Com es fa el codonyat de manera senzilla  

Et contem com es fa el codonyat de manera ràpida i senzilla. Descobrix la recepta tradicional del codonyat casolà i prepara estes delicioses postres plenes de propietats

hui mengem

Compartix

Prepara dulce de membrillo en 10 pasos

Ingredients

- 3 codonys. Triarem els més madurs, amb alguna taca en la pell i blanets al tacte.
- Sucre (el 80% del pes de la polpa del codony)

Elaboració

1. Netegem bé els codonys amb un drap.

2. Els cobrim amb aigua i els posem a bullir en una olla. Quan alce el bull, abaixem el foc a foc mitjà i els deixem bullir uns 40/45 minuts.

3. A continuació, els deixem refredar per a pelar-los, llevar-los el cor i tallar la polpa a trossos menuts.

4. Pesem la quantitat i calculem el 80% del pes. Esta xifra serà la quantitat de sucre que necessitarem per a acabar la recepta.  

5. Posem la polpa del codony en una olla gran i plana i hi afegim tot el sucre.

6. Remenem bé la mescla i la cuinem a foc mitjà/baix. A poc a poc, el sucre s’anirà integrant en la fruita.

7. Haurem de mantindre la mescla al foc al voltant d’una hora, però en uns 10 minuts el sucre estarà totalment dissolt i la mescla s’anirà enfosquint a poc a poc.

8. Podem utilitzar la batedora per a aconseguir una mescla encara més fina tantes vegades com considerem.

9. Quan la cullera es mantinga sola en l’olla, el codonyat ja està llest.

10. L’aboquem directament en tàpers de plàstic poc fondos i amples. Els tapem i els deixem en la nevera almenys 24 hores.

Podem disfrutar-lo amb un bon formatge com a postres o amb unes torrades amb paté. També és molt interessant el seu sabor com a salsa per a acompanyar carns o en cobertura de pastissos i com a substitut de la mel en elaboracions dolces.

Prepara dulce de membrillo en 10 pasos

Origen del codony

Este fruit aromàtic de color i perfum intens prové d’Àsia. La temporada de codonys va des de final de setembre fins a febrer, i coincidix amb els mesos més freds.

 Les varietats més habituals són:  

• Comú: fruits de mida mitjana, pell de color groc or i carn aromàtica.
• Esferoïdal: de mida gran, pell groga i polpa fragant.
• De Fontenay: fruits grans, amb pell groga verdosa i polpa perfumada.

La varietat més comuna a Espanya és la Gegant de Wranja, amb fruits de bona mida, arredonits, de pell llisa i aspra, polpa compacta de color crema i sabor àcid.

Propietats del codony

EEl codony és una fruita que en la majoria de les ocasions consumim en forma de codonyat que, pel contingut de sucre en la preparació, augmenta el valor calòric d’este producte.

Les propietats saludables del codony es deuen a l’abundància en fibra (pectina i mucílags) i tanins, substàncies que li donen la propietat astringent.

També conté àcid màlic, àcid orgànic que forma part del pigment vegetal que proporciona sabor a la fruita.