Beneficis de la dieta mediterrània per a la salut i el medi ambient

Descobrix els beneficis de la dieta mediterrània per a la salut. Aprén sobre els aliments clau que no poden faltar en la teua dieta i... millora el teu benestar!

hui mengem

Compartix

Què és la dieta mediterrània i quins beneficis té?

La dieta mediterrània és un tipus d’alimentació basat en les cuines tradicionals dels països que banya el mar Mediterrani. En la dieta mediterrània destaquen els aliments d’origen vegetal, com les verdures, la fruita, els llegums, els cereals integrals, la fruita seca, les espècies i, sobretot, l’oli d’oliva com a font principal de greix.

La dieta mediterrània destaca per ser una de les més equilibrades, completes i saludables que hi ha.

  • Ajuda a regular el pes i a millorar la sensació de benestar físic, ja que la gran varietat alimentària de la cuina mediterrània, si es complementa amb exercici continuat, contribuïx a mantindre’ns en bona forma física.
  • Millora l’esperança de vida: la taxa de mortalitat per càncer és més baixa entre els qui practiquen esta dieta, a diferència dels països on la població tendix a alimentar-se més de menjar ràpid o d’aliments precuinats.
  • Evita la diabetis, ja que és una alimentació rica en hidrats de carboni i l’oli d’oliva ajuda a regular els nivells de glucosa del cos.
  • Reduïx el colesterol roín i augmenta el bo, ja que en la dieta s’inclouen productes com el peix blau, els vegetals o la fruita seca.
  • La ingesta d’oli d’oliva i els greixos omega-3, que es troben en aliments com la quinoa o les anous, entre d’altres, ajuden a eliminar residus i toxines del cos. 
  • Millora el funcionament de diversos òrgans, com el cor i el renyó.
  • Evita un envelliment ràpid de les cèl·lules, cosa que contribuïx a disminuir el risc de desenvolupar malalties neurodegeneratives, i també el deteriorament cognitiu associat a l’edat.

Exemples de dieta mediterrània: 2 idees de receptes fàcils

Espaguetis mediterranis

Ingredients (4 persones):

  • 300 g d’espaguetis
  • 250 g de tomaca ratllada
  • 2 cullerades d’olives negres sense pinyol
  • 2 cullerades de formatge ratllat
  • Julivert
  • 1 all
  • 3 cullerades d’oli d’oliva
  • 1 vitet xicotet
  • Sal

Preparació | 20 minuts

  1. Sofrig l’all i el vitet. Calfa una cullerada d’oli en una paella i ofega l’all i el vitet a trossets, sense deixar que l’all agafe color. Després, incorpora-hi la tomaca i sofrig-la 5 minuts a foc fort. Remena-la de tant en tant.
  2. Talla les olives. Fes-ho a rodanxes fines o a trossets, al gust. Agrega-les a la paella i continua la cocció 5 minuts més.
  3. Retira la paella del foc, salpebra-ho, afig les 2 cullerades d’oli restants, mescla-ho bé i reserva la salsa.
  4. Bull la pasta. Recorda que és important que no es passe i que quede al dente. No tingues por d’anar tastant-la fins que estiga al punt.
  5. Mescla la pasta amb la salsa i calfa-la 2 minuts, remenant-la.
  6. Arriba l’hora d’emplatar. Repartix la pasta en 4 plats profunds i empolvora’ls amb el formatge ratllat i el julivert picat per a acabar.

Ensalada de coliflor amb hummus

Ingredients (2 persones):

  • 300g de coliflor
  • 1 bon manoll de canonges
  • 10 tomaques cherry
  • 2 cullerades d’hummus
  • 1 cullerada de llavors de lli
  • 30g de cacauets
  • Mitja tassa d’aigua

Preparació | 30 minuts

  1. Tritura els cacauets. Posa’ls entre dos trossos de paper de forn, passa’ls el corró per damunt i reserva’ls.
  2. Mescla en un bol l’hummus amb la mitja tassa d’aigua i les llavors de lli fins que es forme una salsa i reserva-la.
  3. Posa a calfar el forn a 220º C.
  4. Talla la coliflor. Col·loca’n els ramellets en una safata per a forn i mescla’ls amb la salsa anterior que tenies reservada. Introduïx-la en el forn a mitja altura, a 200º C i amb calor a dalt i baix. Deixa-ho uns 18 minuts fins que agafe un to daurat.
  5. Trau les tomaques de la nevera.
  6. Renta els canonges, trau la coliflor del forn i deixa-la reposar 5 minuts.
  7. Una vegada temperada mescla-la amb els canonges i les tomaques cherry tallades a quarts.
  8. Repartix l’ensalada en els plats, empolvora-la amb els cacauets que has picat abans, servix-la i disfruta d’esta recepta mediterrània i saludable.