Com fer vermut casolà

Amb la nostra recepta aprendràs com fer vermut casolà en uns pocs i senzills passos per a acompanyar els teus aperitius favorits. Et sorprendràs del bon resultat que pots obtindre.

a examen

Compartix

Cómo hacer vermut

La base per a fer vermut casolà és vi moscatell, sucre, alcohol i substàncies aromàtiques com a herbes, fulles i espècies per a personalitzar el sabor. La seua graduació alcohòlica oscil·la habitualment entre els 15é i els 23é. Encara que el vermut es pot consumir de diverses maneres, la tradicional és només, amb gel i un tros de pell de taronja, per als rojos o de llima, per als blancs.

El vermut va ser l'aperitiu per excel·lència en els anys 50-60 al nostre país fins que va ser desbancat per la cervesa i altres begudes. Hui dia torna a recuperar el protagonisme perdut.

Origen i tipus de vermut 

L'origen del vermut es remunta a l'antiga Grècia, quan Hipócrates va posar a macerar vi amb absenta, planta imprescindible utilitzada en la seua elaboració. De fet, la paraula vermut té origen alemany (Wermut) que significa, precisament, absenta. En 1786, els creadors del concepte modern de vermut van ser Antonio i Beneditto Carpano a Milà. Posteriorment, Martini & Rossi ho convertiria en un producte estandarditzat que gaudiríem d'esta manera fins als nostres dies.

Actualment existixen nombrosos tipus de vermut, cadascun amb una personalitat pròpia i diferent al de la resta, pren nota d'ells!

Vermut roig: originari d'Itàlia, se'l coneix com a “Vermut rosso” o negre. És el més clàssic i habitual a Espanya i també el més dolç pel sucre o caramel que se li afig, per la qual cosa, resulta menys amarg i sec que la resta, destacant les herbes aromàtiques i espècies, com la canyella.

Vermut blanc: de procedència francesa, és semblant al vermut sec. En la seua elaboració s'eliminen alguns dels herbaris i substàncies amargues que s'empren en el roig. És el més consumit en el món, al costat del sec i sol tindre notes avainilladas i cítriques.

Vermut sec: conegut com “Dry Vermut”, és també d'origen francés, que són els majors productors mundials. S'empra, especialment, en cocteleria per a fer el famós ‘Dry Martini’ i també en cuina. Es considera el vermut més amarg.

Vermut rosat: considerat un dels vermuts més suaus, lleugers i frescos, amb notes florals i fruiteres, la seua popularitat és relativament recent.

Vermuts artesanals: elaborats amb una àmplia varietat botànica (absenta, sajolida, canyella, corfa de taronja, genciana, cardamomo, clau, nou moscada, sàlvia, coriandre, anís estrellat…) i diferents tipus d'envelliment.

Vermut sense alcohol: en lloc de sotmetre els ingredients a un procés de fermentació, s'empra la maceració per a captar el sabor, evitant el contingut alcohòlic.


Cómo hacer vermut

Ingredients per a fer vermut casolà

T'abellix aprendre com preparar vermut casolà? Pren nota dels ingredients que necessitaràs per a preparar el teu vermú.

Com fer vermut casolà pas a pas

Preparació del vermut casolà

  • Tria el vi blanc que consideres. Si vas un poc perdut, et comptem com encertar amb el vi.
  • En una olla calfa el vi juntament amb les corfes de llima, taronja i les espècies. Una vegada arribe al punt d'ebullició, apaga el foc i deixa'l refredar.
  • Afig a la mescla el moscatell i el vodka.
  • Agrega sucre al gust. Et recomanem anar provant la mescla fins a aconseguir el sabor desitjat.

Maceració del vermut casolà

Encara que no el cregues, este pas és molt important, perquè és quan s'aconseguix eixe sabor especiat tan característic del vermut casolà.

  • Una vegada hages preparat el teu vermut casolà, aboca el contingut en un pitxer amb tapa o pot de vidre. Mantin-lo en un lloc fred de la casa o bé, en la nevera entre 3 setmanes i un mes.
  • Una vegada macerat, cola el teu vermut casolà amb un colador.
  • Torna-ho a refredar i … A disfrutar!

Tapes per a acompanyar al teu vermut casolà

Existix alguna cosa millor que aprendre com fer vermut casolà? Si, beure-t'ho acompanyat d'unes tapes o broquetes, tan típiques del nostre país. A continuació, et deixem un llistat de tapes per a acompanyar el teu vermut casolà.

•             Aladrocs en vinagre 

•             Clòtxines al vi

•             Entrants amb pernil

•             Coca tomaca, sardines i olives