Com es pot afrontar la jubilació de manera positiva 

Se t’acosta la jubilació i no saps com afrontar-la? Hi ha moltes maneres de preparar-te per a este moment i mantindre’t positiu. Descobrix com pots fer-ho!

coneix-te

CompartixMolts de nosaltres passem anys imaginant com serà la nostra jubilació: viatjar, passar més temps amb la família i els amics, dedicar-nos a altres activitats com ara pintar, la jardineria, cuinar, jugar al golf o pescar, o simplement, disfrutar de la llibertat de relaxar-nos.


Inicialment, escapar de la rutina laboral diària i d’un viatge de treball pot aportar un gran alleujament. No obstant això, quan passen uns mesos des que ens hem jubilat, ens trobem que la novetat d’estar de vacances permanents comença a desaparéixer. 


És possible que es dissipe el significat i el propòsit de vida, la rutina que duies cada dia o l’aspecte social de tindre companys de treball, i en lloc de sentir-te lliure, relaxat i satisfet, et sents avorrit, sense rumb i aïllat. 

Com s’afronta l’etapa de la jubilació positivament?

La jubilació implica un canvi de vida important que pot portar estrés, però també molts beneficis. És molt important planificar la transició i afrontar la jubilació de manera saludable per a adaptar-se a la nova etapa de la vida i assegurar-se una jubilació feliç i gratificant.

Com cal preparar-se per a la jubilació

 • Accepta el canvi i normalitza’l: tot i que és una part inevitable de la vida, fer front al canvi poques vegades és fàcil. Pot semblar que la vida s’accelera i augmenten els reptes físics i de salut. És normal respondre a estos canvis amb una varietat d’emocions mixtes, sovint conflictives. El primer pas és acceptar-ho.
 • Reconeix les teues emocions: si et sents trist, ansiós, afligit o amb una mescla d’emocions, quan reconegues el que sents i ho acceptes, descobriràs que inclús les emocions més intenses o desagradables passaran prompte. Les emocions són estats transitoris sobre els quals podem actuar amb noves rutines i comportaments saludables i positius.
 • Accepta les coses que no pots canviar: criticar situacions sobre les quals no tens control pot ser esgotador. Mira cap arrere, cap als canvis als quals t’has enfrontat en el passat, per a recordar que també pots gestionar este canvi de manera satisfactòria.
 • Ajusta la teua actitud: pensa en la jubilació com un viatge en lloc d’una destinació. Pren-te temps per a resoldre-ho tot; sempre pots canviar de direcció si és necessari. També pots ajustar la teua actitud enfocant-te en el que guanyes en lloc de les coses que perds.

Nou estil de vida

 • Redefinix la teua identitat: després de la jubilació, pots trobar noves maneres de definir-te a tu mateix, a través d’activitats i amistats no relacionades amb el treball. 
 • Busca suport social: no t’has d’enfrontar sol als nous reptes de la jubilació. Moltes altres persones estan passant per les mateixes dificultats. Compartir la càrrega pot ajudar-te a alleujar l’estrés i a reforçar les teues habilitats d’afrontament.
 • Enfortix la teua xarxa social: mantindre’t connectat socialment pot tindre un gran impacte en la teua salut mental i en la felicitat. Mai s’és massa major per a conéixer amistats noves.
 • Dieta saludable: seguix una dieta saludable, el cos i la ment t’ho agrairan.

 

Cuida’t la salut mental després de la jubilació

Independentment dels reptes als quals t’enfrontes, hi ha maneres saludables d’alleujar l’estrés i l’ansietat, suportar millor els canvis i millorar el teu estat d’ànim, la perspectiva i el benestar general.

 • Practica la relaxació: practicar regularment una tècnica de relaxació, com ara la meditació, la relaxació muscular progressiva o la respiració profunda, pot ajudar-te a alleujar l’ansietat i l’estrés, a reduir la pressió arterial i a millorar la sensació general de benestar.
 • Mantín-te actiu: afig una rutina al teu dia a dia: l’exercici físic és una manera molt efectiva de millorar l’estat d’ànim. No importa l’edat o les limitacions de mobilitat, hi ha moltes maneres d’obtindre els beneficis de l’exercici regular. Intenta fer 30 minuts d’activitat la majoria dels dies.
 • Practica la gratitud: dedica un moment a apreciar les xicotetes coses de la vida: una telefonada, una cançó o la sensació del sol en la cara. Disfruta de les coses xicotetes!
 • Trenca l’hàbit de la preocupació: la preocupació crònica és un hàbit mental que pots aprendre a trencar. Desafiar els pensaments ansiosos i aprendre a acceptar la incertesa en la vida et pot calmar la ment; t’ajudarà a vore la vida d’una manera més equilibrada i a reduir el temps que passes preocupant-te.