Coca de Sant Joan: un plaer per a gaudir
La coca de Sant Joan és un plat molt popular per a gaudir en la nit de Sant Joan. Amb pocs ingredients tindràs a punt esta recepta deliciosa per a compartir.
hui mengem
Compartix
El 24 de juny té nom i cognoms: Sant Joan. Amb esta festivitat arranca oficialment la temporada estival, i per a celebrar-la, la vespra anterior les platges de les costes del Mediterrani s’omplin de fogueres i de desitjos. Però no sols hi ha ritus relacionats amb esta data: també hi ha plats deliciosos que commemoren l’arribada de l’estiu i homenatgen esta festivitat, com la coca de Sant Joan.
La coca de Sant Joan, això sí, no és la mateixa a tot arreu. Mentre que a Catalunya este plat s’assembla a un tortell de Reis i, per tant, és dolç, a Alacant és habitual trobar una coca ben diferent, en este cas, salada. Això sí: les dos són perfectes per a disfrutar-les en una de les nits més simbòliques de l’any. Per a fer una coca de Sant Joan perfecta, les receptes següents t’ajudaran (i molt).
Comencem per la versió dolça. La coca de Sant Joan amb Thermomix és molt fàcil i senzilla de fer, i la pots personalitzar al teu gust: amb fruita gebrada, ametles, xocolate, cabell d’àngel, crema de vainilla o nata… Tot depén de la gana i de la dieta que seguisca cada u, encara que, cal dir-ho, poca gent es pot resistir a una coca de Sant Joan casolana.
Per a la crema de pastisseria, necessitarem:
- 500 g de llet sencera
- 20 g de mantega
- 40 g de Maizena
- 3 ous
- 110 g de sucre
- 1 cullerada de sucre amb vainilla
Per a la massa, d’altra banda, haurem d’utilitzar:
- 140 g de llet sencera
- 25 g de rent fresc
- 550 g de farina de força
- 2 ous
- 1 rovell d’ou
- 80 g de mantega
- 10 ml d’aigua de flor de taronger
- 100 g de sucre
- Corfa de taronja
- Corfa de llima
- 65 g d’oli de gira-sol
Els passos per a preparar la nostra coca de Sant Joan casolana són els següents:
1. Començarem amb la crema de pastisseria. Per a fer-la, ficarem tots els ingredients en el got de la Thermomix, menys la mantega, i programarem 7 minuts a temperatura de 90 graus i a velocitat 4.
2.Tot seguit, afegirem la mantega i mesclarem durant 5 segons a velocitat 3.
3. Ho abocarem en un recipient, ho taparem amb paper transparent i deixarem que es refrede.
4. Per a la massa, tornarem a utilitzar el got i la tapa de la Thermomix (que haurem de llavar prèviament per a llevar les restes de la crema). El primer que farem serà ficar-hi sucre i programar 20 segons a velocitat progressiva 5-7-10. Tot seguit, hi introduirem les corfes de taronja i de llima i programarem a 30 segons i a velocitat progressiva 5-7-10.
5. Baixarem les restes apegades a les parets i després hi afegirem els ous, la mantega (convé que la calfem abans uns segons perquè estiga blana), l’oli, la llet, el rent fet miques i l’aigua de flor del taronger. Ho mesclarem durant 4 segons a velocitat 3 i, a continuació, programarem 2 minuts, a temperatura de 37 graus i a velocitat 2.
6. Hi incorporarem la farina de força i ho mesclarem durant 4 segons a velocitat 6. Una vegada hàgem fet això, programarem 2 minuts a velocitat espiga.
7. Ho deixarem reposar dins del got perquè la massa fermente i doble el volum, cosa que pot tardar al voltant d’una hora i mitja.
8. Tot seguit, arribarà el torn de treballar la massa. Sobre el banquet, i damunt d’un paper vegetal, donarem forma rectangular a la coca, per a la qual cosa ens podrem ajudar d’un corró.
9. La decoració és el següent (i divertit) pas. Amb l’ajuda d’una mànega pastissera, traçarem una forma de reixa sobre la superfície de la massa amb la crema. Ho decorarem amb ametles, i ho deixarem reposar uns 20 minuts.
10. Calfarem el forn a uns 180 graus i hi ficarem un recipient amb aigua.
11. Una vegada el forn estiga calent, introduirem la safata amb la massa i la courem de nou a uns 180 graus de 20 a 25 minuts aproximadament.
12. Després d’este temps, podrem traure la nostra deliciosa coca de Sant Joan feta amb Thermomix i la deixarem refredar. Nyam-nyam!
