Com fer allioli

Vols saber com es fa l’allioli fàcilment? T’expliquem pas a pas com pots preparar esta saborosa salsa d’all i oli per a donar un toc especial a les teues receptes.

hui mengem

11 febrer 2020

Compartix

L’allioli és una salsa típica de la gastronomia mediterrània elaborada amb una emulsió d’oli d’oliva i all. Encara que l’allioli s’ha estés per tot el territori nacional, és a les Balears, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia i Aragó on més es consumix.

L’origen sembla que es remunta a l’època dels romans, que el van generalitzar per Itàlia i Sicília. Els andalusins, al seu torn, l’haurien portat cap al nord, i la seua recepta es manté hui dia i arriba fins a la Provença i les Illes Balears. En la versió original, consistia en una picada d’alls i oli d’oliva lligat fins a formar una crema.

L’allioli s’utilitza com a condiment en alguns plats, especialment en preparacions a base de peix o marisc, la majoria de vegades servit per separat. En tot el litoral valencià i alacantí, i també a Múrcia, és molt comú que l’arròs de marisc, l’arròs a banda, el calder i, fins i tot, la fideuà se servisquen acompanyats amb un poc d’allioli. També és un acompanyament habitual en alguns entrepans, com el popular de calamars, i en molts llocs es pren amb pa abans de menjar. En algunes comunitats com l’aragonesa es gratina al forn damunt de l’abadejo i a Catalunya és típic prendre’l en plats com la botifarra amb mongetes o el conill a la brasa.


Com es fa l’allioli casolà?

El seu nom no ens pot enganyar. L’allioli s’elabora amb all i oli d’oliva. La recepta tradicional només du estos dos ingredients, a més d’una miqueta de sal, i es fa a mà amb el morter, però com que això requerix molta paciència i no és fàcil lligar la salsa, hi ha una variant a la qual s’afig ou. Així, es reduïx considerablement el temps de preparació i ens assegurem que l’allioli no es talle.

Recepta d’allioli tradicional

Ingredients: tres alls, oli d’oliva i sal.

Pelem els alls i els fiquem en el morter amb un poc de sal. Els piquem fins que queden com una pasta. En eixe moment començarem a tirar oli molt a poc a poc, en poca quantitat, mentre anem remenant sempre en la mateixa direcció. Quan notem que la mescla té consistència de maionesa, l’allioli ja estarà fet.


Recepta d’allioli amb batedora

Ingredients
: dos alls, un ou, oli d’oliva o de gira-sol i sal.

Posem tots els ingredients en el got de la batedora i els batem fins que quede tot lligat. Si ho fem amb oli d’oliva, el gust serà molt més intens, així que us recomanem que n’utilitzeu una varietat que siga suau. L’ou fa canviar la textura de la salsa, i el resultat serà un allioli més cremós que el que s’elabora a mà amb el morter. En moltes receptes es posa un raget de llima.


Què podem fer si es talla l’allioli?

Si se’ns resistix la salsa i es talla, hi ha un truc fàcil que podem utilitzar per no haver de tirar la mescla. Simplement afegim un altre ou en un recipient net i anem afegint-hi cullerades de l’allioli tallat a poc a poc mentre ho batem fins que es torne a emulsionar.