Com es cuina i es menja el marisc

Arriba Nadal i, al seu costat, els dinars i sopars en família. T’ha tocat a tu preparar el menjar? Cap problema! Hui et donem uns consells per a coure el marisc.

saber comprar

Compartix

Pareix que sense marisc no hi ha Nadal. Hi ha receptes de cuina que passen de generació en generació, però la tècnica per a cuinar este tipus d’aliments és com a mínim curiosa, ja que, mentre que a alguns els agraden a la planxa o fregits, com les gambes o les cigales, també és cert que algunes espècies no admeten este tipus de coccions. A més, segons els experts, per a assaborir bé el marisc el millor és menjar-se’l cuit. 

4 passos per a coure bé el marisc

Cabra de mar, bou de mar, cranc roig, llamàntol, llagosta, cigala, gamba o percebe són els mariscos més apreciats estos dies. Per a cuinar-los, la millor opció és coure’ls amb aigua de mar, però, si no pot ser, posarem 70 g de sal per cada litre d’aigua dolça. Però... com s’han de coure?

  • Si el marisc està viu, l’introduirem en l’olla amb l’aigua freda. 
  • Si, per contra, les peces estan congelades, les introduirem en l’olla quan l’aigua alce el bull. 
  • Una vegada en l’aigua, el temps de cocció començarà quan l’aigua alce el bull.
  • Quan el marisc ja estiga cuit convé passar-lo per aigua molt freda per a trencar la cocció i mantindre la carn ferma. 

Temps de cocció del marisc

Temps de cocció de percebes: 30 segons

Instruments per a menjar marisc 

A més, també et portem una guia pràctica d’instruments que t’ajudaran a menjar-te estes peces tan delicades. 


  • Obridors de llagosta, gambes o cigales. Estos coberts servixen per a poder obrir i pelar més fàcilment espècies com les llagostes i inclús gambes o cigales. Cal inserir la part punxeguda entre el cos i la closca i espentar per a poder extraure la carn amb facilitat.  • Galletes o estenalles. Obrin les closques dels mariscos amb gran facilitat. Permeten traure la carn d’estes zones del marisc que són bastant difícils d’accedir.
  • Forqueta de marisc. Són més estretes que les forquetes normals, perquè tenen la forma perfecta per a arreplegar i extraure la carn del marisc per molt estreta que siga la zona. 
  • Maça per a cranc o llagosta. És una manera còmoda d’obrir el marisc de closca dura, sense danyar la carn del producte.
  • Ganivet d’ostres. N’hi ha de diversos tipus, però el més comú es caracteritza per tindre una fulla curta, ampla i una punta convexa que el fa idoni per a les ostres de mitja petxina. El mànec afavorix l’agafada i protegix la mà.