Com es fa la beixamel

Has pensat de cuinar lasanya o canelons? T’expliquem pas a pas com es fa la beixamel perquè els teus plats tinguen un gust únic i deliciós. Descobrix-ho.

hui mengem

Compartix

La beixamel és una salsa deliciosa que s’utilitza en molts plats, tant de la nostra cuina com de la gastronomia dels països veïns. L’origen s’atribuïx a la cuina francesa o italiana.Es creu que van ser els cuiners de Catalina de Medicien el segle XVI els qui la van dur a França quan es va casaramb Enric II. La recepta de la beixamel es reflectixper primera vegada en un llibre en Lecuisinerfrançais, un receptari en el qual el xef de la cort de Lluís XIV François Pierre de la Varenne va deixar testimonide vora 400 receptes de l’època. Pel que sembla, el cuiner va dedicar la salsa al marqués Louis de Béchamel , cap de majordoms real, d’onli ve el nom. La recepta de la salsa beixamel s’ha mantingut pràcticament sense modificacions al llarg dels anys.

La beixamel és una de les salses clàssiques per excel•lència. Per a recobrir uns canelons o una lasanya, o com a base de les croquetes, la beixamel és una salsa molt senzilla i ràpida de preparar a casa, encara que per a aconseguir la textura perfecta i el punt just, i sobretot, perquè no es formen grumolls, hem de seguir algunes recomanacions.


Ingredients per a fer beixamel casolana (per a 1 litre de salsa)

1 litre de llet
55 g de mantega
45 g de farina de blat
10 g de sal
Anou moscada molta


Elaboració:
1. Col•loquem la paella al foc i hi afegim la mantega. Quan es fonga, hi tirem la farina i remenemper a formar un roux o pasta amb una cullera de fusta.

2. Una vegada ben mesclada la farina i la mantega, hi tirem la llet a poc a poc sense deixar de remenar. En este punt canviarem la cullera per unes varetes.

3. Remenem durant tot el temps d’elaboració. Hi posem sal i anou moscada i ho tastem sense deixar de remenar.

4. Si volem una beixamel més espessa, deixarem la salsa més temps perquè s’evapore la llet. Si, per contra, la volem més fina, la mantindrem menys temps al foc.


Trucs que cal tindre en compte per a una beixamel sense grumolls

• La clau perquè no isquen grumolls és el roux; és a dir, la mescla de la farina amb la mantega. A l’hora d’incorporar la farina, podem tamisar-la per a assegurar-nos que quede fina.
• Calfem la llet en un casset perquè no hi haja canvis de temperatura i la mescla s’integre millor.
• Si finalment no hem pogut evitar els grumolls, una vegada acabem d’elaborar la beixamel la podem passarper la batedora per a eliminar-los.

És millor consumir la salsa acabada de fer, però si l’hem de guardar en la nevera per a elaborar unes croquetes, cobrim-la sempre amb paper film per a evitar que s’hiformecrosta. La beixamel casolana no s’ha de guardarmés de tres dies.

Com es fa una beixamel vegana?

Es pot elaborar una beixamel casolana per a una dieta vegana o per a aquelles persones intolerants a la lactosa.En estos casos, hem de substituir la llet per una beguda vegetal, com una de soja o qualsevol altra, i la mantega per oli d’oliva.