La Cavalcada d'Alcoi i el Tirisiti: què vore a Alcoi en Nadal

Descobrix com pots passar un Nadal autèntic. Visita esta ciutat alacantina i descobrix per què és coneguda com la ciutat de Nadal. Coneix el Betlem del Tirisiti, la il·luminació, les fires i la singular cavalcada de Reis.

VIATJAR AMB GUST

Compartix


La cavalcada dels Reis Mags és, sense cap dubte, el moment més esperat de l’any pels xiquets, però si a més és la més antiga d’Espanya i, possiblement, del món, es convertix en un espectacle ple de màgia inigualable.
Una festa declarada, des del 2001, com a Bé Immaterial d’Interés Cultural i que cada any visiten milers de persones. A més, enguany serà el 154é aniversari, ja que se celebra de manera ininterrompuda des de 1866.
És un acte en què participen més de mil alcoians i alcoianes: patges, torxers, servidors, escortes, carros engalanats i carrosses, les bandes de música locals i els grups de danses. Tots coneixen el seu paper i concentren els esforços a donar passió i brillantor a la visita de Melcior, Gaspar i Baltasar.

Què podem vore a Alcoi?

 El Betlem del Tirisiti, també declarat com a Bé Immaterial d’Interés Cultural, marca l’inici del període nadalenc a Alcoi. Les representacions del Betlem de Tirisiti se celebren des de fa més de cent anys i són hereves, potser quasi úniques, d’una llarga tradició mediterrània de teatres de titella, de format menut i temàtica amb elements populars i religiosos. El protagonista principal, que dona nom a estes funcions, és l’eix d’una història que mescla el naixement de Déu, les festes de Moros i Cristians, l’arribada dels Reis Mags i altres escenes destrellatades que fan les delícies de grans i menuts.

 
Les Pastoretes. Se celebra el diumenge anterior a la cavalcada reial. Consistix en una cavalcada infantil on xiquets i xiquetes acudixen vestits de pastorets i pastoretes, desfilen dalt de carros i en grups de ball, repartint caramels als assistents.

 
El Pregó del Tio Piam. El dia d’abans de la cavalcada, el Tio Piam ix a proclamar l’arribada de l’Ambaixador Reial. Un grup d’hòmens i dones del poble, vestits amb la indumentària tradicional alcoiana, es dirigixen cap a la Font Redona juntament amb els personatges del Betlem de Tirisiti per a rebre l’Ambaixador, que recorre des de les set de la vesprada els carrers de la ciutat anunciant la imminent arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar.

  L’Ambaixador i les burretes. El mateix dia 4, l’Ambaixador Reial llig una missiva dels Reis Mags per tota la ciutat, en la qual s’anuncia l’arribada imminent de Melcior, Gaspar i Baltasar. Els xiquets que acudixen a la crida poden tirar la carta en unes grans bústies que carreguen unes burretes sobre els lloms.

 El campament reial. El 5 de gener, els Reis Mags arriben a la ciutat de vesprada, però passen la nit anterior al campament reial que es munta per a ells a la serra de Mariola, a l’àrea recreativa del Preventori. Des d’Alcoi, en la llunyania es veu la llum de les fogueres del campament en el moment del ban. Però, a més, des del 2016, els xiquets poden anar a visitar este campament reial el dia 5 al mat

 La cavalcada. La vesprada del 5 de gener, Ses Majestats d’Orient fan l’entrada a la ciutat per on, antigament, es trobava la porta d’Alacant. Els Reis Mags baixen pels carrers de la ciutat, a la calentor de la il•luminació de les torxes, flanquejats pels patges i acompanyats per les diferents bandes de música locals.

 L’Adoració. Ses Majestats Reials arriben a la plaça d’Espanya, baixen dels camells i caminen cap al Naixement. El moment de l’Adoració al Xiquet Jesús s’adorna amb bengales distribuïdes entre el públic i l’acte se solemnitza amb focs artificials i efectes de megafonia amb la interpretació del “Messies” de Händel.


• 
Els patges i les escales. Una legió de patges, anomenats “els negres”, són els encarregats d’entregar els regals als xiquets. Van vestits de negre, amb un faixí i un barret roig igual que el maquillatge de la cara i la boca. Pugen fins a algunes cases (els qui ho sol•liciten prèviament) per altes escales que recolzen en les façanes. Una vegada arriben als balcons, les famílies els ajuden a entrar als domicilis i els oferixen dolços i licors, mentre els més menuts es repartixen els regals.

 Sabies que...

 Alcoi, a diferència de les altres cavalcades reials, el rei “negre” va situat al mig i això, lligat al fet que habitualment se cita els reis com Melcior, Gaspar i Baltasar ha donat motiu a alguns equívocs. El 23 de desembre de 2011, en la declaració com a Bé d’Interés Cultural per a la Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi, es va incloure que l’ordre de la desfilada és el de “Melcior, Baltasar i Gaspar”.

Alcoy, ciudad de la Navidad