8 causes del fracàs escolar

El fracàs escolar ha esdevingut un dels aspectes que més preocupen els pares de hui dia, i és que segons les dades de l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat), Espanya és el segon país de la Unió Europea amb la taxa més alta de fracàs escolar d’Europa. Concretament, un 19 % dels jóvens del nostre país abandonen els estudis en l’adolescència.

cures infantils

18 maig 2018

Compartix


El fracàs, a qualsevol nivell, pot causar en els més menuts i jóvens situacions d’impotència, desil·lusió, estrés i falta d’autoestima. Elreferent més gran d’un xiquet durant els primers anys d’aprenentatge és la família, perquè tots, d’una manera o una altra, tenim la nostra part de responsabilitat en la difícil i apassionant tasca d’educar.

Possibles causes del fracàs escolar

1. Malestar emocional

Algunes situacions en l’entorn familiar i social poden crear, en els més menuts, malestar emocional que afecte el seu rendiment acadèmic. Entorns familiars després d’una separació o un excés de sobreprotecció, igual com l’assetjament escolar o bullying, són situacions que poden desembocar en dificultats d’aprenentatge i integració. 

2. Problemes físics i falta de son

A vegades, el rendiment escolar es veu afectat per problemes auditius o visuals, com ara miopia o hipermetropia. A més, els trastorns del son i una alimentació incorrecta també afecten la concentració, el rendiment i l’aprenentatge.

3. Dificultats d’aprenentatge

És una de les causes més comunes i és molt important ser capaços de detectar-les en les edats més jóvens. Podem trobar-nos amb dificultats com ara dislèxia, trastorns per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), que són superables si es tracten de manera adequada.

  


4. Baixa autoestima

Les males notes o els mals resultats fan que els xiquets es consideren menys competents o incapaços d’aconseguir les metes que se’ls plantegen en el seu dia a dia. Una autoestima acadèmica baixa és sinònim de fracàs escolar, ja que el seu desinterés creixerà al mateix temps que la seua por de fracassar.

5. Ambient sense estimulació

És fonamental que els menuts aprenguen en un ambient familiar i escolar que els estimule i, en este sentit, la implicació dela família en tots els aspectes de la seua vida escolar és imprescindible perquè mantinguen l’interés i disfruten al màxim d’esta etapa d’aprenentatge.

6. Problemes amb la lectoescriptura

La lectoescriptura és l’habilitat per a llegir i escriure. És una de les més importants durant els primers anys d’aprenentatge (4-6 anys) i és fonamental perquè els més menuts tinguen les habilitats necessàries per a continuar aprenent. 

7. Dificultats per a concentrar-se i falta de motivació

Per a ser capaços d’adquirir nous coneixements, hem de treballar la capacitat d’atenció i motivació dels més menuts.Esta absència està molt relacionada amb el fracàs escolar i és fonamental per apoder construir nous coneixements i aprenentatges.

8. Causes pedagògiques

El desconeixement de tècniques i hàbits d’estudi pot provocar un rendiment escolar baix. És fonamental ensenyar als xiquets, desde ben menuts, diferents mètodes d’estudi que els ajuden a obtindre més bons resultats perquè “a estudiar també s’aprén”. 

Consells per a previndre el fracàs escolar


  • Buscar un espai tranquil on els xiquets puguen fer els deures.
  • Motivar els més menuts i alimentar en ells el “jo puc”.
  • Estar atents per a identificar a temps els primers símptomes.
  • Reforçar positivament els èxits i assoliments.
  • Fomentar l’hàbit i la passió per la lectura i l’escriptura.
  • Dedicar temps a escoltar les seues aventures d’escola.
  • Permetre que s’equivoquen i ho entenguen com una part del’aprenentatge.