Dàtil: propietats i beneficis per a la salut
Explora les propietats nutricionals i els beneficis dels dàtils. Descobrix com pot millorar el teu benestar este fruit. No t’ho perdes!
els frescos
Compartix
Segur que n’has vist (i fins i tot n’has degustat) en receptes de l’Orient Mitjà o del nord d’Àfrica, on este ingredient és molt popular, però saps realment què és un dàtil? El dàtil és un fruit exòtic que s’obté de les palmeres i destaca perquè té un sabor dolç (recorda el caramel torrat i la mel) i pel gran valor nutricional que té. És un aliment que s’usa molt en rebosteria i en postres per a substituir el sucre, encara que també combina perfectament amb plats salats, desdejunis, berenars o com a snack.
A més a més, el dàtil té propietats que t’interessa conéixer. Vegem-les.
Propietats i beneficis dels dàtils
El benefici principal dels dàtils són els minerals. El dàtil és ric en potassi, calci i fòsfor, i es coneix perquè ajuda a recuperar els músculs després d’un gran esforç; per això és un ingredient famós en el món de l’esport. També és una font important de ferro; vitamines A, C i E; magnesi; i fibra. Per tot això contribuïx al funcionament correcte del sistema nerviós, reforça els ossos i les dents, millora la digestió, ajuda a combatre l’anèmia, alleuja la tos de gola, enfortix l’agilitat mental, té un gran poder assaciador i suposa tota una injecció d’energia.
Com tot, el dàtil també presenta contraindicacions si no es consumix de manera equilibrada. A més a més, està especialment contraindicat per a persones que patixen migranya o que tenen trastorns estomacals. L’alt contingut que té en sucres i calories també és un aspecte que has de tindre en compte.
Valor nutricional dels dàtils
Segons la Fundació Espanyola de la Nutrició, 100 g de dàtils satisfan les necessitats diàries de ferro. A més d’això, el valor nutricional dels dàtils per cada 100 g és el següent:
- Calories: 288 kcal
- Greixos: 0,5 g
- Proteïnes: 2,5 mg
- Fibra: 7,1 g
- Vitamina C: 2 mg
- Calci: 62 mg
- Hidrats de carboni: 67 mg
Recepta de dàtils amb bacó
Els dàtils amb bacó són una manera excel·lent de disfrutar d’este producte. Esta recepta es pot preparar de moltes maneres: fregida, al forn, al microones… Per a elaborar-la, només fan falta dàtils sense pinyol (preferiblement) i unes tallades fines de bacó fumat. Enrotllarem cada dàtil en una talla de bacó i la subjectarem amb un furgadents.
Si volem preparar els dàtils amb bacó a la paella, els fregirem amb oli molt calent i després els deixarem damunt d’un paper de cuina perquè absorbisca l’excés de greix. També podem saltar-los ràpidament, cuinar-los al forn (amb graella, girant-los perquè es torren per tots els costats igual) o deixar-los al microones un parell de minuts. Voilà!