Menopausa i alimentació, un binomi inseparable  

Descobrix com una alimentació adequada pot alleugerir els símptomes de la menopausa i millorar la qualitat de vida d’esta etapa.

hui mengem

Compartix


El climateri és el període que inclou la premenopausa, la menopausa i la postmenopausa, i és una etapa natural en la vida de totes les dones. Encara que representa un període de grans reptes i incerteses, també és un moment per a l’aprenentatge. Una etapa de connexió més estreta amb el cos, en què és necessari saber escoltar i entendre què tolera i què no, perquè el cos de la dona patix una transformació carregada de canvis hormonals.

A causa de la disminució en els nivells d’estrògens i progesterona, poden sorgir símptomes com ara fogots, alteracions del son i fluctuacions en l’estat d’ànim. Conéixer estos símptomes i reconéixer-los és el primer pas per a gestionar-los efectivament.

Entre les claus per a mitigar els diferents símptomes que puguen sorgir, destaca una alimentació saludable, fer exercici, cuidar el descans i treballar l’estrés.

Aliments recomanables per a la menopausa

  • Fibra: Consumir de manera regular aliments rics en fibra com les carxofes i els espàrrecs ajuda a mantindre la salut digestiva i potencia la microfibra intestinal.
  • Greixos saludables: Els àcids grassos omega-3, presents en peixos com la sardina o el salmó, són essencials per a la salut cardiovascular, que es pot vore afectada durant la menopausa. 
  • Calci i vitamina D: La menopausa pot accelerar la pèrdua de massa òssia. Es recomanen els aliments rics en calci i una exposició al sol adequada perquè s’absorbisca la vitamina D.

Aliments que s’han d’evitar durant la menopausa

  • Sucre i alcohol: Reduir el consum de sucres afegits i d’alcohol pot mitigar els alts i baixos en els nivells d’energia i millorar la salut metabòlica. La poderosa connexió entre una alimentació conscient i el benestar durant esta etapa de transformació ens capacita per a viure amb vitalitat i plenitud. Una nutrició adequada ens permet escriure un relat propi de resiliència i gratitud amb el pas del temps.



CREMA DE MONIATO AMB CURRI, CARLOTA I TARONJA

Ingredients: 4 persones

Temps: 40 min

  • 100 g de porro
  • 300 g de carlota
  • 150 g de moniato
  • 20 g de corfa de taronja
  • 100 cl de suc de taronja
  • 1 g de curri
  • 40 g d’oli d’oliva verge extra
  • 1 g de llavors de lli
  • Sal i pebre

Preparació:

Estova els porros amb la mitat de l’oli fins que estiguen daurats i afig-los les carlotes talla-des a rodanxes. Incorpora-hi el moniato a daus i ofega totes les verdures durant 5 minuts. Tira-hi la corfa de taronja, la culleradeta de curri, el pebre i la sal. Cobrix-ho amb aigua i deixa que es coga 15/20 minuts fins que la carlota i el moniato estiguen blanets. Lleva la corfa de taronja de la crema, afig-li el suc, tritura-ho i servix-la amb les llavors de lli.

Energia: 171,61 kcal
Hidrats de carboni: 17,9 g
Sucres simples: 12,32 g
Proteïnes: 1,7 g
Greixos: 10,4 g
G. saturats: 1,75 g
G. poli: 1,15 g
G. mono: 7,11 g
Colesterol: 0 mg
Fibra: 3,81 g



ENSALADA D'ESPINACS, SALMÓ, ANOUS  I ALVOCAT

Ingredients: 4 persones  

Temps: 20 min

  • 200 g de fulles fresques d’espinacs
  • 400 g de salmó
  • 120 g d’alvocat tallat a daus
  • 20 g d’anous torrades
  • 20 g de llavors de xia
  • Oli d’oliva verge extra verge
  • Suc de llima
  • Sal i pebre al gust

Preparació:

Cuina el salmó al forn a 180 ºC durant 12-15 minuts o fins que estiga cuit. Mescla en un bol gran els espinacs, l’alvocat, les anous i les llavors de xia. Afig a l’ensalada el salmó cuit fet miques.

Per a l’adob, mescla l’oli, el suc de llima, la sal i el pebre. Aboca l’adob sobre l’ensalada i mescla-ho suaument. Esta recepta és rica en omega-3, fibra, calci i antioxidants, que són ingredients importants per a la salut cardiovascular i òssia.

Energia: 279,24 kcal
Hidrats de carboni: 2,07 g
Sucres simples: 1,92 g
Proteïnes: 14,43 g
Greixos: 23,66 g
G. saturats: 3,76 g
G. poli: 4,5 g
G. mono: 13,10 g
Colesterol: 33,5 mg
Fibra: 3,2 g


BOLETES ENERGÈTIQUES DE FRUITA SECA I FRUITES DESHIDRATADES

Ingredients: 4 persones

Temps: 15 min

  • 200 g de dàtils sense pinyol
  • 100 g d’ametles o anous
  • 50 g de nabius deshidratats
  • 25 g d’albercocs deshidratats
  • 25 g de figues deshidratades
  • 50 g de coco ratllat

Preparació:

Mescla en un processador d’aliments els dàtils, les ametlles o les anous i les fruites deshidratades fins que obtingues una pasta apegalosa. Forma boletes menudes amb la pasta. Passa-les per coco ratllat, si vols.

Refrigera les boletes energètiques abans de servir-les perquè s’endurisquen un poc.

Energia: 400 kcal
Hidrats de carboni: 44,5 g
Sucres simples: 44,1 g
Proteïnes: 7,44 g
Greixos: 21,262 g
G. saturats: 7,46 g
G. poli: 2,68 g
G. mono: 9,6 g
Colesterol: 0 mg
Fibra: 13,88 g