Carnestoltes amb molt de sabor 

Carnestoltes i el menjar típic d’esta festa tradicional compta amb plats casolans molt bons i variats per tot Espanya. Descobrix-los!

VIATJAR AMB GUST

Compartix


Carnestoltes és una celebració d’origen pagà on el luxe, la bellesa i la diversió són els protagonistes principals de la festa. El carnestoltes de Venècia (Itàlia) o el de Rio de Janeiro (Brasil) són alguns dels més coneguts i amb més tradició arreu del món, però… sabies que no has d’anar molt lluny per a disfrutar d’esta celebració? A Espanya tenim alguns dels carnestoltes més reconeguts del món i que cada any reben milions de turistes interessats a disfrutar de la bellesa, la cultura i el menjar típic d’estes dates. A continuació et descobrim les claus dels carnestoltes més famosos del nostre país i quins plats típics no pots deixar de tastar quan els visites. 

Descobrix les claus dels carnestoltes més famosos d’Espanya

Carnestoltes és una festivitat que se celebra al llarg de tot el nostre país, però quins carnestoltes no et pots perdre? Nosaltres et proposem alguns dels més famosos d’Espanya que, a més, estan declarats com a Festa d’Interés Turístic Internacional!

El Carnestoltes d’Águilas –Múrcia- 18 de febrer 2022

El Carnestoltes d’Águilas no només és el carnestoltes més reconegut de la Regió de Múrcia, també és un dels més visitats i reconeguts del nostre país, ja que compta amb el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Internacional. Durant dos setmanes, esta localitat s’ompli de luxe i bellesa per a rebre una multitud de turistes que hi van de tot arreu del món per a delectar-se amb les cuidades desfilades de disfresses i carrosses.

El més assenyalat: el concurs de vestits de paper; la solta de la Mussona del castell; la gran disputa entre el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma, amb la posterior guerra de “los cascarones”; el pregó de la Musa del Carnestoltes i del convidat especial, i, per descomptat, la desfilada del Diumenge de Carnestoltes.

El plat més típic: Bunyols d’Águilas. 

RECEPTA

Ingredients:

  • 1 ou gran.
  • 125 ml de llet.
  • 2 cullerades grans d’oli d’oliva.
  • 125 g de farina.
  • 1 cullerada gran de sucre.
  • 1 cullerada xicoteta de rent químic.
  • 1 pessiguet de sal.

Elaboració:

  • Col·loca en un bol l’ou, la llet i l’oli d’oliva. A continuació, bat-ho bé amb les varetes. Quan estiga tot integrat, incorpora-hi el sucre, la farina, el rent i la sal i bat-ho bé fins a formar una massa homogènia i sense grumolls. 
  • Ompli una cassola amb oli abundant per a fregir. Quan l’oli estiga molt calent, tira-hi els bunyols, prèviament formats amb una cullera. (Alerta! És millor fregir-los en tandes perquè no s’apeguen entre ells). Frig-los fins que estiguen daurats.
  • Retira els bunyols de l’oli amb l’ajuda d’una espumadora i deixa’ls reposar damunt d’un paper de cuina perquè absorbisquen l’excés d’oli. 
  • Arrebossa els bunyols amb sucre, acompanya’ls d’un bon xocolate calent i… a disfrutar!

El Carnestoltes de Cadis –Andalusia- 9 de juny de 2022

El Carnestoltes de Cadis no només està reconegut com a Festa d’Interés Turístic Internacional, també ha sigut declarat com a Tresor del Patrimoni Cultural Immaterial d’Espanya. Esta festa és coneguda com el carnestoltes de la broma i és que, durant dos setmanes, les comparses, els cors, les disfresses i les chirigotes envaïxen els carrers de Cadis per omplir de bromes i alegria esta ciutat andalusa i tots els que s’animen a visitar-la. 

El més assenyalat: la inauguració de l’enllumenat, la proclamació de la Deessa del Carnestoltes, el carrusel de cors de Puerta Tierra, el pregó, el concurs de romancers, la cavalcada magna o Gran Cavalcada, la crema del déu Momo i de la bruixa Piti, el carnestoltes dels Jartibles o el carnestoltes del Chiquito, el concurs d’antologies i la cavalcada de l’humor.

El plat més típic: Corrusquillos gaditans.

RECEPTA

Ingredients:

  • Les clares de 2 ous M.
  • 230 g de sucre.
  • 100 g de cacauets picats.
  • 100 g de farina fluixa.
  • 1 cullerada menuda de canella molta.
  • La ratlladura de mitja llima.
  • Mitja cullerada xicoteta d’essència de vainilla.
  • 1 cullerada gran d’oli d’oliva.

