Canonges: propietats interessants 

Els canonges tenen propietats excel·lents i aporten nombroses vitamines i nutrients molt beneficiosos per a l’organisme. Les descobrim totes?

els frescos

Compartix

Els canonges, també coneguts com a “herba de gats” per l’olor que desprenen (que atrau els felins), són un dels productes més comuns en qualsevol supermercat i un dels aliments més utilitzats en un fum de receptes. Els canonges pertanyen a la família de les valerianàcies, una herba que es distingix, concretament, per la disposició tan peculiar en forma de rams o rosetes de les seues xicotetes fulles verdes. Esta herba és menuda (fa de 10 a 30 centímetres d’altura) i té les fulles arredonides; com més menudes, més tendres i saboroses. 


Com a curiositat, has de saber que els canonges ja fa uns quants segles que es van començar a consumir com a part de la dieta de camp. De fet, el nom d’este aliment es deu al fet que, durant l’edat mitjana, els monjos en cultivaven i en consumien en els convents cristians. A partir de finals del segle XX va començar a incrementar-se’n el consum entre tota la població fins a l’actualitat. I és fàcil saber el motiu, ja que les qualitats que té són molt reconegudes i lloades.


D’esta manera, els beneficis dels canonges són diversos. Des del punt de vista nutritiu, els canonges destaquen per ser una font de minerals com el iode i potassi, i de vitamines, com la vitamina C, A  i B6, a més de tindre una aportació calòrica escassa. Però no només això: gràcies a l’aportació en vitamina C, tenen un gran poder antioxidant. La vitamina A contribuïx al manteniment de les mucoses, la pell i la vista en condicions normals, i la vitamina B6, a la formació normal de glòbuls rojos. A més, el contingut de potassi que té ajuda a mantindre la tensió arterial en condicions normals, i l’aportació de iode contribuïx a la producció normal d’hormones tiroidals.


En els canonges en les propietats, mentre que les contraindicacions són pràcticament inexistents. Tal com ho sents (o encara més ben dit, ho lliges): no es coneix cap contraindicació d’este tipus d’herba que, a més d’acompanyar plats d’estiu i frescos, es pot ingerir de maneres diferents (i saboroses). 

Receptes que porten canonges

Potser no hi hem caigut perquè estem acostumats a ingerir-los frescos, però els canonges cuinats, en realitat, es presenten com una gran manera de consumir-los també de manera quotidiana. De fet, a més de posar-ne en les ensalades, els canonges i les seues propietats es poden disfrutar durant tot l’any i pràcticament a gust del consumidor. Cal recordar, això sí, que la conservació dels canonges és curta, així que convé tindre-ho en compte per a traure’ls tot el partit possible quan en comprem. 


Per exemple, els canonges es poden utilitzar en cremes delicioses, salses i sopes, o es poden afegir a la pizza una vegada estiga feta (i després d’afegir-li el parmesà ratllat). Té un sabor que va perfecte amb carn, pollastre o peix, fet que demostra la seua extraordinària versatilitat. Inclús la truita de canonges és tremendament fàcil de fer i, amb unes rodanxes de tomaca d’acompanyament, resulta tan senzilla com saludable per a resoldre qualsevol sopar. 


Ara que coneixes tots els beneficis dels canonges només queda posar en pràctica les receptes que fan d’este producte una estrela. Els canonges, per totes les propietats que tenen, segur que es queden en la teua llista de la compra com un producte recurrent.