Aliments alts en proteïnes, nova moda?

Si hi ha una tendència en alimentació que xafa fort enguany, i que pareix que ha arribat per quedar-se, és la dels aliments alts en proteïnes

a examen

Compartix


Esta moda està lligada a l’augment de l’activitat física i l’esport que ja estava en auge uns anys arrere. I és que estos aliments alts en proteïnes estan dirigits a un segment de la població, especialment, als esportistes. Per què? Perquè estan formulats per a afegir una dosi extra de proteïnes a l’organisme de manera natural, fet que contribuïx tant a millorar el manteniment de la massa muscular i els ossos després de l’activitat física com a previndre’n el desgast o l’envelliment prematur. 

Eres esportista i vols descobrir com pots afegir un extra de proteïnes a la teua alimentació de manera natural? A continuació et descobrim una llista d’alguns aliments i productes alts en proteïnes. 

Què són les proteïnes

Les proteïnes són macromolècules complexes que es formen a partir de la unió de diferents aminoàcids i que adquirim de manera natural amb l’alimentació. Exercixen funcions tan importants en el nostre organisme com el manteniment dels teixits, el transport d’oxigen i diòxid de carboni a través de la sang, o la manutenció del pH sanguini, entre moltes altres funcions essencials. 

Estes macromolècules són vitals per al creixement cel·lular i la seua ingesta té especial rellevància en les diferents etapes del desenvolupament humà, com la infància, l’adolescència, l’embaràs o, fins i tot, durant el període de lactància. A més, la proteïna és un nutrient essencial per al manteniment de la massa muscular que es va perdent amb l’edat, sobretot en dones pròximes a la menopausa.

Les proteïnes i l’esport: beneficis

A més d’ajudar al manteniment dels ossos i músculs després de la pràctica esportiva, saps quins són els diferents beneficis de la ingesta de proteïnes en els esportistes? 

  1. Ajuda a preparar l’organisme per a la pràctica esportiva.
  2. Intervé en la reparació del teixit muscular després de l’exercici. 
  3. Recupera l’organisme després de la pràctica esportiva o del desgast energètic excessiu.
  4. Ajuda a previndre l’envelliment prematur o el desgast d’ossos i músculs. Per a fer-ho possible, la quantitat de proteïna que mengem diàriament ha d’arribar a uns mínims. L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana la ingesta diària de 0,8 g de proteïna per cada kg de pes en una persona que no fa esport diàriament. En canvi, una persona que fa esta pràctica habitualment ha d’augmentar el consum de proteïnes en funció de la pràctica esportiva que faça. Sempre aconsellat per un especialista en nutrició!
  5. Amb la pràctica d’exercici físic, ajuda a la generació de massa muscular.

Cal destacar que, encara que els aliments proteics siguen beneficiosos, és recomanable portar una dieta equilibrada que incloga també la resta dels nutrients. 

Aliments alts en proteïnes 

Encara que els productes com els batuts de proteïnes o les postres proteiques són una forma molt nova i divertida d’afegir este nutrient a la nostra dieta, també podem reforçar les nostres menjades amb estos aliments alts en proteïnes. 

  • Llet, ous, peix i carn: la llet, els ous, el peix, el marisc i els mol·luscos, juntament amb la carn de vedella, d’aviram o de porc són una gran font de proteïna animal. 
  • Fruita seca: la majoria d’estos aliments són rics en proteïna vegetal i una manera molt fàcil d’afegir este nutrient a la dieta. Descobrix més sobre la fruita seca que no et pot faltar en la dieta.
  • Verdures i hortalisses: la col kale, les cols de Brussel·les, el bròcoli, el bimi, els espinacs, els xampinyons, les carxofes, els canonges i els espàrrecs són algunes de les moltes verdures que tenen un contingut proteic vegetal alt. 
  • Llegums: la majoria dels llegums són font de proteïna vegetal. En este grup d’aliments, les llentilles, els pésols, els cigrons, els fesols i la soja són alguns dels més rics en este nutrient.