Cigrons amb espinacs: recepta tradicional 

Coneix com preparar cigrons amb espinacs segons la recepta tradicional. Aprén a cuinar este plat de Setmana Santa i disfruta d'un deliciós potatge de vigília

hui mengem

Compartix

Garbanzos con espinacas: receta tradicional


La importància de la recepta consistix en el sofregit i en la fusió de sabors que es crea en l’olla, que és el que distingix una simple mescla d’aliments de l’autèntic sabor tradicional.

Recepta de potatge de cigrons amb espinacs

Ingredients

- 500 g de cigrons a remulla en aigua almenys 12 h
400 g d’espinacs
- 2 alls i 1 cabeça sencera
- Caldo casolà de verdures
- 1 culleradeta a caramull de pebre roig dolç
- 1 culleradeta a caramull de comí en gra
- 400 g de tomaca triturada (pot ser en conserva)
- 2 llesques de pa dur
- Oli d’oliva verge extra
- Sal

Garbanzos con espinacas: receta tradicional

Elaboración

1. Posem a coure els cigrons ben escorreguts en una olla coberta d’aigua juntament amb la cabeça d’alls. També podem utilitzar una olla exprés. El temps de cocció varia en funció de cada olla. Els cigrons poden tardar entre una hora i mitja i dues hores a foc mitjà en una olla convencional; en una exprés, al voltant de 20 minuts.

2. Mentre es couen els cigrons, posem bona cosa d’oli en una paella i fregim les llesques de pa, les traiem i les reservem. Hi afegim després el pebre roig i el mesclem amb l’oli. És important que no es creme; per a evitar-ho remenem l’oli un moment i hi afegim la tomaca triturada. Ho deixem reduint a foc mitjà.

3. A continuació, posem el pa fregit amb el comí i els alls crus en un morter o un bol i ho piquem al gust.

4. Quan la tomaca tinga un color més fosc, hi afegim la picada anterior i deixem reduir la salsa fins que quede espessa (5 minuts aproximadament).

5. A part, cuinem els espinacs amb un poc d’aigua i sal en una altra olla. L’ideal és posar només un dit d’aigua i tapar l’olla perquè es coguen quasi al vapor durant 10 minuts.

6. Quan els cigrons ja estiguen tendres, hi afegirem els espinacs escorreguts (reservarem l’aigua de cocció per si després en necessitem) i també la salsa.

7. Ho bullim tot junt uns minuts en l’olla, remenant perquè es mesclen i s’integren tots els sabors. Si ens ha quedat espés, hi afegirem aigua dels espinacs i llestos!

Recomanacions

Com menys manipulem els llegums, millor. D’esta manera no es desfan ni perden la pell. En uns 7/8 minuts tindrem el nostre guisat preparat.
Un bon aliat per a este potatge és el temps de repòs. Podem guardar-lo fins a 24 hores perquè s’intensifiquen els sabors al màxim.
Si ho preferim, podem substituir els cigrons per un altre llegum: podem provar amb fesols blancs o inclús amb llentilles. Si els espinacs no ens acaben d’assentar bé, també els podem canviar per una altra fulla verda (bledes, fulles de nap, cols…).