de fatiga i d’atenció, i fins i tot, influir en el nostre humor.

Així que proposa’t beure uns 2 litres d’aigua al dia, més o menys, començant amb un got d’aigua quan et despertes i també al llarg del matí i de la vesprada, encara que no tingues set. T’hi ajudarà si dus una botella d’aigua sempre al damunt: al treball, al cotxe, al gimnàs…


Mantindre una dieta equilibrada

Segur que coneixes la importància de portar una dieta sana i equilibrada. No només per a evitar engreixar-te, sinó per a cuidar la salut i una altra sèrie de problemes, com la diabetis o la hipertensió.

 Planteja-t’ho de veres esta vegada: aposta per una alimentació variada i evita els fregits i l’alcohol, amb este repartiment de calories aproximat al cap: 50-55% d’hidrats de carboni, fruita i verdura; 30-35% de greixos, prevalent l’oli d’oliva i els omega-6 i omega-3; i 10-15% de proteïnes, equilibrant les d’origen animal (carn, peix i ous) amb les d’origen vegetal (fruita seca, cereals i llegums). Els nutricionistes aconsellen fer 5 menjades al dia: 3 de més fortes i 2 de tipus snack.

 És especialment important començar bé el dia sense saltar-se el desdejuni, una regla d’or que no hem d’oblidar. Per a complir este propòsit, els caps de setmana planifica’t el menú del desdejuni, el dinar i el sopar per a cada dia de la setmana següent i així serà més fàcil seguir-ho.

5 hábitos saludables


Practicar algun esport

Trau temps d’on siga per a moure’t i fer algun tipus d’exercici físic i sigues intransigent quan arriben els moments de peresa. Voràs que bé que et trobes quan passen les primeres setmanes de cruiximent. El que es recomana és practicar una activitat física de manera constant; és a dir, unes tres vegades a la setmana i amb una durada mínima de trenta minuts. 

Els beneficis d’este “esforç” són múltiples: millora l’autoestima, influïx en la memòria, disminuïx l’estrés i l’ansietat perquè s’allibera dopamina i serotonina, ajuda a relaxar-se i a dormir i augmenta el rendiment laboral i escolar, entre altres coses.

Dormir el màxim nombre d’hores

Sabies que entre un 20-30% d’espanyols no dormen bé? Els experts recomanen dormir entre 7 i 8 hores seguides durant la nit per a persones adultes. Tan important com el temps que es dorm és la qualitat del son. La falta de son pot augmentar el risc de patir sobrepés o obesitat, hipertensió i altres malalties, a més d’afectar el benestar general i la qualitat de vida, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

 Per això és tan important seguir unes “rutines” abans d’anar a dormir, com ara respectar els horaris, fins i tot els caps de setmana; no prendre begudes estimulants amb cafeïna o alcohol; apagar el mòbil i els aparells electrònics mitja hora abans de gitar-se; llegir un poc i relaxar-se, intentant netejar la ment de preocupacions. Així disfrutaràs d’un son plàcid i reparador.

Practicar relajación antiestrés

Según el INE, más del 60% de los españoles sufre algún tipo de estrés en el entorno laboral, lo que influye sobre su salud, psicológica y física. Entre las consecuencias del estrés están una reducción del rendimiento, la atención y la motivación del trabajador. Si consideras que estás en ese grupo, debes ponerle remedio para evitar tener algunas de sus consecuencias, como depresión, insomnio o adicción al trabajo. Hacer ejercicio, llevar una dieta sana, evitando la ingesta de excitantes como el tabaco, el café o el alcohol, realizar actividades divertidas para distraerse y desconectar del trabajo, así como aprender a relajarse, controlando la respiración, pueden ser un buen comienzo.

 Proponte en este 2020 cuidar también de tu salud emocional.