Elaboració:

  • Calfa el forn a 200 °C amb calor a dalt i a baix (sense aire).
  • Col·loca les clares d’ou en un bol i bat-les fins que comencen a fer espuma. Quan estiguen ben batudes, afig-li el sucre a poc a poc fins que obtingues el punt de neu.
  •  Afig a la mescla l’oli, la vainilla, la ratlladura de llima i la canella molta fins que s’integre bé. Afig els cacauets, prèviament trossejats, a la farina i mescla-ho bé fins que la massa estiga consistent.
  • Introduïx la massa en una mànega pastissera de boca ampla i redona.
  • Cobrix una safata de forn amb paper de forn i, amb la mànega pastissera, fes-hi unes línies d’aproximadament 4 cm de llarg. (Alerta! Les línies han d’estar separades perquè no s’apeguen entre elles).
  • Fica la safata al forn, prèviament precalfat, durant 10 o 15 minuts fins que la massa estiga daurada i cruixent. Deixa refredar els corrusquillos i ja estan llestos per a disfrutar. 


Carnestoltes de Santa Cruz de Tenerife –Illes Canàries- 23 de febrer de 2022

Una altra de les festes que compten amb el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Internacional és el Carnestoltes de Santa Cruz de Tenerife. Esta celebració es caracteritza per ser una de les festes més reconegudes i espectaculars d’Espanya. Per què? Per l’espectacularitat de les seues reines del Carnestoltes, el luxe dels vestits i carrosses, pels balls al so de la salsa i per les batucades que organitzen les comparses. És el carnestoltes que més es pareix al de Rio de Janeiro i, per això, les dos ciutats estan agermanades. 

El més assenyalat: la gran gala d’elecció de la Reina del Carnestoltes, la cavalcada anunciadora, els balls del Dissabte de Carnestoltes, la desfilada del Gran Coso Apoteosis, l’enterrament de la sardina i la “llorosa” i la festa del dissabte i diumenge de pinyata. 

El plat més típic: Coques de mel amb almívar de canella.

RECEPTA

Ingredients: 

  • 6 ous.
  • 500 g de sucre.
  • 400 g de farina.
  • La ratlladura d’1 llima.
  • Mig litre de llet. 
  • 100 ml d’anís.
  • 3 cullerades grans de mel.
  • Oli d’oliva.
  • 1 canonet de canella. 

Elaboració: 

  • Separa les clares i els rovells dels ous. Munta les clares amb una batedora i, quan comencen a muntar-se, afig la resta d’ingredients però sense deixar de batre. Afig el sucre en primer lloc, després els rovells, la farina, l’anís, la llet i, finalment, la ratlladura de llima.
  • Deixa reposar la massa i, mentrestant, calfa l’oli en la paella. 
  • Quan la paella estiga calenta, aboca-hi porcions xicotetes de massa amb l’ajuda d’un culler. Ves girant-les fins que els dos costats es dauren. 
  • Calfa la mel al microones i aboca-la en un cassó amb el canonent de canella perquè s’infusione. 
  • Mescla la mel amb un raig d’oli d’oliva i aboca l’almívar per damunt de les coques. Decora-les al teu gust! 

El Carnestoltes de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) -Catalunya- 24 de febrer de 2022

Un dels carnestoltes que tenen més tradició a Espanya és el Carnestoltes de Vilanova i la Geltrú. Esta festivitat s’ha classificat com a Festa d’Interés Turístic Nacional i es caracteritza per les comparses festives, però també pels protagonistes indiscutibles de les festes, com el Rei Carnestoltes, el Moixó Foguer, el Vidalot i el Notari del Carnestoltes.

El més assenyalat: el tradicional ball de mantons, la ruta o batalla del merengue, la gran xatonada popularl’arrivo, la desfilada del Moixó Foguer, el ball dels malcasats i la desfilada del Diumenge de Carnestoltes al ritme del Turuta. 

El plat més típic: La coca de llardons

RECEPTA

Ingredients:

  • 350 g de farina de força. 
  • 12 g de rent fresc.
  • 2 ous grans.
  • 80 g de sucre.
  • 15 g d’oli d’oliva suau o oli de gira-sol.
  • 4 g de sal.
  • 60 g de licor d’anís.
  • 50 g d’aigua.
  • 150 g de llardons.
  • Pinyons i sucre per a decorar.

Elaboració:

  • Precalfa el forn a 200 °C per dalt i per baix.
  • Folra la safata de forn amb paper de forn. 
  • Tritura els llardons.
  • Dissol el rent en aigua tèbia. 
  • Fes un volcà amb la farina, fes un forat en el centre i fica-hi els ingredients a poc a poc. Mescla-ho tot fins a obtindre una massa homogènia i, quan estiga tot integrat, incorpora-hi els llardons. 
  • Aboca la massa i pasta-la fins que siga fàcil de manejar. Més tard, fes-ne una bola i deixa-la reposar en un bol coberta amb un drap de cuina o un paper transparent, aproximadament mitja hora o fins que duplique el volum. 
  • A continuació, estira la massa amb un corró i posa-la en la safata del forn i cobrix-la una altra vegada durant unes hores. Quan la massa haja crescut, cobrix-la amb els pinyons i el sucre. 
  • Reduïx la temperatura del forn a 180 °C i cou la coca durant 20 minuts o fins que la massa estiga daurada.

