Com podem saber si un ou està roín?
Et contem un truc molt útil i senzill per a detectar ràpidament si un ou està roín o caducat. Descobrix-ho!
els frescos
Compartix
L’ou és un dels aliments més complets que hi ha i també un dels més consumits en tot el món. S’utilitza per a plats dolços i salats i es pot preparar de mil maneres: fregits, bullits, en truita, remenats, passats per aigua... Eixa versatilitat i el ric contingut nutricional fan que els ous siguen un aliment imprescindible en les neveres de la majoria de cases.
A voltes, sobretot quan llevem els ous del seu envàs original, tenim dubtes sobre si l’ou pot estar passat o caducat. Cal recordar que si guardem un ou massa temps sense consumir, si és sotmés a canvis bruscos de temperatura o el seu emmagatzematge no es fa a la temperatura adequada i en condicions d’humitat correctes, este aliment es pot fer malbé i no ser apte per al consum. Consumir un ou en mal estat pot produir intoxicacions perilloses, sobretot en els mesos més calorosos; per això, si tenim dubtes, és millor que ens assegurem que l’ou no estiga roín. Com? Amb este truc senzill podràs saber si un ou està roín o està en bones condicions per a consumir-lo.
Consumir un ou en mal estat pot produir intoxicacions perilloses, sobretot en els mesos més calorosos
Com podem saber si un ou està caducat?
Per a saber si un ou està roín o caducat només hem d’omplir un got amb aigua i ficar l’ou dins. Segons si l’ou s’afona o flota, significarà una cosa o una altra:
- Si l’ou s’afona ràpidament i es queda en posició horitzontal vol dir que l’ou és fresc.
- Si s’afona lentament però es queda al fons en posició vertical, l’ou no és fresc però encara es pot consumir.
- Si l’ou no s’afona i es queda flotant en la superfície, està roín. Els gasos que genera la matèria orgànica quan es descompon són els causants que l’ou flote, així que el millor serà que el tirem.
Hi ha altres trucs per a saber si un ou està caducat, amb la vista i fins i tot per mitjà de l’oïda. Si quan trenquem la corfa, el rovell està dur i ben definit i la clara també té els límits ben definits, l’ou està fresc. Com més aiguada estiga la clara, menys fresc estarà l’ou, però encara es pot consumir. Una altra opció per a comprovar si un ou està roín és arrimar-lo a l’orella i agitar-lo. Si sentim que el rovell colpeja la corfa, l’ou està en mal estat.
Si sentim que el rovell colpeja la corfa, l’ou està en mal estat
Quan es considera que un ou és fresc?
La gallina pon l’ou en la setmana 0, i a partir de la setmana 3 s’haurien de retirar els ous de la venda; els ous caduquen per data d’etiquetatge en la setmana 4 (comencen a perdre les seues propietats organolèptiques), i s’ha de tindre precaució en el consum a partir de la setmana 6.
Pel que fa a la frescor d’un ou destinat a l’alimentació humana, en certs països, com els estats membres de la Unió Europea, es considera amb la denominació d’“ous frescos” els que estan destinats a un consum en un termini de 28 dies des que la gallina els pon. La denominació “extrafrescos” limita este termini a tan sols nou dies.
Tens dubtes? Millor comprar ous frescos!