Si, per contra, volem preparar una coca de Sant Joan típica d’Alacant, és a dir, la coca amb tonyina, haurem de variar la recepta. En este cas, necessitarem:
- 500 g de farina de força
- 1 kg de ceba picada
- 250 g de ventresca de tonyina (o tonyina de sorra)
- 30 g de pinyons
- 125 ml d’aigua
- 50 ml d’anís sec
- 250 ml d’oli d’oliva verge extra
- 1 cullerada de pimentó dolç
- 1 cullerada de julivert picat
- Pebre molt al gust
- 1 ou
- Sal
Pel que fa als passos:
1. Primer posarem l’oli en una paella fonda. Quan estiga calenta, hi afegirem la ceba. Hi posarem una miqueta de sal i ho deixarem uns 20 minuts a foc mitjà fins que estiga ablanida.
2. Escorrerem la ceba en un bol per a rescatar l’oli que utilitzarem després per a la massa. Si ens falta oli, n’afegirem.
3. Abocarem la ceba en un recipient més ampli, i hi afegirem el julivert, la tonyina, una miqueta de pebre negre i els pinyons. Ho mesclarem tot, i ho deixarem reservat fins que l’utilitzarem.
4. Per a preparar la massa, ficarem l’oli en un cassó i hi afegirem aigua, anís sec i una cullerada de pebre roig dolç. Ho mesclarem tot una miqueta, i esperarem fins que alce el bull. Quan ja estiga bollint, hi posarem una miqueta de sal (només un poc, ja que la tonyina ja estarà salada) i després abocarem l’oli sobre la farina, que la tindrem en un bol. Amb una cullera, remenarem fins que estiga tot integrat i puguem treballar la massa.
5. Partirem la massa en dos parts i les estirarem. Posarem la primera sobre un paper vegetal i l’estirarem amb un corró fins que tinga una mida rectangular (i uns 3 mil·límetres de gruix).
6. Una vegada estiga retallada i de la mida que volem, la posarem sobre la safata, i repetirem la mateixa operació amb l’altre tros de massa (no cal que la deixem tan fina, perquè és per a cobrir la mescla).
7. Farcirem la coca amb els ingredients ben repartits i sense arribar massa a les vores, la cobrirem amb l’última part de la massa que hem fet i intentarem adaptar-la tan bé com puguem. Pessigarem les vores, punxarem amb una forqueta la superfície perquè es coga bé i la pintarem amb ou batut perquè tinga un aspecte daurat.
8. Ficarem la coca al forn a 190 graus entre 30 i 50 minuts amb calor dalt i baix. Quan estiga daurada, ja hi estarà a punt!
Coca de Sant Joan sense gluten per a celíacs
Es pot fer una coca de Sant Joan sense gluten? Clar que sí. Només caldrà que substituïm la farina per farina sense gluten. Anota el que necessitarem:
- 225 g de farina sense gluten
- 75 g de sucre
- 25 g de mantega
- 25 ml d’oli
- 50 g de llet
- 2 ous
- 5 g de rent premsat
- 1 ratlladura de llima
Per a la massa mare, d’altra banda, utilitzarem:
- 35 g de rent premsat
- 50 g de fajol
- 50 g de farina sense gluten
- 1 culleradeta de sucre
- 150 ml de llet
Per al farcit i la superfície, només caldrà:
- 30 g de pinyons
- 330 ml de nata per a muntar
- 1 ou
- 1 cullerada sopera de sucre
I, finalment, els passos:
1. Primer, prepararem la massa mare. Calfarem una miqueta de llet, la posarem en un bol, hi afegirem una culleradeta de sucre i esmicolarem el rent. Ho remenarem bé i ho deixarem un parell de minuts fins que el rent faça efecte.
2. Després, hi afegirem els altres ingredients de la massa mare (la farina i el fajol), remenant bé amb unes varetes, i ho deixarem uns 30 minuts perquè la massa mare duplique el volum.
3. Una vegada tinguem la massa mare a punt, posarem en un bol tots els ingredients de la massa principal menys la mantega, que l’afegirem fosa, i ho mesclarem tot juntament amb la massa mare.
4. Quan vegem que és una massa ja homogènia (que la podrem treballar sense problemes amb les mans), la posarem sobre una taula amb farina empolvorada.
5. Amb l’ajuda d’un corró, l’estirarem fins a obtindre la forma que volem.
6. Deixarem la massa entre una hora i mitja o dues fins que puge molt.
7. Després, amb ajuda d’un pinzell, pintarem la coca amb ou batut i l’empolvorarem amb sucre i pinyons.
8. Calfarem el forn a 180 graus i deixarem la coca durant uns 35-40 minuts.
9. Una vegada estiga a punt i s’haja refredat, partirem la coca per la mitat i la farcirem amb nata (que haurem muntat prèviament amb sucre), i voilà!