El Carnestoltes de Vinaròs (Castelló) -Comunitat Valenciana- 8 de febrer de 2022

Un dels carnestoltes més reconeguts de la Comunitat Valenciana és el Carnestoltes de Vinaròs. Esta festa està reconeguda com a Festa d’Interés Autonòmic i es caracteritza per les espectaculars cercaviles, que inunden els carrers de la ciutat de fantasia i de color, per les reines del Carnestoltes i per l’arribada del mític personatge del Rei Carnestoltes, que cada any arriba per incitar tots els que acudixen a les festes a “pecar” per carnestoltes al ritme de les comparses.

El més assenyalat: la gala de les reines del Carnestoltes, la nit del pijama, la festa de disfresses i les desfilades de comparses acompanyades pel Rei Carnestoltes. 

El plat més típic: roques dolces de Vinaròs.

RECEPTA

Ingredients:

  • 4 clares d’ou.
  • 350 g de sucre blanc.
  • 180 g d’ametla torrada i sense pell.
  • 1 cullerada de suc de llima.
  • La ratlladura d’una llima.
  • 1/2 cullerada de canella. 

Elaboració:

  • Precalfa el forn a 150 graus per dalt i per baix.
  • Folra la safata de forn amb paper de forn.
  • Pica les ametles a trossets irregulars per a formar un crocant. 
  • Col·loca les clares en un bol, bat-les fins que facen espuma i afig el suc de llima. 
  • Continua batent les clares fins que estiguen a punt de neu.
  • Incorpora el sucre a les clares, sense parar de batre-les, fins que el sucre s’integre. 
  • Quan el merengue estiga espés, afegeix-li la canella, la ratlladura de llima i les ametles. Integra-ho tot bé amb l’ajuda d’una cullera o espàtula. 
  •  Agafa una cullera o un culler (segons com vulgues que siga de gran el merengue) i fes-ne uns muntonets en la safata de forn. 
  • Cou les roques al forn durant 45 minuts o fins que estiguen llestes (quan comencen a obrir-se un poquet).

El Carnestoltes de Villarrobledo (Albacete) –Castella-la Manxa- 24 de febrer de 2022

Declarat com a Festa d’Interés Turístic Regional, el Carnestoltes de Villarrobledo és un dels carnestoltes més reconeguts d’Espanya. Esta festivitat es caracteritza per ser una de les més participatives i tradicionals. Entre els actes més tradicionals destaquen el concurs de murgues i chirigotes, el mercat de Carnestoltes, la nit de l’orgull manxec o el concurs de bodes, que atorguen a esta festa un toc únic. 

El més assenyalat: l’arribada dels Juanes, el pregó de Carnestoltes, el concurs de murgues i chirigotes, el mercat de Carnestoltes, la desfilada de Carnestoltes, la nit de l’orgull manxec, el concurs de bodes, el concurs de gachas manchegas i la desfilada del Carnestoltes de carrer.

El plat més típic: flors fregides de carnestoltes.

RECEPTA

Ingredients:

  • 300 g de farina.
  • 500 ml de llet sencera.
  • 3 ous grans.
  • 5 g de sal.
  • La ratlladura de 2 llimes.
  • 75 ml d’anís.
  • 2 l d’oli d’oliva suau o de gira-sol.
  • 15 g de sucre.
  • Sucre en pols. 
  • Un motle de ferro amb forma de flor.

Elaboració:

  • En un bol bat els ous amb el sucre fins que es forme un merengue. Més tard, tira-hi els ous, la llet, la sal, la farina, la ratlladura de llima i l’anís. Bat-ho bé fins que estiga ben integrat i obtingues una crema densa i sense grumolls. 
  • En una paella o cassola posa oli a calfar a foc mitjà. Quan ja estiga calent, afig el motle fins que també estiga molt calent. 
  • Trau el motle de l’oli i introduïx-lo en la massa fins que s’impregne bé. 
  • Introduïx una altra vegada el motle en l’oli per a formar la flor. Quan estiga formada se’n desprendrà fàcilment. Deixa-la fregint-se un poc més fins que estiga daurada. 
  •  Quan la flor estiga feta, deixa-la reposar en un plat amb paper de cuina perquè absorbisca la resta de l’oli. Deixa-la refredar i decora-la amb sucre en pols.