Alimentació i salut: Cóm afecta l'alimentació a la salut mental
Encara que a primera vista no parega que estiga lligat, portar una bona alimentació és essencial per a preservar la salut mental. Te’n contem més coses!
coneix-te
Compartix
Des de començament del 2020 han proliferat molts estudis que vinculen el benestar emocional i l’alimentació. S’ha comprovat que mantindre una ingesta alimentària equilibrada està associat amb sentiments de benestar. Inclús, alguns estudis indiquen que una alimentació basada en fruites i verdures millora el nostre ànim.
¿Com podem dur una bona alimentació?
Està demostrat que la dieta mediterrània (rica en fruita i verdura, llegums, fruita seca, cereals i oli d’oliva verge extra), complementada amb oli de peix (ric en omega-3), millora l’estat d’ànim (ansietat i depressió) d’aquells pacients que han mantingut esta pauta nutricional durant més de sis mesos.
Una bona ingesta nutricional els primers anys de vida també està estudiada pels científics, que han trobat que una dieta deficient (alt nivell de greixos saturats, carbohidrats refinats i aliments processats) està relacionada amb un empitjorament de la salut física i mental de xiquets i adolescents.
També hi ha altres desigualtats que poden contribuir al desenvolupament de problemes de salut mental i com estos factors interactuen i poden afectar la salut mental. Per exemple, s’ha descobert que factors com una salut física deficient, viure en la pobresa o en uns entorns socials desfavorits estan associats amb una pitjor salut mental. També s’ha demostrat que estos factors tenen una relació complexa amb la mala nutrició.
Els mateixos problemes de salut mental que pot patir una persona també poden comportar una mala alimentació i, per tant, una salut física deficient. En un sentit o en un altre, cuidar l’alimentació ajuda a equilibrar la balança entre els dos aspectes: físic i mental.
Això implica que una mala nutrició pot provocar problemes de salut física, com l’obesitat, encara que són molt importants les variables demogràfiques que poden afectar la direcció i la força de l’associació amb la salut mental (gravetat de l’obesitat, nivell socioeconòmic, sexe i edat).
La relació entre obesitat i problemes de salut mental és complexa. Hi ha associacions bidireccionals entre depressió i obesitat. Això vol dir que les persones obeses tenen més risc de desenvolupar depressió, mentre que les persones que patien depressió també tenien un alt risc de patir obesitat.
Decàleg per a dur a terme una bona alimentació
1. Distribuïx al llarg del dia almenys 5 peces de fruita.
2. Inclou un terç de verdures fresques o cuites en els plats.
3. Menja menys carn i més peix: 2 porcions de peix blau i 1 de blanc.
4. Reduïx el consum de greixos i aliments processats.
5. Elimina el sucre i els productes ensucrats.
6. Consumix poca sal.
7. Practica activitat física.
8. Mantín una bona hidratació.
9. Consulta amb un nutricionista altres estratègies d’alimentació: no et poses a dieta sense consultar què és el més adequat per a tu.
10. Ves a comprar amb les menjades definides, havent escrit el que necessites i, sobretot, amb l’estómac ple.