Aliments antioxidants. Salut i bellesa des de dins

La nutricosmètica, complementos alimenticios en pastillas o cápsulas que favorecen la belleza desde el interior, está cada vez más extendida. Sin embargo, también existen muchos alimentos que tienen la capacidad de mantener nuestro organismo en forma y retrasar el envejecimiento. 

SALUT I BELLESA

Compartix


Portar una dieta sana i equilibrada, evitar els greixos, l’alcohol i el tabac, i practicar exercici de manera regular és el que ens recomanen els metges per a disfrutar d’una vida saludable. No hi ha beuratges secrets que ens garantisquen la longevitat ni la joventut. Però el que sí que coneixem són els components naturals que retarden l’envelliment cel·lular i els signes de l’edat en la nostra pell.

ALIMENTS 'NUTRICOSMÈTICS'

Hi ha aliments rics en antioxidants que poden retardar la deterioració de la pell, teixits, òrgans, etc. Actuen contra els radicals lliures, que poden ser interns (estrés, els propis del metabolisme…) i externs (tabac, alcohol, contaminació, mala alimentació, exposició solar excessiva…). Per tant, consumir aliments antioxidants en la nostra dieta ens ajudarà a tindre una bona salut i bellesa.

Encara que hi ha uns 8.000 tipus d’antioxidants, no tots actuen igual.

BELLESA VIA ORAL

Si no podem prendre estes vitamines i minerals per mitjà dels aliments, podem prendre’ls concentrats, via oral, gràcies als complements alimentaris; per exemple:

• Nabiu roig: conté vitamina C.

• Rent amb zinc i vitamina E.

• Col·lagen i àcid hialurònic: amb vitamina C i zinc.

• Betacaroté: precursor del retinol o vitamina A.


'IMPRESCINDIBLES' DE JOVENTUT

• Vitamina C: contribuïx a la formació de col·lagen, que manté les nostres articulacions fortes i la pell en perfecte estat.

 Zinc i vitamina E: ajuden al manteniment del cabell i les ungles i protegixen dels radicals lliures. Prevenen l’envelliment de l’organisme.

• Col·lagen i àcid hialurònic: aporten elasticitat i suavitat.

• Betacaroté, precursor de la vitamina A o Retinol: contribuïx al manteniment de la pell i de les mucoses i proporciona una protecció extra contra els rajos ultraviolats. Amb l’exposició al sol, generem radicals lliures que contribuïxen a l’envelliment prematur de la nostra pell.

No coneixem la fórmula de l’eterna joventut, però sí els components naturals que retarden l’envelliment cel·lular, com la vitamina C i E,el zinc, el betacaroté, els polifenols i els flavonoides.

EL DEU 'SUPERANTIOXIDANTS'  DE LA "A" A LA "Z" 

1. All: un all conté vitamines A, B, C, iode, seleni, potassi,
zinc, calci, ferro i magnesi. A més, se’l considera un antibiòtic natural. Consumir all cru ajuda a disminuir la pressió sanguínia per la seua capacitat vasodil·latadora.

2. Baies o fruites del bosc, com gerds, móres, nabius i maduixes. Contenen antocianidines (pel seu pigment roig o morat) que actuen com a potents antioxidants.

3. Bròquil: un dels aliments de la tardor que conté més vitamina C que una taronja i pràcticament el mateix contingut en calci que un got de llet. A més, conté sulforafan, també amb efectes antioxidants.

4. Xocolate negre o amarg (cacau 100%): conté flavonoides, que milloren la salut cardiovascular i la pell.

5. Fruites seques, com anous, ametles, avellanes, pistatxos…: contenen àcids grassos essencials que protegixen contra malalties cardiovasculars i el deteriorament cognitiu. A més, aporten elasticitat a la pell i reforcen el sistema immunològic.

6. Fesols (blancs, rojos i negres): a més d’antioxidants, contenen proteïnes, fibra, vitamines i minerals.

7. Te verd: conté polifenols i flavonoides, a més de teïna,
que potencia l’activitat cognitiva, i millora l’atenció i la concentració.

8. Tomaques: oferixen licopé, però per a ser absorbit
pel cos ha d’anar acompanyat d’un greix saludable,
com l’oli d’oliva.

9. Raïm (i vi negre, amb moderació): contenen polifenols i flavonoides.

10. Carlotessón riques en betacarotens, que ajuden el cos a produir vitamina A, beneficiosa per a la vista.