Com podem fer granissat a casa 

No saps com es fa un granissat? A l’estiu és la manera perfecta de rebre els familiars i amics i disfrutar d’una beguda refrescant. T’ho ensenyem!

hui mengem

Compartix


Amb l’arribada de l’estiu, les begudes ben fresquetes comencen a inundar la nevera: gelats, sucs i, naturalment, granissats. I és que esta fórmula, un clàssic de la restauració en la temporada d’estiu, pot ser fàcilment reproduïble des de casa. La recepta del granissat (que es creu que es consumia ja a la Mesopotàmia del segle XIX aC) és la combinació perfecta de fruites saludables i abellidores per als dies especialment calorosos.


Com es fa un granissat? Fàcil: només necessitarem gel (és a dir, aigua congelada) i fruita. La que vulguem. Fer granissat a casa, a més, ens ajudarà a controlar amb més exactitud la proporció de sucre, que segurament és més alta en els elaborats de manera industrial. I a hores d’ara ja sabem que no és el mateix consumir la fruita sense processar (que fa que prenguem, a més de fructosa, fibra o vitamines) que prendre-la en suc, ja que en este cas eliminarem de l’equació altres nutrients. Per això, en cas de dubte, val la pena invertir en este plat tan senzill, que dona bon resultat i és refrescant.

Per a saber fer granissats casolans només hem de tindre en compte dos qüestions: les dos formes principals que hi ha a la nostra disposició per a preparar-los. La primera variant (la més recomanada) consistix a trossejar les fruites, ficar-les en un recipient i introduir-les al congelador. Una vegada estiguen congelades, les traurem, hi afegirem una miqueta de sucre (sense passar-nos) i les passarem per la batedora. També podrem afegir-hi aigua freda si costa treballar-les i, fins i tot, algun suc d’una altra fruita que hàgem triat inicialment. Només ens quedarà picar-ho fins que tinga la consistència que volem i servir-ho com més ràpid millor.


Una altra manera de fer granissat casolà és afegir en una batedora glaçons directament, el suc espremut de la fruita que hàgem triat i sucre. Caldrà repetir el procés, és a dir, picar-ho tot fins a aconseguir la consistència que vulguem. Fins i tot, tenim com a alternativa congelar directament el suc espremut i després triturar-lo amb la batedora en lloc d’utilitzar glaçons; això sí, este mètode farà que el sabor del granissat siga prou més intens (i potser més adequat per a granissats de llima o de taronja).


Com podem fer granissat de café, meló d’Alger i altres


Una cosa molt positiva dels granissats és que pràcticament qualsevol fruita servix, i això fa que tinguem un ventall molt ampli de possibilitats. Com es fa el granissat de meló d’Alger és una de les preguntes habituals, ja que és una de les fruites que té més contingut en aigua i una de les nostres grans aliades especialment a l’estiu.


Per a preparar el nostre granissat de meló d’Alger (al qual podem afegir llima per a donar-li un toc àcid), haurem de tallar el meló a daus i llevar-ne les llavors. Després, guardarem els trossos en el congelador durant unes quatre hores. Mentrestant, espremerem una llima i en reservarem el suc. Rentarem també unes fulles de menta que afegirem a la mescla. Introduirem el meló d’Alger congelat al got de la batedora i hi afegirem gel, el suc de llima, les fulles de menta i una mica de sucre. Ho triturarem fins que obtinguem la textura del granissat i ho abocarem tot seguit als gots.


I no sols el granissat de fruites té un lloc destacat de les nostres receptes estiuenques. El granissat de café és una altra recepta a la qual hem de parar atenció. Com es fa un granissat de café? T’ho expliquem: caldrà començar amb una bona (i ben carregada) cafetera, més recomanable que si optem per café soluble i aigua perquè tindrà menys sabor. Mentre el café puja, calfarem uns 100 ml d’aigua i dissoldrem unes 3 cullerades de sucre. Remourem i ho deixarem reduir durant aproximadament 5 minuts fins que obtinguem un almívar que mesclarem amb el café. Tot seguit hi afegirem suc de llima i ho mesclarem tot bé. Ho tastarem i rectificarem de sucre si cal.


Una vegada tenim esta mescla, la ficarem en un tàper o una safata i la congelarem durant 2 hores. Després d’este temps, trencarem els cristalls de gel que s’hauran format amb un ganivet esmolat o una forqueta (amb cura, per descomptat). Tornarem a introduir-ho al congelador i repetirem l’operació cada 30 minuts fins que apareguen uns xicotets cristalls similars al gel picat. A mesura que ho fem, vorem que el color de la mescla serà cada vegada més daurat i menys fosc. Finalment, només haurem de servir el nostre granissat de café i disfrutar-lo.


Granissat o sorbet?


El granissat i el sorbet es diferencien bàsicament en un punt: la textura. Mentre que el granissat és una beguda gelada que se servix quan el gel està cristal·litzat, el sorbet se situa a mig camí entre el granissat i el gelat, i no s’aprecia el gel com a component. Com es fa el sorbet? Si ja t’ho preguntes, no et serà gens difícil.

El procediment habitual és bollir, en primer lloc, aigua i sucre durant uns 5 minuts per a obtindre almívar (de la mateixa manera que en el granissat de café). Un element que ens pot ajudar en la preparació d’un sorbet és la pectina que tenen algunes fruites, com ara el mango. La pectina, en presència d’aigua, es convertix en una cosa semblant a un gel, per això fa que actue com a espessidor. En els sorbets és molt útil perquè controla la formació de cristalls i, a més, afavorix el sabor.


Per a preparar un sorbet de mango, per exemple, necessitarem bollir l’aigua i el sucre i ho reservarem. Després, afegirem suc de llima a l’almívar (ja fred), i tallarem i pelarem el mango. Posarem l’almívar en el vas de la batedora i hi ficarem el mango trossejat. Ho triturarem, tot seguit, fins que obtinguem un puré molt fi, que colarem per a desfer-nos dels fils del mango. Ens assegurarem que la mescla siga homogènia.


El pas següent serà ficar el puré en un tàper i el congelarem durant almenys unes 2 hores. Després ja estarà a punt per a consumir. Podrem decorar-lo, per a donar-li un últim toc, amb una fulla de menta i uns trossets de mango.