Depressió postpart: què és, símptomes i causes 

En este article t’expliquem què és la depressió postpart, els símptomes i les causes. Aprén quant de temps dura i com pots gestionar este repte després del part.

coneix-te

Compartix


El naixement d’un bebé pot posar-ho tot cap per avall. És un esdeveniment ple d’alegria i entusiasme, però també pot provocar ansietat i por davant la nova situació, unes emocions que sobretot afecten la mare, que després del part experimenta una sèrie de canvis hormonals que poden alterar-li l’estat d’ànim i la salut. De fet, tot i que és normal que la mare se senta desanimada o cansada després de l’arribada del nou membre a la família, si estes sensacions s’allarguen molt en el temps, pot arribar a patir una depressió. Per això és tan important conéixer què és la depressió postpart, com es reconeix i com s’afronta.

Què és la depressió postpart?

La depressió postpart és una depressió de moderada a intensa que pot patir una dona després de donar a llum. Pot aparéixer poc després del part o al llarg del primer any de vida del bebé, encara que normalment sorgix en els primers tres mesos després del naixement del nadó. Esta depressió s’ha de considerar un problema de salut mental i s’ha de tractar amb la importància que mereix, ja que pot tindre conseqüències negatives tant per a la mare com per al bebé.



Símptomes de la depressió postpart

La majoria de les mares d’un primer fill tenen episodis de plor, d’ansietat o dificultat per a dormir, normalment, en els primers dies i fins a les dos setmanes després del naixement del bebé. Però una cosa són els anomenats baby blue, una sèrie de símptomes depressius lleus que es donen després del part com els que s’han descrit més amunt, i una altra cosa molt diferent és una depressió. Per això, el que importa és detectar si després d’uns primers dies o setmanes la situació continua igual, ha millorat o ha empitjorat.

Estos són alguns dels símptomes que poden sorgir: 

  • Sensació de tristesa profunda.
  • Intensa irritabilitat i ràbia.
  • Problemes per a dormir (insomni).
  • Pèrdua d’apetit.
  • Canvis d’humor severs.
  • Incapacitat per a disfrutar.
  • Ansietat.
  • Plors constants.
  • Pèrdua d’interés en el sexe.
  • Falta d’alegria en general.
  • Sentiment de vergonya o culpa.
  • Dificultat per a relacionar-se amb el bebé i inclús amb els amics i la família.
  • Disminució de la concentració.
  • Incapacitat per a alçar-se del llit.

La depressió postpart fa que estos símptomes perduren en el temps. Si, després de les primeres setmanes, la mare detecta que continua patint este tipus de símptomes, el millor és que es pose en mans d’un professional mèdic perquè l’ajude i determine quin pot ser el millor tractament, ja siga la psicoteràpia o un altre tipus d’alternatives.

Però… quant de temps dura la depressió postpart? S’estima que la depressió postpart pot durar fins a un any, però també es pot resoldre abans d’este període de temps. Depén molt de cada cas i de cada mare. El més important és identificar-la com més prompte millor per a iniciar, així, el tractament adequat al més prompte possible.



Causes de la depressió postpart

La depressió postpart està relacionada amb unes causes determinades o factors que hi poden influir o que hi tenen relació. A més d’una susceptibilitat genètica, els canvis hormonals que es donen després del part, com la disminució de l’estrogen i la progesterona, poden augmentar la predisposició d’algunes dones a acabar desenvolupant una depressió.

També hi ha altres causes que poden afavorir l’aparició d’una depressió en estes circumstàncies, com ara l’estrés, una mala situació econòmica, la insatisfacció amb la imatge pròpia, l’edat, un embaràs no desitjat, actituds negatives sobre l’embaràs o la por de donar a llum, entre altres motius.