Depressió postvacacional: com es pot evitar?
Tornar de les vacances ens pot generar una depressió postvacacional, però nosaltres t’ajudem a evitar-la i a disfrutar de la tornada a casa.
coneix-te
Compartix
Acaben les vacances, tornem a la faena i arriba la temuda «depressió postvacacional». Tot i que hi ha veus expertes que apunten que és més correcte parlar d’un fenomen (com ara «estrés» o «melancolia postvacacional») i no d’una patologia tan seriosa i greu com la depressió, tothom sap bé a què fa referència este terme. Sorgix quan una persona s’ha de reincorporar a la faena després de les vacances i, en fer-ho, es troba uns senyals desagradables.
Així, la síndrome postvacacional inclou un conjunt de símptomes, com ara cansament, dolor muscular, alteracions del son o de l’apetit, tristesa, irritabilitat, apatia o falta de concentració. A més, la depressió postvacacional afecta, especialment, persones que no se senten motivades amb la faena o que inclús la veuen com una condemna; en canvi, aquelles que se senten afortunades i afronten el seu ofici amb més optimisme solen esquivar amb més èxit esta síndrome postvacacional. En qualsevol cas, després de la pausa que suposen les vacances i les obligacions (laborals i familiars) que tenim en casa, és normal –fins a un cert punt– sentir-se afligit.
Això sí, hem de tindre en compte els terminis de temps: l’estrés postvacacional pot durar des de dos a tres dies fins a un màxim de dos setmanes. En cas que, passat este període, es continuen patint estos símptomes, potser és recomanable demanar ajuda a un professional.
Consells per a evitar la síndrome postvacacional
Per a enfrontar-se a la síndrome postvacacional, hi ha una sèrie de consells que ens poden ajudar. Qualsevol recomanació és bona per a combatre la tristesa postvacacional. Comencem!
- Torna uns dies abans al lloc de residència. És molt atractiu voler apurar al màxim els dies de vacances; però, a l’hora de la veritat, és millor tornar amb temps per a organitzar-ho tot amb calma. Això és extensible a les rutines i la normalització dels horaris. Es millor no esperar a l’últim moment i anar acomodant-nos a la rutina amb uns dies de marge.
- Recupera els hàbits alimentaris i l’exercici físic de manera gradual. La qüestió no és forçar el cos, però sí que es torne a habituar. En este sentit, ves amb compte amb l’alcohol i la cafeïna, ja que poden contribuir a incrementar l’ansietat que pot acompanyar-nos durant la síndrome postvacacional.
- Prioritza les coses immediates: a poc a poc i amb bona lletra. Organitzar-se és clau, però també no atabalar-se i permetre’s no arribar a tot. Pot ser bo anotar les tasques que es queden pendents per a desemboirar-se i anar fent-les a mesura que avancen els dies.
- Aprofita i disfruta dels moments lliures. Els xicotets plaers són clau per a fer la vida més fàcil en este retorn a la normalitat. Els primers dies, per exemple, no dubtes a parlar amb els companys de faena, pregunta’ls per les vacances i pren-te les coses amb més calma. Sense pressa, però sense pausa.
- Accepta les teues emocions. La melancolia no deixa de ser una resposta de l’organisme. Permetre’s plorar en algun moment pot ajudar-te a afrontar alguns moments de manera més serena. També hi pot ajudar escriure els pensaments en un diari. En la mateixa línia, procura desfer-te dels pensaments recurrents, negatius o els que et poden generar més estrés.