Bunyols de carabassa: com es fan els autèntics bunyols valencians

Les Falles, festa gran de València i la seua província, però que també celebren moltes poblacions de la Comunitat Valenciana, són sinònim de pólvora i ambient festiu, però també d'una de les tradicions gastronòmiques més arrelades i que es remunta ni més ni menys que al segle XIX: els bunyols de carabassa.

saber comprar

Compartix

Buñuelos de calabaza
Bunyols de carabassa



L’origen d’este típic dolç valencià va començar juntament amb les Falles, quan el gremi de fusters de València va obtindre permís de l’ajuntament per a traure al carrer les fustes que els sobraven dels seus treballs i així poder cremar-les en fogueres. Este és just el punt de partida de les Falles actuals, tan conegudes al món sencer i reconegudes des de 2017 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Just al voltant de la foguera es col·locaven uns bidons de ferro a manera de fogons i amb la mateixa llenya es calfava l’oli on es fregien els deliciosos bunyols que la gent anava menjant mentre durava el foc. D’ací van eixir precisament les primeres “bunyoleres” (persona experta a fer bunyols).

Hui dia continuen fent-se bunyols al carrer, substituïnt des de fa molts anys els bidons de ferro per cuines de gas, i també l’anís o l’aiguardent amb què s’acompanyaven estos bunyols per un bon xocolate calent.


Com fer bunyols de carabassa: la recepta

La recepta dels bunyols ha anat passant des del segle XIX fins als nostres dies de generació en generació i encara es continua fent de la mateixa manera, encara que com se sol dir, cada mestre té el seu llibre. Amb uns ingredients tan senzills com carabassa, rent, farina, aigua i sal, s’aconseguixen uns bunyols molt cruixents per fora i esponjosos per dins.

Pots trobar tots estos ingredients en el teu Consum més pròxim o a la nostra tenda en línia:

Ingredients per a 8 – 10 unitats

• 250 g carabassa bullida

• 125 g de farina de rebosteria

• Caldo de carabassa

• 5 g de rent fresc

• Oli d'oliva


Elaboració

• Bullim la carabassa tallada en trossos fins que estiga blaneta. Quan estiga llesta la traiem, la passem per aigua freda i li retirem la pell. Reservem el caldo.

• Triturem la carabassa en un bol amb una forqueta fins que estiga manejable. Hi afegim un poc de farina i un poc de caldo, desfem el rent fresc i ho mesclem tot molt bé. Quan tot estiga ben unit, afegim la resta de la farina i anem incorporant caldo de la carabassa a poc a poc fins que quede una massa ni molt líquida ni molt consistent. Ho tapem amb film transparent i deixem que doble el volum. Aproximadament ha de passar mitja hora.

• Calfem l’oli en una paella profunda a foc mitjà i, amb les mans mullades amb aigua, agafem una miqueta de massa i li fem un forat al mig. La deixem caure en la paella i la fregim 1-1,5 minuts, girant-la a mitjan cocció.

• Traiem el bunyol de l’oli i el deixem damunt d’un plat amb paper de cuina perquè absorbisca l’oli sobrant.

• Una vegada estiguen freds, ens els podem menjar amb sucre i acompanyats d’un bon xocolate calent.


Tradicionalment, la forma de bunyol redona amb un forat al mig s’ha fet a mà, agafant una bola de massa i posant el dit polze al centre abans de deixar-la caure sobre l’oli molt calent. Per als menys manyosos, hui en dia venen unes culleres, conegudes com “bunyoleres”, que ja porten la forma redona del bunyol i ens ajuden a fregir-los i que queden perfectes.

Diuen els experts que el secret dels bunyols està en la qualitat dels ingredients, sobretot d’una bona farina de blat, i també de com es treballa la massa i es deixa reposar, a més, evidentment, del temps que estan dins de l’oli, que recomanen que no passe del minut o del minut i mig.

També es pot substituir la carabassa bullida per la carabassa torrada. Si ho feu així, com que no tindreu caldo de cocció, hi haureu de posar aigua tèbia.